fredag 10 januari 2020

Best of the Decade (Part 1 of 3 - English)

Nytt år och nytt decennium. Då är det dags att i en återblick ta en titt på vad decenniet hade att bjuda på.

Från början var det tänkt att lista de 100 favoritfilmerna från decenniet som gått. 100 filmer från mellan 2010 och 2019. Men detta visade sig bli krångligt och svårt. Då kom idén att istället dela upp det hela i två listor med engelskspråkiga och icke-engelskspråkiga filmer, 50+50. Så enkelt skulle det inte bli, så klart. Istället var tanken att det skulle bli lite fler än så, nämligen 75+75. Till slut blev det 100+100 filmer. Dessutom valdes decenniets 25 favoritdokumentärer ut separat.Följande lista presenterar mina 100 engelskspråkiga favoritfilmer.
Med reservation för ändringar

Antal från år:
2010 - 11
2011 - 10
2012 - 6
2013 - 9
2014 - 9
2015 - 14
2016 - 10
2017 - 10
2018 - 16
2019 - 5

Antal från land:
Australien - 7
Frankrike - 3
Holland - 1
Irland - 1
Kanada - 4
Storbritannien - 11
USA - 73
13 Hours
Michael Bay, USA, 2016

Baserat på de verkliga händelserna där en amerikansk ambassadör hamnar under attack i Benghazi, Libyen och ett säkerhetsteam bestående av sex legosoldater som jobbar åt CIA försöker reda ut den kaotiska situationen.
'71
Yann Demange, Storbritannien, 2014

En ung och förvirrad brittisk soldat blir av misstag övergiven av sin enhet, efter ett upplopp på de dödliga gatorna i Belfast 1971.
A Cure for Wellness
Gore Verbinski, USA, 2017

En anställd på ett finansföretag i New York blir skickad för att hämta hem sin chef från en hälsoanläggning i de schweiziska alperna. Men snart inser han att han är fånge på anläggningen och att verksamheten inte direkt har goda avsikter för sina besökare.
A Most Violent Year
J.C. Chandor, USA, 2014

Året är 1981, ett av de statistiskt sett våldsammaste åren i New Yorks historia. En immigrant och hans familj försöker expandera sin affärsverksamhet och dra nytta av de möjligheter som dyker upp, under en tid då stadens korrupta natur hotar att förstöra allt de har byggt upp.
A Star Is Born
Bradley Cooper, USA, 2018

Countrystjärnan Jackson Maine upptäcker en supertalang i okända Ally. De blir förälskade och han leder henne till rampljuset, men medan Allys karriär skjuter i höjden dras Jackson med alkoholism och inre demoner.
All the Money in the World
Ridley Scott, USA, 2017

Historien om 16-årige John Paul Getty III som kidnappades i Rom 1973. Han var barnbarn till världens rikaste man, oljemagnaten J. Paul Getty, som vägrade betala lösensumman på $17 miljoner.
American Sniper
Clint Eastwood, USA, 2014

U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle blir USA:s mest kända krypskytt genom tiderna och han åker till Irak med ett enda uppdrag - att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddar ett otal antal liv och han får till slut smeknamnet "Legenden".
Animal Kingdom
David Michôd, Australien, 2010

17-årige Josh växer upp i Melbourne och kämpar för sin överlevnad mellan sin kriminella familj och den polisdetektiv som han tror kanske kan rädda honom.
Another Year
Mike Leigh, Storbritannien, 2010

Under ett års tid följer vi ett lyckligt engelskt par och deras förtvivlade släktingar och vänner. Humor, ilska och frustration blandas i detta starka drama vars akter särskiljs av de fyra årstiderna.
The Artist
Michel Hazanavicius, Frankrike, 2011

Hollywood, slutet av 20-talet. Stumfilmsstjärnan George Valentin är övertygad om att biobesökarna älskar honom nog mycket för att han ska kunna fortsätta göra stumfilm. Samtidigt förälskar han sig i nykomlingen Peppy Miller, en av de som får sitt genombrott i och med ljudfilmen.
Beautiful Boy
Felix van Groeningen, USA, 2018

En hjärtskärande och inspirerande historia om överlevnad, återfall och återhämtning för en familj som måste hantera ett missbruk under flera års tid.
Black Mass
Scott Cooper, USA, 2015

