måndag 2 december 2019

The HuntedTitel: The Hunted
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2003
Regi: William Friedkin
I rollerna: Tommy Lee Jones, Benicio Del Toro, Connie Nielsen, Leslie Stefanson

Handling: I skogarna utanför Portland härjar en mördare som för nöjes skull jagar jägare som är ute i skogen på viltjakt. Efter en intensiv och farlig jakt lyckas agent L.T. Bonham vid FBI fånga mördaren Aaron Hallam. Väl inne i staden lyckas han dock fly och jakten tar fart på nytt.

Omdöme: Oscarsvinnarna Tommy Lee Jones och Benicio Del Toro ställs mot varandra i denna vilda jakt runt Portland, Oregon och de närliggande skogarna. L.T. Bonham (Tommy Lee Jones) är en spårare, överlevnadsexpert och instruktör som plockas tillbaka av FBI när en galen mördare härjar i skogen och hittills dödat fyra jägare. Han är Aaron Hallam (Benicio Del Toro), en f.d. krigsveteran från kriget i Bosnien som gjort honom till en mördarmaskin som inte kan sluta döda.Efter de helt onödiga första tio minuterna där man kastas in i Balkankriget och bara får ta del av en massa avrättningar, kan filmen äntligen komma igång. Nu förstår jag varför man visar denna inledning, men man hade gott kunnat vara utan den och istället slängt in diverse kortare tillbakablickar för att få samma eller bättre effekt.När filmen kommer igång och blir en jakt mellan de två männen, kan man inte annat än känna att man får en blandning av First Blood (1982) och The Fugitive (1993). Den stora skillnaden mot dessa två klassiker är att den eftersökte inte är någon man direkt kan sympatisera med. Det är en viktig detalj man inte ska bortse från. För även om man förstår att Aaron blivit krigsskadad så är han ingen John J. Rambo eller Dr. Richard Kimble. Det gör faktiskt att man tappar en dimension som de båda nämnda filmerna hade och som de använde till sin fördel.Även om man inte kan se detta som en helt lyckad film så tar den sig fint. Det blir en ganska tät och nervkittlande jakt både i staden och skogen. Är lite lätt svag för den typen av film och skådeplats. Nu hade man kunnat göra det till en större film med fler inblandade. För vid sidan om Tommy Lee Jones och Benicio Del Toro är det desto svagare där Connie Nielsen inte direkt övertygar eller får så mycket att jobba med. Filmen växer dock och bjuder på god underhållning för stunden och hamnar därför på mellan en trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

 1. Ja, jag kan hålla med. Fick vibbar av främst First Blood. Ett "problem" är ju att Hallam var ointressant. Jag hade faktiskt med filmen i mitt "Överleva i vildmarken"-tema trots att den egentligen inte är den typen av filmen. Men den passade in ändå då den gav samma typ av känsla.

  https://jojjenito.com/2018/07/25/into-the-wild-the-hunted-2003/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag är inne på att han inte är någon man kan sympatisera med, och då faller ju mycket. Trots det fann jag den ändå något bättre än sitt rykte. Tyckte den ryckte upp sig och blev till slut småunderhållande.

   Radera