fredag 24 januari 2020

Dark Waters



Titel: Dark Waters
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2019
Regi: Todd Haynes
I rollerna: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman

Handling: Den tålmodige företagsadvokaten Robert Bilott får besök av två bönder som hävdar att DuPont, ett av världens största företag, dumpar giftiga avfall i området. Robert börjar undersöka saken och upptäcker ett antal oförklarliga dödsfall bland boskapen. I hopp om att avslöja sanningen riskerar han sin familj, hälsa och framtid.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade film är en sådan där "viktig" film som man ser ibland. Det är föga överraskande att den aspirerar på att vara med och slåss om diverse prestigefyllda priser. Mark Ruffalo har varit med och producerat och spelar även huvudrollen när den lilla människan tar sig an de stora, mäktiga bolagen som varit dumma.



Robert Bilott (Mark Ruffalo) är lyckligt gift med Sarah (Anne Hathaway) som valt att vara hemmafru och stötta make som jobbar som advokat. Advokatfirman han jobbar åt, där hans chef Tom Terp (Tim Robbins) är en av ägarna, representerar diverse stora företag. Men när Robert får ett ärende på sitt bord där två bönder från hans mormors hemtrakter anklagar storföretaget DuPont för att dumpa giftiga ämnen i området, byter Robert sida. Han blir så pass övertygad att han väljer att företräda den vanliga människan mot storföretaget han annars försvarar.



I denna allt annat än upplyftande film får man en blek historia som inte direkt har några vinnare. Alla förlorar något och även om det är en s.k. viktig film är den inte särskilt "rolig" att ta del av. Sitter och funderar över om det kanske inte hade varit ännu effektivare och kraftfullare som dokumentär. Stark som den är nu också bör sägas.



Filmen använder ett blåaktigt filter som genomgående ger en kall och lite deppig känsla. Detta tillsammans med ämnet och den stämningsfulla musiken skapar en känsla av att vi är på väg mot något stort. En liknande känsla som två andra filmer i samma genre fångar, nämligen The Insider (1999) och Michael Clayton (2007) som båda kommer upp på näthinnan. De är dock vassare filmer än denna då denna har lite svårt att nå fram hela vägen. Den stannar upp ungefär halvvägs och blir sedan något för deppig och tung utan att höja det hela till nästa nivå.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar