lördag 11 januari 2020

Best of the Decade (Part 2 of 3 - Foreign)

Nytt år och nytt decennium. Då är det dags att i en återblick ta en titt på vad decenniet hade att bjuda på.

Från början var det tänkt att lista de 100 favoritfilmerna från decenniet som gått. 100 filmer från mellan 2010 och 2019. Men detta visade sig bli krångligt och svårt. Då kom idén att istället dela upp det hela i två listor med engelskspråkiga och icke-engelskspråkiga filmer, 50+50. Så enkelt skulle det inte bli, så klart. Istället var tanken att det skulle bli lite fler än så, nämligen 75+75. Till slut blev det 100+100 filmer. Dessutom valdes decenniets 25 favoritdokumentärer ut separat.Följande lista presenterar mina 100 icke-engelskspråkiga favoritfilmer.
Med reservation för ändringar

Antal från år:
2010 10
2011 9
2012 9
2013 8
2014 11
2015 9
2016 9
2017 15
2018 13
2019 7

Antal från land:
Argentina 4
Australien 1
Belgien 2
Brasilien 2
Bulgarien 2
Danmark 10
Finland 2
Frankrike 12
Grekland 1
Indien 1
Indonesien 2
Iran 1
Island 2
Italien 7
Japan 2
Kanada 4
Mexiko 4
Norge 5
Paraguay 1
Rumänien 1
Ryssland 2
Slovakien 1
Spanien 7
Storbritannien/Filippinerna 1
Sverige 1
Sydkorea 8
Tjeckien 1
Tyskland 8
Ukraina 1
Ungern 2
Österrike 2
7 Cajas / 7 Boxes
Juan Carlos Maneglia & Tana Schémbori, Paraguay, 2012

17-åriga Victor bor i Asunción och drömmer om att ha en mobiltelefon och TV-apparat. Han går med på att leverera sju lådor i utbyte mot 100 dollar. Det låter som om inget kunde vara enklare, men de innehåller något som alla vill ha...
10 timer til Paradis / Teddy Bear
Mads Matthiesen, Danmark, 2012

Dennis är 38 år och professionell kroppsbyggare men bor fortfarande hemma hos sin krävande och kvävande mamma. Inspirerad av sin morbror som hittat en vacker och snäll fru i Thailand, beger han sig dit för att söka lyckan. Han hamnar på sexturismens barer, där en natt med en blivande fru kostar 1000 kronor...
303
Hans Weingartner, Tyskland, 2018

På väg från Berlin till Portugal i sin gamla 303 tum långa husbil plockar den unga biologistudenten Jule upp liftaren Jan. Samtidigt som de har intensiva konversationer om allt mellan himmel och jord försöker de att inte bli kära i varandra.
Akik maradtak / Those Who Remained
Barnabàs Tóth, Ungern, 2019

Efter kriget lever den 42-åriga läkaren Aldo ett ensamt liv i Budapest. 16-åriga Klara bor motvilligt med sin mormor och väntar förgäves på att föräldrarna ska komma hem så att allt kan bli som förut. De två träffas och finner i varandra något de saknat i sina liv. Men när det sovjetiska imperiet stiger till makten hotas deras lyckliga tillvaro återigen av en repressiv kraft.
Al final del túnel / At the End of the Tunnel
Rodrigo Grande, Argentina, 2016

En ensam och rullstolsburen man hyr ut övervåningen till en kvinna och hennes dotter. Samtidigt börjar han höra röster i sin källare från ett gäng som planerar att råna en bank via en tunnel.
Armomurhaaja / Euthanzier
Teemu Nikki, Finland, 2017

Bil- och motorcykelmekanikern Veijo Haukka avlivar djur som en sidoverksamhet. Samtidigt hyser han större empati med djuren än med dess ägare, vilket han inte är sen med att påpeka.
Au nom de ma fille / Kalinka
Vincent Garenq, Frankrike, 2016

Året är 1982 när André Bamberski nås av det fruktansvärda meddelandet att hans 14-åriga dotter, Kalinka, plötsligt har dött under semestern med hans ex-fru och dennes nye man. Polisen avfärdar dödsfallet som en olycka, men André börjar mitt i sin djupa sorg att själv undersöka fallet och övertygas snart om att Kalinkas styvfar, den tyske doktorn Dieter Krombach, våldtagit henne under ett drogrus som hon aldrig vaknade upp ur. Men ingen tror honom, allra minst hans ex-fru. Med alla emot sig inleder André en frenetisk kamp för att få dotterns mördare inför rätta. En kamp där han inte skyr några medel och som kommer pågå i 30 år...
Ballon / Balloon
Michael Herbig, Tyskland, 2018

Detta är den sanna historien om de östtyska familjerna Strelzyk och Wetzel som i september 1979 skapade stora rubriker över hela världen. I hemlighet ägnade de lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong i källaren för att försöka fly från kommunismens DDR till friheten i väst. En våghalsig plan där både förberedelserna och själva färden satte allas liv på spel. Jagade av den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir familjens plan en kamp mot klockan där varje sekund räknas.
Biutiful
Alejandro G. Iñárritu, Mexiko, 2010

Uxbal, en förmedlare av svart arbetskraft i Barcelonas skuggsida, tvingas skärskåda sin livssyn när döden står vid dörren.
Carancho
Pablo Trapero, Argentina, 2010

I Argentina dör varje år över 8000 människor i trafikolyckor och bakom varje tragedi finns det en industri, stödd av försäkringsbolagens kompensationer och lagens brister. Sosa är en advokat som förflyttar sig genom akutrummen på sjukhus och polisstationer i jakt på potentiella kunder. Luján är en ung läkare från provinsen. Deras historia börjar en natt då Luján och Sosa träffas på gatan. Hon försöker rädda en mans liv och han försöker göra honom till sin kund...
Celle que vous croyez / Who You Think I Am
Safy Nebbou, Frankrike, 2019

Claire är 50 år och har en yngre älskare - Ludo. När deras relation tar slut skapar hon en Facebook-persona, 25-åriga Clara, för att spionera på honom. Hon får kontakt med Ludos rumskamrat, Alex, som attraheras av den mystiska Clara. Claire, fångad bakom sin profilbild, blir snabbt förälskad i honom. Även om deras tillvaro äger rum i en virtuell värld så är känslorna äkta och ett lekfullt spel mellan lögn och verklighet tar sin början.
Čiara / The Line
Peter Bebjak, Slovakien, 2017

En hektisk tid börjar för Adam Krajnak, en familjefar och ledare för en liga som livnär sig på organiserad brottslighet på den slovakisk-ukrainska gränsen. Hans äldsta dotter är på väg att gifta sig med Ivor, samtidigt som Adams ukrainske partner Jona börjar rebellera och en ny produkt - narkotika börjar dyka upp på gränsen.
Cold Fish
Sion Sono, Japan, 2010

Shamoto driver en liten fiskbutik med sin nya fru Taeko. Hon kommer inte överens med sin styvdotter Mitsuko, och det bekymrar honom. En dag träffar han den rike fiskhandlaren Murata som erbjuder Shamotos dotter arbete i hans fiskaffär. Shamoto är lättad över att få hjälp med dottern men blir snart medveten om att det är något skumt med Murata och hans fru.
Dabba / The Lunchbox
Ritesh Batra, Indien, 2013

Mumbais dabbawala-system har blivit känt för sin effektiva leverans av lunchlådor. När en av dem levereras till fel person uppstår en relation mellan en ensam änkling och en olycklig hemmafru, som börjar kommunicera med små lappar genom den dagliga lunchlådan...
Das finstere Tal / The Dark Valley
Andreas Prochaska, Österrike, 2014

I Alperna i slutet av 1800-talet sker en rad oförklarliga dödsfall i en by där en mystisk främling har slagit sig ned över vintern.
Das letzte Schweigen / The Silence
Baran bo Odar, Tyskland, 2010

Under en extrem värmebölja försvinner den 13-åriga Sinikka under exakt samma omständigheter som en flicka 23 år tidigare. De dramatiska omständigheterna gör att de som var med om mordet 23 år tidigare tvingas möta sitt förflutna.
De Behandeling / The Treatment
Hans Herbots, Belgien, 2014

Poliskommisarie Nick Cafmeyer utreder en familjetragedi där en liten pojke har fallit offer för en kidnappare och pedofil. Nicks bror blev själv bortrövad av en pedofil tjugofem år tidigare. Kan det finnas något samband mellan de båda brotten?
De rouille et d'os / Rust and Bone
Jacques Audiard, Frankrike, 2012

Efter att ha fått vårdnaden om sin unga son, flyttar Ali från Belgien till Antibes i södra Frankrike för att leva med sin syster och hennes familj. Där träffar han späckhuggartränaren Stéphanie och deras relation fördjupas av oväntade skäl.
Den 12. mann / The 12th Man
Harald Zwart, Norge, 2017

Tromsö 1943. Tolv män på ett fiskefartyg på uppdrag att organisera sabotagegrupper längs kusten överraskas av tyska soldater. Elva män torteras och dödas, bara den tolfte lyckas fly. Barfota, genomblöt och sårad, flyr nu Jan Baalsrud ut i den nådiga nordnorska vintern med Gestapo hack i häl.
Den skyldige / The Guilty
Gustav Möller, Danmark, 2018

Kriminalpolisen Asger Holm har, efter att ha blivit involverad i en internutredning, förflyttats till att ta emot inkommande SOS-samtal. När en kvinna ringer och säger att hon är utsatt för en pågående kidnappning hamnar Asger i en händelsekedja som ska komma att sätta hans handlingsförmåga och omdöme på prov.
Der Hauptmann / The Captain
Robert Schwentke, Tyskland, 2017

En ung tysk soldat, som kämpar för sin överlevnad i Andra världskrigets slutskede, hittar en kaptensuniform. När han utger sig för att vara officer, tar han snabbt efter den grymma identiteten hos de förövare han försöker fly från.
Der Räuber / The Robber
Benjamin Heisenberg, Österrike, 2010

Den sanna berättelsen om Johann Rettenberger, en maratonlöpare som började råna banker som en hobby och kom att bli Österrikes mest eftersökte man.
Después de Lucía / After Lucia
Michel Franco, Mexiko, 2012

Efter mammans död flyttar Alejandra med sin pappa från en kuststad till en storstad. Där börjar hon i en ny skola. De vuxna lyser med sin frånvaro och efter ett fyllemisstag vänder sig klasskamraterna emot henne och snart är hon utlämnad till elevernas förakt och våldsamma nycker.
Dogman
Matteo Garrone, Italien, 2018

I utkanten av Rom driver Marcello en hundsalong. Lönsamheten är låg och för att dryga ut kassan langar han kokain. Samtidigt som han vill ägna all sin tid och kärlek till hundarna och sin dotter, tvingas han in i grövre kriminalitet av den storvuxna boxningsveteranen Simone, Marcellos främsta kokainkund. Nu är det upp till Marcello att ta sig ur Simones grepp, kosta vad det kosta vill.
Dronningen / Queen of Hearts
May el-Toukhy, Danmark, 2019

Anne driver en framgångsrik advokatfirma som specialiserat sig på barn och ungdomar som råkat illa ut. Hon och hennes man, läkaren Peter lever ett liv där deras lyckade karriärer samsas med tvillingarnas ridlektioner och sköna stunder i familjens enorma designhus i en lummig Köpenhamnsförort. Den på ytan perfekta fasaden krackelerar när Gustav, Peters tonårsson från ett tidigare förhållande, dyker upp. Peter har svårt att komma nära sin förlorade son, men Anne hittar ett sätt att få kontakt. I den varma sommaren utvecklas Anne och Gustavs relation mot något allt mer förbjudet som kan äventyra allt.
El ángel
Luis Ortega, Argentina, 2018

Med ett oskyldigt utseende blev den unge Carlos Robledo Puch en av Argentinas mest ökända seriemördare någonsin.
El reino / The Realm
Rodrigo Sorogoyen, Spanien, 2018

En spansk politiker vars högklassiga livsstil är baserad på korrupt och olaglig verksamhet hotar att bryta hela hans parti efter att en tidning avslöjat honom för allmänheten.
Falling
Marina Stepanska, Ukraina, 2017

Historien följer en plötslig kärleksrelation mellan två personer som söker lycka och sammanhang i ett land med begränsade möjligheter och föga hopp.
The Gangster, the Cop, the Devil
Lee Won-tae, Sydkorea, 2019

Efter att med nöd och näppe överlevt en attack från en gäckande seriemördare, ingår maffiabossen Jang Dong-su ett otippat partnerskap med polisen Jung Tar-seok för att fånga den sadistiska mördaren som går under benämningen "K".
Hævnen / In a Better World
Susanne Bier, Danmark, 2010

Anton arbetar för en humanitär organisation och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru, Marianne, och de försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt börjar Antons 10-årige son Elias lära känna och bli vän med en ny pojke i klassen, Christian. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.
The Handmaiden
Park Chan-wook, Sydkorea, 2016

1930-tal i ett Japanockuperat Korea. Den rika arvtagerskan Hideko tilldelas en ny tjänsteflicka, Sook-hee, som egentligen har betydligt mörkare avsikter med sin anställning.
I Saw the Devil
Kim Ji-woon, Sydkorea, 2010

När en seriemördare dödar en hemlig agents flickvän, tillika en pensionerad polischefs dotter, slår hans egen ondska tillbaka mot honom. Jägaren blir jaktbyte i en sadistisk katt-och-råttalek.
Idealisten / The Idealist
Christina Rosendahl, Danmark, 2015

Under det kalla kriget 1968 störtar ett amerikanskt bombplan, lastat med fyra vätebomber, i närheten av den amerikanska militärbasen i Thule på Grönland. Både den danska och amerikanska regeringen meddelar att olyckan är under kontroll varefter ett stort antal danska arbetare tillsätts för att röja undan. 20 år senare söker en tidigare arbetare i Thule upp den unge radiojournalisten Poul Brink och hävdar att den mystiska och dödliga sjukdom hans kollegor drabbats av har med uppröjningsarbetet att göra.
In den Gängen / In the Aisles
Thomas Stuber, Tyskland, 2018

Christian börjar jobba nattpasset i en stor matbutik och finner sig själv i en ny värld bestående av långa gångar, gaffeltruckar och nya arbetskamrater.
Incendies
Denis Villeneuve, Kanada, 2010

En mors sista önskan skickar sina tvillingbarn Jeanne och Simon på en resa till Mellanöstern för att söka efter sina rötter. En film om två unga vuxnas resa till kärnan av djuprotat hat, oändliga krig och kärlek.
Intouchables / Untouchables
Eric Toledano & Olivier Nakache, Frankrike, 2011

Den verklighetsbaserade historien om två män som aldrig borde ha träffats. En förlamad aristokrat som skadade sig i en olycka och en ung man från ghettot.
J'ai perdu mon corps / I Lost My Body
Jérémy Clapin, Frankrike, 2019

I det myllrande Paris faller Naoufel handlöst (både bildligen och bokstavligen) för Gabrielle. De två tillbringar timtal med att diskutera livet, kärleken och inte minst ödet. Samtidigt, på andra sidan stan, rymmer en avhuggen hand från ett laboratorium och påbörjar sin resa genom metropolens många och farliga skrymslen för att nå tillbaka till sin kropp. Under resans gång minns handen sin värdkropp Naoufel och deras liv ihop fram till olyckan som skiljde dem åt.
Jagten / The Hunt
Thomas Vinterberg, Danmark, 2012

Lucas håller på att återhämta sig från sin skilsmässa. Han har ett bra jobb på den lokala förskolan, ny flickvän och julbesök av sonen Marcus väntar. Men julstämningen infinner sig aldrig på grund av en anklagelse mot Lucas...
Jodaeiye Nader az Simin / A Separation
Asghar Farhadi, Iran, 2011

Simin vill lämna Iran med sin make Nader och sin dotter Termeh och har redan alla papper klara inför detta. Men Nader börjar tänka om och är rädd att lämna kvar sin far som lider av Alzheimers. Därför blåser de av flytten varpå Simin ansöker om skilsmässa, något som hon nekas. Hon flyttar då i stället hem till sina föräldrar. Termeh bor dock kvar hon sin far i väntan på att hennes mor ska ändra sig.
Kapringen / A Hijacking
Tobias Lindholm, Danmark, 2012

Skeppskocken Mikkel och maskinisten Jan är bland de sju besättningsmän på fraktskeppet MV Rozen som ser fram emot att komma i hamn och åka hem. Men innan de hinner lägga an kapas skeppet av somaliska pirater som tar besättningen som gisslan och kräver en stor lösensumma för att släppa dem.
Kraftidioten / In Order of Disappearance
Hans Petter Moland, Norge, 2014

Nils kör en snöplog och lever ett sorglöst liv i vinterparadiset Beitostølen. Men genom sin sons plötsliga död hamnar han mitt i ett drogkrig mellan norska och serbiska maffian. I den här världen är han en nybörjare - beväpnad med tunga maskiner och nybörjartur.
Kreuzweg / Stations of the Cross
Dietrich Brüggemann, Tyskland, 2014

En ung katolsk flicka ställs inför stora frågor om liv, död och tro i detta drama som, trots premisserna, inte saknar humoristiska inslag.
L'inconnu du lac / Stranger by the Lake
Alain Guiraudie, Frankrike, 2013

Franck tillbringar sin sommar på en undanskymd nudiststrand vid en sjö som blivit en känd mötesplats för homosexuella män. Han faller handlöst för Michel, en mystisk och potentiellt farlig man.
La French / The Connection
Cédric Jimenez, Frankrike, 2014

Året är 1975 och Pierre Michel utses till polisdomare för att försöka spräcka en av landets främsta och farligaste knarkligor styrd av den ökända generalgangstern Gaëtan 'Tany' Zampa.
La isla mínima / Marshland
Alberto Rodríguez, Spanien, 2014

På södra Spaniens landsbygd i början av 1980-talet anmäls två tonårsflickor försvunna. Från Madrid sänds två poliser för att försöka lösa fallet som visar sig vara mer invecklat än de först tror.
La loi du marché / The Measure of a Man
Stéphane Brizé, Frankrike, 2015

En arbetslös man som tidigare jobbat som fabriksarbetare tvingas gå på generande arbetsintervjuer. Tills han plötsligt får ett jobb som väktare, men anställningen får honom att ifrågasätta jobbets moraliska riktighet.
La ragazza nella nebbia / The Girl in the Fog
Donato Carrisi, Italien, 2017

En känd polisutredare besöker en alpby tillsammans med sin kollega och utreder försvinnandet av en tonårsflicka som var på väg till kyrkan.
La terra dell'abbastanza / Boys Cry
Damiano & Fabio D'Innocenzo, Italien, 2018

Mirko och Manolo är två unga vänner som bor i en förort till Rom. De är två skötsamma killar, ända tills de en natt kör på en man och bestämmer sig för att smita från olycksplatsen. Men tragedin förvandlas till vad som tycks vara en ödets nyck: mannen som de har kört ihjäl har tjallat på ett lokalt kriminellt gäng, och de båda killarna belönas med respekt och pengar som de aldrig förr har haft. En biljett till helvetet som de byter mot en passersedel till paradiset.
La vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color
Abdellatif Kechiche, Frankrike, 2013

17-åriga Adèle är ung, oskuldsfull och inte helt säker på vad hon vill göra av sitt liv. När hon träffar Emma, en punkig tjej med blått hår och starka åsikter, öppnas hennes ögon för kärleken och för frigörelse. De två inleder ett förhållande som utforskas in i minsta detalj.
Las hijas de Abril / April's Daughter
Michel Franco, Mexiko, 2017

17-åriga Valeria döljer sin nyupptäckta graviditet för sin avlägsna mor April så länge det går. Men hemligheten läcker ut, och modern återvänder för att vara vid Valerias sida - något som visar sig vara på både gott och ont.
Les Affamés / The Ravenous
Robin Aubert, Kanada, 2017

En brokig skara överlevare bildar en gemensam front mot en invasion av makliga och oväntat konstnärliga odöda.
Leviafan / Leviathan
Andrey Zvyagintsev, Ryssland, 2014

En korrupt borgmästare i en liten stad i norra Ryssland vill åt marken där Kolja och hans familj bor. När Kolja anlitar en gammal vän från Moskva som advokat inleds en händelsekedja som kommer att förändra situationen för alltid.
Lo chiamavano Jeeg Robot / They Call Me Jeeg Robot
Gabriele Mainetti, Italien, 2015

Historien handlar om en småkriminell man i Rom som utsätts för radioaktivt avfall från Tibern och får superkrafter. Han använder dessa för att försöka rädda en kvinna som tror att han är en japansk seriefigur och är jagad av en skoningslös brottsling vid namn Zingaro.
Lof mér að falla / Let Me Fall
Baldvin Zophoníasson, Island, 2018

I ett porträtt av missbruk följer vi Stella och Magnea genom de vanskliga tonåren till ett utsatt liv som vuxna. I mitten, bland alla drogproblem, står ett destruktivt förhållande mellan de två.
Magical Girl
Carlos Vermut, Spanien, 2014

Desperat att uppfylla sin döende dotters sista önskan, störtar en sörjande man in i en virvelvind av utpressning och bedrägeri.
Metro Manila
Sean Ellis, Storbritannien/Filippinerna, 2013

Oscar Ramirez och hans familj flyr från sitt fattiga liv på risfälten i norra Filippinerna och söker efter en ljusare framtid i storstaden Manila. Men huvudstadens livliga intensitet överväldigar dem väldigt snabbt...
Mientras duermes / Sleep Tight
Jaume Balagueró, Spanien, 2011

César jobbar som portvakt i en byggnad i Barcelona. Han gör sitt jobb utan att någon lägger någon större notis vid honom, men själv betraktar han invånarna i byggnaden ingående. Han vet alla detaljer om deras liv, framförallt en av dem...
Miss Bala
Gerardo Naranjo, Mexiko, 2011

Laura är en ung kvinna som drömmer om att bli en skönhetsdrottning i ett Mexiko som domineras av organiserad brottslighet. När hon en kväll är på fel plats vid fel tidpunkt kommer hennes värld förändras för alltid.
Mommy
Xavier Dolan, Kanada, 2014

En mamma som nyligen blivit änka fostrar sin våldsamma son på egen hand. Hon får upp nytt hopp när en mystisk granne blir en del av hushållet.
Monsieur Lazhar
Philippe Falardeau, Kanada, 2011

Monsieur Lazhar, en algerisk invandrare i Kanada, erbjuder sina tjänster som vikarie på den skola där en lärare just tagit livet av sig. Hans relation till barnen är god, hans metoder okonventionella och en liten romans spirar för den sympatiske men ensamme herr Lazhar. Allt är dock inte frid och fröjd i hans liv och på skolan.
New World
Park Hoon-jung, Sydkorea, 2013

Det största brottssyndikatet i Sydkorea drar i trådarna via företaget "Goldmoon". De blir bara större och större och expanderar i så rask takt att polisen inte hinner med. Men så dör det högsta hönset i organisationen, vilket leder polisen till att sätta igång 'New World', ett projekt som de vill att deras infiltrerade polis Ja-seong skall delta i.
The Night Comes for Us
Timo Tjahjanto, Indonesien, 2018

När triadens skickligaste lönnmördare skonar en liten flickas liv under en massaker blir han plötsligt måltavla för organisationens mordlystna torpeder.
Non essere cattivo / Don't Be Bad
Claudio Caligari, Italien, 2015