John Connolly och James "Whitey" Bulger växte upp tillsammans på södra Bostons gator. Decennier senare, under mitten av 1970-talet, skulle de mötas igen. Vid det laget var Connolly en framstående figur på FBI:s Boston-kontor och "Whitey" hade blivit gudfadern av den irländska maffian. De ingick ett samarbete under bordet som fick saker och ting att spåra ur fullständigt i Bostons undre värld.
Black Swan
Darren Aronofsky, USA, 2010

Nina och Lily tävlar om att bli den nya prima ballerinan inför en ny säsong med Svansjön i New York. Den oerhörda pressen hotar att bli för mycket för en av dem.
Blue Jay
Alex Lehmann, USA, 2016

Efter att ha stött på varandra av en slump när de återvänt till sin lilla hemstad i Kalifornien, reflekterar ett gammalt high school-par över sitt gemensamma förflutna.
Blue Valentine
Derek Cianfrance, USA, 2010

En historia om vunnen och förlorad kärlek berättad i tillbakablickar och i nutid. De många romantiska minnena gör att Dean och Cindy tillbringar en kväll där de gemensamt försöker rädda sitt äktenskap.
Brimstone
Martin Koolhoven, Holland, 2016

När en obehaglig och fanatisk präst stegar upp i talarstolen förstår Liz omedelbart att hon och hennes familj kommer att få problem. De bestämmer sig för att fly för sina liv från den revanschlystne predikanten. Frågan är om de någonsin kommer kunna komma undan.
Brooklyn
John Crowley, Irland, 2015

I 1950-talets Irland och New York, tvingas unga Eilis Lacey att välja mellan två män och två länder.
Cold in July
Jim Mickle, USA, 2014

I 1980-talets östra Texas måste två pappor med siktet inställt på revansch ansluta till varandra för att avslöja en mörkare sanning.
Dallas Buyers Club
Jean-Marc Vallée, USA, 2013

Baserad på den sanna historien om Ron Woodroof, en homofobisk narkoman som 1986 fick diagnosen fullt utvecklad HIV/AIDS, och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva. För att överleva började han smuggla ett läkemedel som fortfarande var olagligt i USA. Med hjälp av hans läkare och andra patienter skapade han Dallas Buyers Club, den första av flera som spreds över landet och erbjöd betalande medlemmar alternativa behandlingsmetoder.
Den of Thieves
Christian Gudegast, USA, 2018

En enhet inom Los Angeles-polisen som bekämpar grova våldsbrott ställs öga mot öga med en våldsam bankrånarliga som härjar i området. Rånarligan planerar snart en till synes omöjlig kupp mot Los Angeles centralbank och de båda sidorna närmar sig kollisionskurs.
Detroit
Kathryn Bigelow, USA, 2017

En polisrazzia leder till Detroit-upploppen 1967. Några dagar senare tar en grupp aggressiva poliser lagen i egna händer när någon beskjuter dem från ett motell.
Drive
Nicolas Winding Refn, USA, 2011

En stuntförare i Hollywood drömmer om att slå sig fram på de professionella racingbanorna. Samtidigt som han frilansar som förare i den kriminella världen retar han upp några av Los Angeles farligaste män. Det finns bara ett sätt för honom att överleva, att göra det han är bäst på.
Dunkirk
Christopher Nolan, Storbritannien, 2017

Detta är berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som vid reträtt blir omringade på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under andra världskriget.
The Edge of Seventeen
Kelly Fremon Craig, USA, 2016

High school-livet blir ännu mer outhärdligt för 17-åriga Nadine när hennes bästa vän, Krista, börjar dejta hennes äldre bror.
Edge of Tomorrow
Doug Liman, USA, 2014

En officer som slåss i ett krig mot en utomjordisk ras finner sig fångad i en tidsloop av sin sista dag i strid. I takt med att han samlar på sig erfarenhet blir han skickligare längs vägen.
Eighth Grade
Bo Burnham, USA, 2018

Trettonåriga Kayla uthärdar det nutida ungdomslivet i villaförorten. Hon försöker ta sig igenom sista veckan på middle school, slutet på ett katastrofalt skolår, innan hon ska ta sig an high school till hösten.
Enemy
Denis Villeneuve, Kanada, 2013

En man söker efter sin dubbelgångare efter att ha sett honom i en film.
Everest
Baltasar Kormákur, USA, 2015

En grupp bergsklättrare stöter på problem i form av en kraftig snöstorm när de bestiger Mount Everest.
The Favourite
Yorgos Lanthimos, Storbritannien, 2018

Historien utspelar sig i England under tidigt 1700-tal där drottningen Anne styr med stor hjälp av sin nära väninna Sarah. När den charmerande Abigail blir ny tjänare på slottet uppstår en bitter rivalitet mellan henne och Sarah - om vem som är drottningens favorit.
First Man
Damien Chazelle, USA, 2018

Historien om astronauten Neil Armstrong och den legendariska rymdresa som gjorde honom till den första människan som satte sin fot på månen, den 20 juli 1969.
Ford v Ferrari
James Mangold, USA, 2019

Den sanna historien om kampen mellan Ford och Ferrari för att vinna Le Mans 24-timmars 1966.
The Foreigner
Martin Campbell, Storbritannien, 2017

Den Londonbaserade restaurangägaren Quan förlorar sin dotter i ett fruktansvärt terroristdåd och ger sig ut efter rättvisa. I sin kompromisslösa jakt på dotterns mördare, inleds en våldsam konflikt med regeringstjänstemannen Hennessy, vars förflutna kan innehålla nyckeln till terroristernas identiteter.
Fury
David Ayer, USA, 2014

Den stridserfarne sergeanten Don Collier leder en Sherman-stridsvagn och dess femmansbesättning på ett dödligt uppdrag bakom fiendens front under andra världskriget. Don och hans män slåss emot oddsen i sina försök att angripa Nazityskland inifrån.
The Ghost Writer
Roman Polanski, Frankrike, 2010

En brittisk spökskrivare blir anlitad att ta över skrivandet av den f.d. premiärministern Adam Langs memoarer då den förre spökskrivaren tragiskt omkom i en mystisk olycka. Under arbetets gång börjar spökskrivaren misstänka att den nu avlidne spökskrivaren kan ha varit på väg att avslöja en mörk hemlighet...
The Gift
Joel Edgerton, Australien, 2015

Simon och Robyn är ett ungt gift par, vars liv flyter på enligt planerna tills den dagen då de stöter ihop med en av Simons gamla bekanta från high school. Till en början känner Simon knappt igen den lite udda Gordo, och efter vad som först verkar vara ett oskyldigt möte på stan, börjar han dyka upp allt oftare. En rad av ovälkomna möten och mystiska presenter senare, bjuder paret in Gordo i sitt hem. Något de bittert kommer att få ångra.
The Girl with the Dragon Tattoo
David Fincher, USA, 2011

Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att reportern Mikael Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hände Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.
Green Book
Peter Farrelly, USA, 2018

År 1962, när nattklubbsvärden/utkastaren Anthony "Tony Lip" Vallelonga tillfälligt befinner sig utan arbete, går han med på att köra musikern Dr. Don Shirley på en tvåmånaders turné i djupaste amerikanska södern. Förvånad över att upptäcka att doktorn är afroamerikansk och inte en vanlig doktor, är Tony till en början tveksam till att ta jobbet, men lönen är för bra för att tacka nej till. Dr Shirley är välutbildad, raffinerad, konstnärlig, talar flera språk, innehar tre doktorstitlar och är den hyllade skaparen av en innovativ musikform medan Tony är en jordnära vanlig man med djupa band till sin stora familj, har en egenskap att hamna i trubbel och älskar att äta.
Hacksaw Ridge
Mel Gibson, Australien, 2016

Baserat på den sanna berättelsen om den episka kampen för att ta över det ökända japanska fästet Hacksaw Ridge på Okinawa under andra världskriget. Den osannolika historien om sjukvårdaren Desmond Doss som vägrade bära vapen och döda.
The Hateful Eight
Quentin Tarantino USA, 2015

