tisdag 21 januari 2020

Another 52 Directors - Alejandro G. IñárrituAlejandro G. Iñárritu är en modern regissör som ända sedan sin regidebut bjudit på filmupplevelser man tar med sig. Det är även en regissör som får ut mycket av sina skådespelare i film efter film.

Det är starka filmer han har att visa upp. Kanske inte filmer som har ett högt underhållningsvärde i form av att man vill eller måste se om filmerna. Men det är riktigt välgjorda filmer som fångar en i sitt grepp.

Topp fem är sammansatt utan några större krångligheter. Själva rangordningen känns ganska självklar och toppas av en film som bjuder på det lilla extra.
Plats #5

Amores perros (2000)


Filmdebuten uppvisar en hel del potential och skapar flera intressanta historier. Uppskattas mer av andra, men klart bra film är det.Plats #4

21 Grams (2003)


Ett otroligt starkt och tungt drama med utmärkta prestationer. Går inte att komma undan att känna tyngden, något man tar med sig vare sig man vill eller inte.Plats #3

Biutiful (2010)


Välspelat av Javier Bardem och tungt, vilket inte kommer som någon överraskning. Lever mycket på sin huvudperson och skådespelare.Plats #2

Babel (2006)


Mångbottnad film med flera parallella historier på olika platser i världen. Klart effektiv, stark och välspelad på flera håll. Ett manus som får till det och får god hjälp av dess musik, foto och skådespelare.Plats #1

The Revenant (2015)


En otroligt intensiv filmupplevelse och film med stort F. Inte ofta man får en sådan närvarokänsla som man får till här. Även Leonardo DiCaprio övertygar, då vet man att filmen hittat rätt.

Totalt har 6 filmer setts av Alejandro G. Iñárritu:

Amores perros (2000)
21 Grams (2003)
Babel (2006)
Biutiful (2010)
Birdman (2014)
The Revenant (2015)

Totalt snittbetyg på samtliga 6 filmer (av 5.00) = 3.67

Henke listar sina fem favoriter av Yoda - Frank Oz.

8 kommentarer:

 1. MY TOP

  1) - The Revenant (2015) - 4/5
  2) - Amores perros (2000)- 4/5
  3) - Birdman (2014) - 3,5/5
  4) - 21 Grams (2003) - 3/5

  Haven't Seen
  All the Rest

  SvaraRadera
  Svar
  1. I obviously need to watch 21 Grams and Amores perros again. Until then I'm pretty set on having them in front of Birdman but behind the rest.

   Radera
 2. Denna gubbe känns butter och allt för allvarsam för mitt tycke och smak.

  Har bara sett The Revenant, Birdman och Biutiful. Den första på Sthlms filmdagar och de övriga på Sthlms filmfest. Buitiful fick en etta och då kände jag mig generös. De övriga två är ok.

  Här hoppar jag av 52 Directors. Tack för väl genomfört gemensamt projekt! Lycka till med andra rundan. Jag kommer följa dig med intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och även om det inte är det lättaste så är det kul att försöka få ihop dessa listor.

   Butter skulle jag inte kalla honom, däremot seriös. Det må inte vara filmer man/jag gärna ser om, men uppskattar.

   The Revenant var en härlig filmupplevelse på filmdagarna med betoning på film. Det uppskattar jag. Babel sitter också kvar och skapar känslor.

   Radera
 3. Har bara sett fyra rullar av regissören med blandade känslor. Äskade hundar och Birdman var bra tom mycket bra. 21 grames ok. The Revenant och jag kom inte överrens alls trots att jag gillar grundstoryn och skådisarna - lite för långdragen lite för mycket Caprio i närbild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtliga hans filmer tycker jag har något av värde och i vissa fall blir det (för egen del) riktigt bra. Men som nämnts tidigare är det inte en regissör vars filmer jag känner ett sug efter att se om, även när filmerna är bra.

   Radera
 4. Ah. Iñárritu = tunggung! Jag gilla'rt. :)

  Älskade hans hyperlänkfilmer (flera parallella historier som knyts samman) från inledningen av karriären. Amores perros, Babel och 21 gram är riktigt bra med Babel som favoriten. Birdman (4/5) gillar jag också och även The Revenant är klart godkänt. Och dessa är faktiskt alla jag har sett så det blir min topp-5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birdman fann jag som ok, men alltså den som gick hem minst. Håller annars med dig. Det är tunga filmer för det mesta och är man inte upplagd är det bäst att vänta med tittarna. Är själv glad över att ha sett alla filmerna.

   Radera