Romarna och tillika själsfränderna Vittorio och Cesare är två vilsna män i tjugoårsåldern som i symbios lever i en värld kantad av både droger och kriminalitet, långt ifrån det liv som gestaltats i historieböcker och som sedan efterlevts av miljontals turister.
Nordvest / Northwest
Michael Noer, Danmark, 2013

Casper är bara 18 år men redan en rutinerad inbrottstjuv. En dag tröttnar han på att bli blåst av sin hälare Jamal och erbjuder Björn sina tjänster istället. Björn sysslar med grövre brottslighet och Casper, som är tystlåten, klipsk och pålitlig, stiger snabbt i graderna. Men Jamal anser sig sviken och kräver hämnd.
O Lobo Atrás da Porta / A Wolf at the Door
Fernando Coimbra, Brasilien, 2013

En resa in i en spiral av lust, lögn och ondska i en kärlekstriangel, från det ögonblick ett barn mystiskt blivit kidnappat.
Omnipresent
Ilian Djevelekov, Bulgarien, 2017

Emil, författare och ägare av en reklambyrå, blir gradvis besatt av att spionera på sin familj, vänner och anställda via dolda spionkameror. Vad som börjar som en oskyldig hobby, eskalerar till ett maktmissbruk och kontrollbehov. Så småningom inser han att vissa hemligheter bör lämnas oupptäckta.
Oslo, 31. august / Oslo, August 31st
Joachim Trier, Norge, 2011

34-årige Anders är snart klar med sin drogrehabilitering en bit utanför Oslo. Han får dispens för att kunna gå på jobbintervju i Oslo och sticker då från det hela. Han är fortfarande ung men på många sätt känner han att allt redan är för sent och plågas över alla möjligheter han sumpat och alla människor han svikit.
The Outlaws
Kang Yoon-seong, Sydkorea, 2017

Ett par rivaliserade gäng, några från området och ett från Kina, startar en våldsam uppgörelse om ett område i Seoul. Polisens specialenhet för våldsamma brott blir inkallad för att medla, men är starkt underbemannade. Baserat på verkliga händelser.
Parasite
Bong Joon-ho, Sydkorea, 2019

Historien kretsar kring Kim Ki-taek och hans familj. De får ett märkligt intresse i den glamourösa familjen Park som kommer från en helt annan social bakgrund och steg för steg försöker de infiltrera familjen Parks liv.
Perfetti sconosciuti / Perfect Strangers
Paolo Genovese, Italien, 2016

En varm sommarkväll samlas ett antal par och singlar för att avnjuta en god middag tillsammans. De har känt varandra i åratal och borde veta det mesta om varandra. Men gör de verkligen det? Plötsligt får en av dem idén att testa ett socialt experiment. De ska alla lägga upp sina mobiltelefoner på bordet, varefter alla får ta del av samtliga samtal och sms som dyker upp under kvällen! Efter livliga diskussioner går slutligen alla med på att delta i leken, som snart visar sig bli en vådlig rysk roulette med deras egna hemligheter som högsta insats. Det blir en kväll som ingen av dem någonsin kommer att glömma.
Polisse
Maïwenn, Frankrike, 2011

Om en specialgrupp poliser och deras arbete med att skydda utsatta barn. Det kan röra sig om ligor av ficktjuvar, barnmisshandel och uppslitande fall med pedofili och incest. Den sammansvetsade gruppen ser mänsklighetens allra mörkaste sidor och kämpar för att kunna leva med det.
Pozitia copilului / Child's Pose
Calin Peter Netzer, Rumänien, 2013

Efter att hennes son kört ihjäl ett barn i en olyckshändelse försöker Cornelia manipulera och muta vittnen och inblandade till att ge falska vittnesmål för att rädda honom från fängelse.
Que Dios nos perdone / May God Save Us
Rodrigo Sorogoyen, Spanien, 2016

Två kriminalpoliser i Madrid jagar en brutal seriemördare samtidigt som de kämpar med sina egna personliga problem.
The Raid
Gareth Evans, Indonesien, 2011

En insatsstyrka stormar ett 15-våningshus fyllt med kriminella. Deras mål är att fånga ledaren som befinner sig högst upp. Men att ta sig dit är svårare än någon kunde ana...
Relatos salvajes / Wild Tales
Damián Szifrón, Argentina, 2014

Sex separata historier om hämnd och om att förlora och ta kontrollen.
Respire / Breathe
Mélanie Laurent, Frankrike, 2014

Varm och symbiotisk vänskap uppstår mellan den lite försiktiga Charlie och den charmiga och utåtagerande Sarah, som är ny i gymnasieklassen. Men vänskapen övergår snart i en passionerad kärleksrelation med destruktiva undertoner.
Rounds
Stephan Komandarev, Bulgarien, 2019

Skildrar tre polisgrupper under patrull på gatorna av Sofia under ett nattskift strax innan det 30:e jubileet för Berlinmurens fall.
Rundskop / Bullhead
Michael R. Roskam, Belgien, 2011

Jacky Vanmarsenille är en flamländsk lantbrukare som använder sig av illegala hormoner till sina kreatur. Denna härva växer när ett mord på en polisman begås. Samtidigt börjar minnen från barndomen göra sig påminda för Jacky...
Secuestrados / Kidnapped
Miguel Ángel Vivas, Spanien, 2010

Jaime och Marta är ett medelålders par med en tonårsdotter vid namn Isa. Familjen är på väg att flytta in i en stor, nybyggd villa. Marta vill samla sin familj för att fira med middag. Isa har egna planer. Hon vill gå ut med sin pojkvän. Jaime är fast mellan de två. Allas kväll förstörs dock när ett gäng maskerade män bryter sig in i deras hem.