Prisjägaren John "The Hangman" Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming. Målet är den lilla staden Red Rock där Daisy ska ställas inför rätta och John kan inkassera belöningen på $10.000. Längst med vägen plockar de upp två främlingar; Major Marquis Warren, tidigare soldat men nu ökänd prisjägare, och Chris Mannix, som utger sig för att vara Red Rocks nye sheriff. När en snöstorm sveper in, bestämmer sig de fyra för att ta skydd på ett härbärge uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägaren, utan av fyra okända ansikten. Stormen börjar vina över bergen, och de åtta resenärerna börjar inse att de kanske inte kommer att klara sig till Red Rock trots allt.
Hell or High Water
David Mackenzie, USA, 2016

Texasbröderna Toby och Tanner har valt att gå skilda vägar, men när banken hotar med utmätning av deras föräldrahem, återförenas de. Genom en våg av bankrån tar de tillbaka det de anser rättmätigt tillhör dem. Rättvisan verkar stå på deras sida ända tills en ovanligt enveten Texas Ranger, Marcus, beslutar sig för att sätta dit dem tillsammans med sin partner, Alberto. Detta är Marcus sista uppdrag innan pension och han vill sluta på topp.
Her
Spike Jonze, USA, 2013

I en nära framtid i Los Angeles lever Theodore som är en komplex, själfull man som tjänar sitt uppehälle genom att skriva gripande, personliga brev åt andra människor. Med hjärtat krossat efter att ha avslutat ett långt förhållande blir han fascinerad av ett nytt, avancerat operativsystem som sägs vara både intelligent och ha ett eget medvetande.
Hotel Mumbai
Anthony Maras, Australien, 2018

En skildring av terrorattackerna i Bombay 2008 som fokuserar på terroristerna, attackernas offer och överlevare.
The Iceman
Ariel Vromen, USA, 2012

Den verklighetsbaserade historien om den kallblodige yrkesmördaren Richard Kuklinski som började döda folk åt maffian samtidigt som han försökte leva ett vanligt familjeliv.
Inception
Christopher Nolan, USA, 2010

Dom Cobb är en skicklig tjuv, den absolut bästa i den farliga konsten i att extrahera; att stjäla värdefulla hemligheter från djupt inne i det undermedvetna under drömstadiet när hjärnan är som mest känslig. Cobbs ovanliga förmåga har gjort honom till en åtråvärd spelare i denna förrädiska nya värld av industrispionage, men det har också gjort honom till en internationell flykting och kostat honom allt han någonsin älskat.
Interstellar
Christopher Nolan, USA, 2014

I en nära framtid när jorden är på väg att dö upptäcks en mystisk spricka i rumtiden som öppnar möjligheter för människan att undersöka nya platser att överleva på. Den före detta NASA-ingenjören och skicklige piloten Cooper, numera jordbrukare som de flesta andra, tvingas lämna sina barn bakom sig när det visar sig att han är bäst lämpad att leda uppdraget ut i det okända.
The Irishman
Martin Scorsese, USA, 2019

En maffiatorped återberättar om sin vänskap och möjliga inblandning i Jimmy Hoffas försvinnande.
It Comes at Night
Trey Edward Shults, USA, 2017

En pappa gör allt för att beskydda sin fru och deras son från den mystiska närvaron som terroriserar familjen utanför deras dörrtröskel.
Joker
Todd Phillips, USA, 2019

Berättelsen om hur en misslyckad komiker från Gotham City blir skurken Jokern.
Katie Says Goodbye
Wayne Roberts, USA, 2016

En godhjärtad 17-årig tjej prostituerar sig för att övervinna fattigdom och uppfylla sin dröm om ett nytt liv i San Francisco.
Knives Out
Rian Johnson, USA, 2019

När den förmögne deckarförfattaren Harlan Thrombey hittas död i sitt arbetsrum utreder två poliser och en privatdetektiv det påstådda självmordet. Men efter att ha bekantat sig med Harlans minst sagt dysfunktionella familj börjar detektiverna ana en hund begraven. Utredarna finner sig snart mitt i ett snårigt nät av lögner, fulspel och bevis som sopats under mattan. 
Leave No Trace
Debra Granik, USA, 2018

En pappa och dotter lever en perfekt men mystisk existens i Forest Park, ett vackert naturreservat i Portland, Oregon, och har sällan kontakt med resten av världen. Ett misstag gör att de får myndigheterna efter sig, och de försätts på en nyckfull resa i jakt på ett nytt hem.
Life
Daniel Espinosa, USA, 2017

