tisdag 14 januari 2020

Another 52 Directors - Jules DassinJules Dassin var en amerikansk regissör som även var verksam i Frankrike efter att ha blivit svartlistad under en period. Om man gillar film-noir så känner man till namnet väl. Några av de främsta och finaste filmerna i noir-genren hittas bland hans filmer. Trots att filmerna hamnar i noir-genren så skiljer de sig alla åt och sticker ut.

Inte helt lätt att rangordna filmerna då de flesta landar på runt samma betyg, åtminstone de tre-fyra översta platserna. Den film som inte kom med på topp fem, men som också är klart trevlig är lite lättsammare om en vågad kupp.
Plats #5

Thieves' Highway (1949)


Något av en hämndfilm i noir-stil när Richard Conte och Lee J. Cobb ställs mot varandra.Plats #4

The Naked City (1948)


En semi-dokumentär film-noir som följer polisens arbete med att lösa fall i den nakna staden. Smått fascinerande och en intressant inblick i hur det såg ut på den här tiden.Plats #3

Brute Force (1947)


En klassisk fängelsefilm som blir ordentligt tät. En ung Burt Lancaster ses i huvudrollen i denna film-noir.Plats #2

Night and the City (1950)


En film-noir som är ytterst välspelad av Richard Widmark i en av sina paradroller. Har gott sällskap av vackra Gene Tierney och bjuder på en hel del trevligt att ta med sig.Plats #1

Rififi (1955)


Svårt att värja sig mot denna klassiska heistfilm. En av de främsta i sin genre från den här tiden. En film Dassin gjorde (och själv medverkade i) i Frankrike och på franska.

Totalt har 6 filmer setts av Jules Dassin:

Brute Force (1947)
The Naked City (1948)
Thieves' Highway (1949)
Night and the City (1950)
Rififi (1955)
Topkapi (1964)

Totalt snittbetyg på samtliga 6 filmer (av 5.00) = 3.83

Hos Henke blir det gott om action med Michael Bay.

6 kommentarer:

 1. MY TOP

  1) - Rififi (1955) - 4,5/5
  2) - The Naked City (1948) - 4/5
  3) - Night and the City (1950) - 4/5
  4) - Thieve's Highway (1949) - 4/5
  5) - Brute Force (1947) - 4/5
  6) - Topkapi (1964) - 3,5/5

  Haven't Seen
  All the Rest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah interesting. We view Dassin in a very similar way. Even the ratings are similar, nice :)

   Radera
 2. Jaså, han har gjort mer än bara Rififi? Ett par av de där låter dessutom riktigt lovande! Jag har bara sett The Naked City och gillade den över förväntan. Det är jättekonstigt med en berättarröst som börjar interagera med rollfigurerna, lite som Bengt Feldreich med Kalle Anka på julafton. På något sätt fungerar det ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De Dassin-filmer jag sett har alla hållit bra klass och kan rekommenderas.

   Håller med dig om The Naked City. Såg den på Cinemateket och gillade den. Såg sedan om den hemma och blev kanske inte lika tagen av den, men det är ett intressant grepp med den semi-dokumentära stilen. Det funkar helt klart.

   Radera
 3. Här får jag svårt att få ihop en topp-5 då jag bara har sett tre. Av dessa gillar helt klart The Naked City bäst, 4/5. Minns att jag verkligen uppskattade den semidokumentära stilen, känslan att få se hur det fungerade i vardagen på den tiden. De andra två jag har sett är Rififi och Night and the City. 3/5 på dessa två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tipsa om de övriga tre jag sett. Brute Force, Thieves' Highway och Topkapi är samtliga filmer av hög klass. Så får du ihop en topp fem om inte annat ;)

   The Naked City gillade jag mer när jag såg den på Cinemateket än när jag såg om den hemma. Fortfarande bra och gillar den, men tappade en aning. Å andra sidan har jag nog inte sett om de övriga på listan. Topkapi har jag dock sett om och även om den hamnar utanför listan är det en trevlig kuppfilm.

   Samtliga filmer ligger runt en fyra i betyg för egen del.

   Radera