Shoplifters
Hirokazu Koreeda, Japan, 2018

En fattig japansk familj som hankar sig fram på tillfälliga jobb och lågbetalda löner tvingas till snatteri för att få det att gå runt. Vid ett tillfälle stöter de på en flicka som de efter vissa omständigheter bestämmer sig för att rädda undan sitt öde och helt enkelt adoptera henne. Efter att hon anmälts försvunnen börjar polisen söka efter flickan.
The Spy Gone North
Yun Jong-bin, Sydkorea, 2018

I mitten av 1990-talet hamnar en lojal sydkoreansk hemlig agent i ett politiskt maktspel mellan de härskande klasserna i Nord- och Sydkorea. Inspirerad av verkliga händelser.
Suburra
Stefano Sollima, Italien, 2015

En gangster känd som "Samurai" vill göra om Roms hamnkvarter till ett nytt Las Vegas med stöd av "familjerna i söder". Alla de lokala gangsterbossarna går samman för att slutföra projektet, men freden varar inte länge...
Suntan
Argyris Papadimitropoulos, Grekland, 2016

Livet för medelåldersläkaren Kostis tycks vara förbi. Men så kommer sommaren med dess nakenbad och festande turister. Kostis träffar 21-åringen Anna och blir inbjuden in i hennes värld av lust, passion och äventyr. Men allt som är gott varar inte för evigt och det verkar som att Kostis har gläntat på Pandoras ask. Hinner han stänga den igen innan det är för sent?
Svartur á leik / Black's Game
Óskar Thór Axelsson, Island, 2012

Stebbi är i behov av en advokat inför en kommande rättegång samtidigt som Tóti är en smågangster som behöver Stebbis hjälp. Vi får följa deras resa upp på brottsskalan när droghandeln ökar dramatiskt i Reykjavik i slutet av 1990-talet.
Tanna
Bentley Dean & Martin Butler, Australien, 2015

Detta är den sanna historien om ett par som bestämmer sig för att vilja vara tillsammans för kärlekens skull istället för att lyda föräldrarnas krav och gamla seder om att bli bortgifta till en rivaliserande stam.
Tarde para la ira / The Fury of a Patient Man
Raúl Arévalo, Spanien, 2016

Två maskuliniteter kolliderar med varandra när den tillbakadragne José och våldsamme Curro möts - vem kommer explodera först?
Teströl és lélekröl / On Body and Soul
Ildikó Enyedi, Ungern, 2017

Mária påbörjar sitt jobb som kvalitetskontrollant på ett slakthus i Budapest som hon tar på största allvar. Hon följer reglerna noggrant och delar ut bestraffningar för varje extragram av fett. Försiktigt börjar hon lära känna sin chef Endre, som precis som henne är den tystare typen. När de inser att de haft samma drömmar på nätterna, bestämmer de sig för att ta reda på om det är mer än bara ett sammanträffande.
Thelma
Joachim Trier, Norge, 2017

En ung tjej som möter kärleken upptäcker att hon har skrämmande och oförklarliga krafter.
Tjuvheder / Drifters
Peter Grönlund, Sverige, 2015

När Minna förlorar sin lägenhet ser hon ingen annan utväg än att lura pengar av en langare. När hon flyr träffar hon Katja som tar med henne till en illegal bosättning.
Toni Erdmann
Maren Ade, Tyskland, 2016

Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök i Bukarest där hon nu bor och arbetar. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livsstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder.
Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro / Elite Squad: Enemy Within
José Padilha, Brasilien, 2010

Rio de Janeiros största problem är inte längre knarkhandeln i favelorna, utan korruptionen som genomsyrar polisväsendet och som sträcker sig högt upp i Brasiliens maktväsende. Löjtnant Nascimento inser att detta problem inte kan lösas med våld, utan med politik. Hans fiender är inte längre gatans slödder, utan högt uppsatta tjänsteman som visar sig vara långt mycket farligare. När familjen distanserar sig från Nascimento och hans fiender finns bland hans egna så står han allt ensammare i kampen för rättvisa.
Tuntematon sotilas / Unknown Soldier
Aku Louhimies, Finland, 2017