En grupp astronauter ombord den internationella rymdstationen ISS hittar tecken på utomjordiskt liv från Mars, men problemen hopar sig när upptäckten visar sig vara långt farligare än de trott.
The Little Death
Josh Lawson, Australien, 2014

En komedi om sex, kärlek, relationer och tabu, som tar oss med bakom stängda dörrar i en till synes vanlig förortsgata.
Mad Max: Fury Road
George Miller, Australien, 2015

En postapokalyptisk historia som utspelar sig i de mest avlägsna delarna av vår planet, i ett ökenlandskap där mänskligheten är nedbruten, och där de allra flesta är galna och kämpar för livets nödvändigheter.
Manchester by the Sea
Kenneth Lonergan, USA, 2016

Lee är en tillbakadragen vaktmästare som måste konfrontera sitt smärtsamma förflutna efter att hans storebror dött och gjort Lee till ensam förmyndare för hans tonårige brorson.
Marriage Story
Noah Baumbach, USA, 2019

Berättelsen följer en skilsmässa som sträcker sig från New York till Los Angeles.
Martha Marcy May Marlene
Sean Durkin, USA, 2011

Martha är en ung kvinna som försöker återskapa sitt liv, men hennes smärtsamma minnen och paranoia gör det svårt. Hon söker skydd och stöd hos sin syster Lucy och hennes man, men rädslan att hennes förflutna ska hinna ikapp henne hemsöker Martha och gränsen mellan verklighet och minnen blir allt suddigare.
The Martian
Ridley Scott, USA, 2015

Under ett bemannat uppdrag till Mars lämnas astronauten Mark Watney kvar när besättningen tror att han är död. Watney gör sitt bästa för att anpassa sig på den främmande planeten medan han försöker meddela Jorden att han är vid liv.
Megamind
Tom McGrath, USA, 2010

Megamind är den mest briljante superskurk som världen någonsin skådat. Och den mest misslyckade. Genom åren har han försökt att erövra Metro City på varje tänkbart sätt. Varje försök har misslyckats kapitalt på grund av den bemantlade superhjälten Metro Man, en oövervinnelig superhjälte.
Midnight in Paris
Woody Allen, USA, 2011

En familj reser till den franska huvudstaden i affärer. I sällskapet ingår ett ungt nyförlovat par som tvingas konfrontera illusionen att ett annorlunda liv än deras vore mycket bättre.
Mission: Impossible - Fallout
Christopher McQuarrie, USA, 2018

Även de bästa avsikter kan komma att jaga dig. Ethan Hunt och hans IMF-team hamnar tillsammans med några allierade i en tävling mot tiden efter ett misslyckat uppdrag.
Mission: Impossible - Rogue Nation
Christopher McQuarrie, USA, 2015

Den erfarne IMF-agenten Ethan Hunt och hans team tar sig an ännu ett omöjligt uppdrag när de ger sig på ett internationellt brottssyndikat bestående av gamla agenter som är fast beslutna att förgöra IMF.
Moneyball
Bennett Miller, USA, 2011

Filmen är baserad på historien om Oakland Athletics sportchef, Billy Beane, och hans försök att sätta samman ett framgångsrikt baseballag trots låg budget. Med hjälp av en ung assistent försöker han hitta potentiella spelare genom att analysera dem med hjälp av oortodoxa metoder.
Mud
Jeff Nichols, USA, 2012

Två 14-åriga killar lär känna en mystisk man som väntar på något på en liten ö i Mississippi-floden.
The Mule
Clint Eastwood, USA, 2018

Earl Stone, en fattig och ensam man i 80-årsåldern, blir erbjuden ett jobb som chaufför. Det låter enkelt, men vad Earl inte vet är att han precis har tagit jobbet som knarkkurir åt den mexikanska kartellen. Han gör det bra – så bra att han får större leveranser och blir tilldelad en handler. Han är dock inte den enda som håller koll på Earl då han också hamnat på DEA-agenten Colin Bates radar. Även om pengar inte längre är ett problem så börjar så småningom hans tidigare misstag göra sig påminda, och det är osäkert om han hinner ställa allt tillrätta innan polisen eller kartellens torpeder hinner ikapp honom.
Never Let Me Go
Mark Romanek, Storbritannien, 2010

Kathy, Tommy och Ruth växte upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. De fostrades till att tro att de var speciella och att deras hälsa var viktig inte bara för dem själva utan även för samhället. Men varför var de egentligen där?
Nightcrawler
Dan Gilroy, USA, 2014

Lou Bloom, en ung, driven frilansjournalist, upptäcker den brottsliga undre världen i Los Angeles och hittar nya jobb genom att spåra brotten för att mata TV-kanaler med nyheter.
Nocturnal Animals
Tom Ford, USA, 2016

En kvinna vid namn Susan som äger ett konstgalleri får ett utkast till en bok från sin ex-make, som vill veta vad hon tycker. Boken, som fått titeln "Nocturnal Animals", kretsar kring en man vars familjesemester blir till en våldsam och dödlig upplevelse.
Only the Brave
Joseph Kosinski, USA, 2017

En historia baserad på elitstyrkan med brandmän, Granite Mountain Hotshots, som kämpade mot en våldsam skogsbrand i Yarnell, Arizona, 2013.
Patriots Day
Peter Berg, USA, 2016

Historien skildrar händelserna kring bombdåden mot Boston Marathon 2013 genom polischefen Ed Davis och polisdetektiv Tommy Saunders ögon, som spelade en viktig roll i jakten på gärningsmännen.
The Perks of Being a Wallflower
Stephen Chbosky, USA, 2012

Den introverte förstaårsstudenten Charlie introduceras av sina nya vänner Sam och Patrick till den riktiga världen. Samtidigt kämpar han med personliga problem som hela tiden finns i hans huvud och som han försöker att bearbeta.
The Place Beyond the Pines
Derek Cianfrance, USA, 2012

Luke försörjer sig som motorcykelstuntman på ett kringresande tivoli. Livet får en ny vändning den dagen han får veta att han har en liten son med Romina, tjejen han övergav ett år tidigare.
Prisoners
Denis Villeneuve, USA, 2013

Keller Dovers sexåriga dotter och hennes bästa vän kidnappas på Thanksgiving. När detektiven Lokis utredning stannar upp bestämmer sig Keller för att ta saken i egna händer.
Prospect
Zeek Earl & Christopher Caldwell, Kanada, 2018

En tonårsflicka reser med sin pappa till en avlägsen måne på jakt efter gäckande rikedomar. Det finns dock fler som strövar omkring i månens giftiga skog och arbetet utvecklas snabbt till en desperat kamp för att fly.
Remember
Atom Egoyan, Kanada, 2015

Den snart 90-årige Zev överlevde Förintelsen. Med hjälp av sin vän Max bestämmer han sig för att hitta den gamla nazisten Rudy Kurlander, som hade ihjäl deras familjer under andra världskriget.
The Revenant
Alejandro G. Iñárritu, USA, 2015

Historien utspelar sig på 1820-talet och kretsar kring Hugh Glass, en man som lämnats att dö av sina män efter en björnattack.
Room
Lenny Abrahamson, Kanada, 2015

Efter att ha flytt från fångenskapen de befunnit sig i ett halvt decennium kämpar en ung kvinna och hennes femåriga son med att anpassa sig till den märkliga, skrämmande och samtidigt fantastiska världen utanför deras enrumsfängelse.
Rush
Ron Howard, USA, 2013

Baserat på den ikoniska F1-föraren Niki Laudas spektakulära kamp mot rivalen James Hunt - ett race som var nära att kosta honom livet.
Shame
Steve McQueen, Storbritannien, 2011

New York-bon Brandon är en stilig kontorsslav i trettioårsåldern som har ett sexberoende. Han förför utan större ansträngning nya kvinnor i princip dagligen och tänker på sex såväl hemma som under arbetstid. En dag överraskas han när yngre systern Sissy dyker upp i hans lägenhet då hon inte har någonstans att bo. Systerns närvaro ställer hans liv på ända och skapar en obalans som drabbar honom hårt.
Shot Caller
Ric Roman Waugh, USA, 2017

En familjefar skickas i fängelse efter en dödlig trafikolycka. Under strafftiden tvingas han ansluta till ett fängelsegäng och blir allt djupare involverad i deras kriminella verksamhet.
Shutter Island
Martin Scorsese, USA, 2010