Okänd soldat är en berättelse om en truppenhets tjänstgöring som varar i tre år under Fortsättningskriget. Filmen baseras på Väinö Linnas klassiska roman som redan filmatiserats två gånger. Filmen handlar om Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Den visar hur dessa män förenas av vänskap, humor och viljan att leva på sin väg dit och tillbaka. Kriget förändrar livet för soldaterna och för dem på hemmafronten, och lämnar också sin prägel på hela den finska nationen.
Under sandet / Land of Mine
Martin Zandvliet, Danmark, 2015

Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till den danska västkusten. Deras uppdrag: att desarmera de två miljoner minor som har grävts ner av den tyska krigsmakten längs kusten. Kommandot över gruppen av försvagade tonåringar förs av den hårdhudade danske sergeanten Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna efter att ha genomlidit fem skräckfyllda år under ockupationen. Rasmussen låter sin ilska flöda över pojkarna som hela dagarna riskerar sina liv på stranden. Först när en tragisk olycka inträffar börjar hans sätt att se på de unga soldaterna att förändras, men kanske är det redan för sent.
Underverden / Darkland
Fenar Ahmad, Danmark, 2017

Zaid njuter av livet som framgångsrik hjärtkirurg med takvåning och en gravid fru. En natt får han besök av sin lillebror Yasin som desperat ber om pengar, men som han bryskt avvisar i dörren. Kort därefter hittas Yasin misshandlad till döds och Zaid översköljs med skuldkänslor. Hans sorg övergår snabbt i vrede och Zaid blir helt besatt av att hitta den hänsynslösa gärningsmannen. Som en maskerad hämnare beger han sig ned i Köpenhamns kriminella undre värld i sökandet efter rättvisa och tvingas göra slutgiltiga val som kan förändra hela hans liv...
Une nuit / Paris by Night
Philippe Lefebvre, Frankrike, 2012

Simon Weiss är ansvarig befälhavare på Paris sedlighetsrotel. Nätterna spenderar han i bil mellan nattöppna klubbar, diskotek och bordeller. Han känner alla, på båda sidor lagen. Denna natt får han dock reda på att någon försöker sätta dit honom.

Utøya 22. juli / U - July 22
Erik Poppe, Norge, 2018

Historien tar sin början den 22 juli 2011, ett par minuter innan det första skottet avfyras på Utøya. 18-åriga Kaja och hennes vänner på sommarlägret har fått höra om Anders Breiviks bomber i Oslo, men vet inte att han är på väg till ön där de befinner sig.
Ve stínu / In the Shadows
David Ondříček, Tjeckien, 2012

Året är 1953. Kapten Hakl undersöker ett rån mot en smyckesbutik. På ytan ser allt ut som ett vanligt rån, men i bakgrunden lurar den hemliga polisen. Den statliga säkerhetspolisen låter major Zenke från Östtyskland sköta utredningen, vilket leder utredningen i en annan riktning - med politiska mål. Hakl måste nu genomföra en egen utredning, men fienden är stark och han vet att han inte kan lita på någon annan än sig själv.
Victoria
Sebastian Schipper, Tyskland, 2015

En ung spansk kvinna, Victoria, möter fyra unga tyskar på en nattklubb i Berlin. De har en skuld, och måste ta sig an ett uppdrag av tvivelaktig natur för att betala av den. När en av killarna visar sig oförmögen att följa med hoppar Victoria in som ersättare.
Vremya pervykh / The Age of Pioneers
Dmitriy Kiselev, Ryssland, 2017

Under det kalla kriget och 1960-talets Sovjetunionen, följer vi kosmonauterna Alexey Leonovs och Pavel Belyayevs rymdfärd med Voskhod 2 vars syfte var att utföra den första rymdpromenaden.
The Wailing
Na Hong-jin, Sydkorea, 2016

En mystisk sjukdom sprider sig i en liten by sedan en främling anlänt. En lokal polis dras in i fallet och tvingas försöka lösa mysteriet för att rädda sin dotter.

6 kommentarer:

 1. 19/100 och en himla massa bra tips på filmer jag vill se när nu tiden ska räcka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en del av tanken att man ska få lite tips. Kan nästan tycka det är roligare med de icke-engelskspråkiga filmerna då de många gånger flyger under radarn.

   Radera
 2. Jag gissade på cirka 10% och svaret blev att jag sett 16/100. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var viss skillnad mot den engelskspråkiga listan. Finns en hel del godbitar att plocka ut... :)

   Radera
 3. Trevlig lista. Jag trodde att jag såg mycket från alla världens hörn, men det blev bara 28/100 här. Undrar hur många av dem som skulle få plats på min topp 100.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att det uppskattas. Ja, jag vet att du ser mycket från alla världens hörn, speciellt på festivalen. Finns nog en hel del smalare filmer som du sett som jag missat. Gäller att se det man tror kommer falla en i smaken :)

   Radera