Året är 1954, mitt under det brinnande Kalla kriget. Sheriff Teddy Daniels och hans nye partner Chuck Aule kallas till Shutter Island för att undersöka det osannolika försvinnandet av en kvinnlig massmörderska, som tycks ha rymt från ett låst rum på det ogenomträngliga Ashecliffe Hospital. Omgivna av snokande psykiatriker och livsfarliga psykopater på en avlägsen, vindpinad ö förstår de båda poliserna snart att inget är som de först trott.
Sicario
Denis Villeneuve, USA, 2015

En självsäker kvinnlig FBI-agent ansluter sig till ett hemligt CIA-uppdrag som går ut på att ta ned en mexikansk knarkkung. Det visar sig vara ett jobb som skjuter hennes etiska och moraliska värderingar till bristningsgränsen.
Sicario: Day of the Soldado
Stefano Sollima, USA, 2018

Drogkriget vid den amerikansk-mexikanska gränsen har eskalerat och kartellerna har börjat smuggla terrorister över gränsen. För att utkämpa gränskriget skickas den federala agenten Matt Graver ut i fältet, som återigen anlitar den oförutsägbare colombianen Alejandro.
The Sisters Brothers
Jacuqes Audiard, Frankrike, 2018

Historien följer Eli och Charlie Sisters, två lönnmördarbröder på jakt efter en guldgrävare som har något deras uppdragsgivare vill åt.
Skyfall
Sam Mendes, Storbritannien, 2012

Bonds lojalitet till M sätts på prov när hennes förflutna plågsamt gör sig påmint. När MI6 utsätts för en attack måste agent 007 hitta och förgöra hotet, oavsett vad det personligen kommer kosta honom.
Snowtown
Justin Kurzel, Australien, 2011

Efter en turbulent tid för 16-åriga Jamie, hans två yngre bröder och mor, träder en karismatisk man in i deras liv och ger dem stabilitet och den fadersfigur de så desperat behöver. Denna man är John Bunting, Australiens värsta seriemördare...
The Spectacular Now
James Ponsoldt, USA, 2013

Sutter Keely är en självupptagen festprisse som jobbar extra i en klädbutik vid sidan av skolan. Sutter lever för stunden och har inte några framtidsplaner, men allt förändras när det tar slut med hans flickvän. Sutter super sig full och vaknar på en gräsmatta där han får syn på den skötsamma tjejen Aimee. Trots att de är så olika dras de till varandra på ett speciellt sätt.
Spotlight
Tom McCarthy, USA, 2015

Den sanna historien om hur Spotlight-teamet på The Boston Globe avslöjade sexuella övergrepp på barn och en efterföljande mörkläggning inom den lokala katolska kyrkan.
Star Wars: The Force Awakens
J.J. Abrams, USA, 2015

Trettio år efter Endorstriden och Darth Vaders död har Luke Skywalker försvunnit efter att ha känt ett ansvar för att den mörka sidan återigen kunnat ta makten. Både motståndsrörelsen och den mörka sidan inser emellertid hur viktig den sista jedimästaren kan komma att bli för utgången av den ständiga maktkampen. Ledtrådar till var Luke befinner sig finns i en BB 8-droid som av en slump hamnar hos en ung kvinnlig skrothandlare och en deserterad stormtrooper.
Starred Up
David Mackenzie, Storbritannien, 2013

Den explosiva och våldsamma unga brottslingen Eric möter sin överman när han förflyttas från ungdomsanstalten till det fängelse där hans far suttit större delen av hans uppväxt. Allteftersom Eric lyckas alliera sig med nyfunna vänner innanför fängelsemurarna börjar han ifrågasätta sitt eget raseri, men vid det laget är redan krafter bortom hans kontroll satta i rörelse.
Still Life
Uberto Pasolini, Storbritannien, 2013

En medelålders kommunalanställd har som uppgift att ordna begravningar till personer som saknar anhöriga. I hans arbete ingår även att söka efter närstående, något han tar på största allvar. Hans liv kretsar kring arbetet, han arbetar ensam, bor ensam och äter ensam. En dag kallas han till ett dödsfall som skett i en lägenhet mitt emot hans egen. När han drar gardinen åt sidan och tittar ut genom fönstret ser han sitt eget liv som en spegelbild av den avlidnes.
Take Shelter
Jeff Nichols, USA, 2011

Curtis bor i en liten stad i Ohio med sin fru Samantha och dottern Hannah, en sexårig ​​döv flicka. När Curtis börjar ha skrämmande drömmar, håller han visionerna för sig själv och kanaliserar sin ångest genom att tvångsmässigt bygga ett stormskydd på bakgården. Belastningen på hans äktenskap och spänningarna i området där han bor kan inte jämföras med Curtis egen rädsla för vad hans drömmar verkligen kan betyda.
Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Martin McDonagh, USA, 2017

En mamma hamnar i konflikt med stadens poliskår då hon upplever att de inte gör en seriös utredning av mordet på hennes dotter.
Thunder Road
Jim Cummings, USA, 2018

Polisen Jim Arnaud vill ta ett avsked av sin bortgångna mor genom ett dansframträdande till en av hennes favoritlåtar på hennes begravning. Det misslyckas och Jim bryter ihop. Med sorgen i hjärtat försöker han återvända till tjänsten och familjelivet.
The Town
Ben Affleck, USA, 2010

En tjuv planerar sitt nästa jobb, men brottas även med känslorna han har för en bankdirektör med koppling till en tidigare stöt. Samtidigt har han FBI i hälarna som kommit honom och hans gäng på spåren.
Toy Story 3
Lee Unkrich, USA, 2010

Woody, Buzz och de andra leksakerna hemma hos Andy har inte blivit lekta med på år och dar. Nu skall Andy till college och hans mamma kräver att han skall lägga sina gamla prylar i kartonger. Ta med, upp på vinden eller soptunnan. Olika faller leksakernas lott, men de bestämmer sig för att hålla samman i vått och torrt.
Tyrannosaur
Paddy Considine, Storbritannien, 2011

Joseph, en plågad, självdestruktiv man omgiven av våld, finner hopp och räddning i Hannah, en kristen välgörenhetsarbetare. Från början ser han ner på hennes tro och hennes förmodade idylliska liv, men han inser snart att Hannahs liv är allt annat än fridfullt.
White Boy Rick
Yann Demange, USA, 2018

Historien om Richard "Rick" Wershe Jr., en tonåring som blev FBI-informatör under 1980-talet, och blev inblandad i både vapen- och droghandel tillsammans med sin far Richard Wershe Sr.
The Wolf of Wall Street
Martin Scorsese, USA, 2013

Vi får följa aktiemäklaren Jordan Belfort som vältrar sig i pengar, lyx, jetsetliv, sex och hårt partajande, men också en värld av droger, värdepappersbedrägerier, korruption på Wall Street och i banksektorn, maffiainfiltration och fängelse.
Zero Dark Thirty
Kathryn Bigelow, USA, 2012

Historien om CIA:s tio år långa jakt på Bin Laden och det Navy Seal team som fick i uppdrag att söka upp och neutralisera terroristledaren. Baserad på fakta från den amerikanska arméns arkiv och hemliga dokument.

4 kommentarer:

 1. Jag ser ju inte in närheten av lika många filmer som du så jag förväntade mig inte ha sett alla. hur många kan jag ha sett av dina listor? Jag gissar 50% av denna och 10% vardera av de övriga två listorna. Något sådant... Vi har ju överlapp på tycke och smak i bland men inte alltid.

  Svar: 67 av denna lista. Lite över förväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 67 av 100 sedda, men det betyder inte att lika många skulle leta sig in på din lista över de 100 favoriterna från decenniet ;)

   Ja, det är väldigt personligt och så ska det vara. Det var mycket jobb med att plocka fram, välja vilka och hur många som skulle komma med osv. Var inne på att rangordna också, men den processen blev alldeles för svår då det i princip var omöjligt.

   Hoppas en del tips kommer fram också då det inte enbart är välkända storfilmer som kommer med.

   Radera
 2. Har 62/100 och har en och annan kvar från decenniet. Kul att hitta Little death och Snowtown på lista två mkt bra filmer.
  Imorgon kommer min 10 i topp för decenniet och vi har två överlapp när det rör de engelskspråkiga filmerna.
  Hade jag gjort en 100 lista hade det blivit desto fler

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmer från Australien får inte alltid så mycket uppmärksamhet men det dyker ibland upp pärlor som dessa, håller med.

   Ok, kul. Ska in och läsa!

   Radera