onsdag 15 januari 2020

Documenting the Witch Path (med intervju)



Titel: Documenting the Witch Path / Häxornas sjö
Genre: Dokumentär/Mysterium/Skräck
Land: Sverige
År: 2017
Regi: Carl Sundström

Handling: En dokumentärfilm som testar gränserna för tre unga dokumentärfilmskapare. De får reda på en plats som kallas Häxornas sjö. Det var där de dränkte oskyldiga kvinnor på 1600-talet eftersom de anklagades för att vara häxor.

Omdöme: I norra delarna av Sverige har tre filmstudenter fått nys om en plats som kallas för Häxornas sjö där man på 1600-talet dränkte otaligt med kvinnor som anklagades för att vara häxor eller ha ihop det med djävulen. De tre består av regissören Carl Sundström , kameramannen Robin Franzén och ljudkillen Nathaniel P. Erlandsson. Vad bättre än att ge sig iväg och dokumentera platsen?



Utan att veta ett dugg kastades jag in i jakten på sanningen. Bakgrundsinformationen om researchen får man inte så mycket information om, men efter några samtal står det klart för de tre killarna att något inte står rätt till. Platsen har inte längre guidade turer och det är inte öppet för allmänheten att beträda området. Självklart måste de ta sig dit och uppleva platsen på egen hand.



Det är svårt att prata om Documenting the Witch Path utan att avslöja saker som man vill diskutera. Men då faller det mesta och det är aldrig kul för de som inte sett den. Istället kan man konstatera att man får sig en småtrevlig filmstund där man är nyfiken på vart det ska leda, vad de ska hitta där ute. Här i ligger också styrkan då man dras in i det hela och funderar på hur det ligger till.



Man kan inte missa att det bitvis är lite som The Blair Witch Project (1999), något som även nämns av killarna. Det är svårt att på sina håll inte sitta och undra om det är äkta eller en mockumentär. Skönt nog får man svar på sina funderingar vilket ger det hela en avslutning som känns rätt. Annars hade det lätt kunnat lämna en lite sur eftersmak. Allt som allt en kul liten film värd en titt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.6

---

Carl Sundström har varit snäll nog att svara på lite frågor och dela med sig av en del om bakgrunden, historien, tankegångar kring projektet och lite annat. Mycket uppskattat, ett stort tack!

Frågorna och svaren innehåller en del SPOILERS för de som absolut inte vill veta mer.



Först och främst, tack för chansen att få se Documenting the Witch Path. Visste inte vad som väntade då jag undvek att läsa något på förhand. Så det var kul att se vart det skulle leda.

Ok, här kommer några frågor och funderingar.

Var historien om dränkningarna av kvinnor på 1600-talet sann, delvis sann eller påhittad?

CARL: I Torsåker i Västernorrland så finns Häxberget där de halshögg och brände kvinnor anklagade för häxeri. Bilder på den platsen visas tidigt i filmen.
Häxtesterna som tas upp i filmen vet jag inte om det finns några bevis för att det ska ha inträffat i Sverige. Dock så ska det ha tagit plats i Tyskland under häxprocesserna om inte minnet sviker mig.
Sedan så ska det också finnas en sjö strax intill Häxberget där de sänkt kropparna av de mördade kvinnorna. Informationen om det är riktigt tunn så jag kan inte verifiera sanningen där heller, men det sägs att det finns en sådan.
Dock så är sjön i filmen helt utan koppling till häxprocesserna som tog plats i Torsåker.


Var Robin Franzén helt ovetandes av upplägget eller spelade han ovetandes? (Hans reaktioner kändes genuina, så det var bra skådespeleri om så var fallet.)

CARL: Robin var helt ovetande fram till att filmen bryts. Nathaniel likaväl tills han bestämde sig för att åka hem. Tanken var att vi alla tre skulle besöka sjön med de två dokumentärfilmarna helt ovetande.

Varifrån kom idén och fanns det någon dokumentär eller film som agerade som inspiration?

CARL: Idén kom egentligen från ingenstans. Den smög sig sakta på då jag var intresserad av att se hur människor verkligen skulle reagera om de placerades i en skräckfilm. Till min vetskap finns ingen dokumentär som denna. Om det finns, vill jag mer än gärna se den!
Givetvis spelar filmen mycket på Blair Witch Project. Detta var delvis ofrivilligt då mitt hemlän innehåller en historia av häxor, och därav att jag valde det ämnet. Att det finns verkliga platser från Häxprocessen i länet verifierar delvis mina falska påståenden i filmen. Bakgrunden av att prästerna indoktrinerade folket med osanningar är stapeln i filmen, att folk än till denna dag kan tro på häxor. Utan den delen så finns ingen film.
Sedan var min tanke att skapa en omgivning i form av en otroligt klyschig skräckfilm, varningar av lokalbor, hemsökta trakter på landsbygden etc.


Har sett lite olika information om när filmen släpptes. Vissa ställen säger 2017, andra 2019. Kan tänka mig att den visats på olika filmfestivaler så det kanske är svårt att säga exakt när den först släpptes. Och när spelades den in och under ungefär hur lång tid?

CARL: Den spelades in 2016, hade premiär på filmfestivaler våren 2017 och släpptes för allmänheten vintern 2019.

Det var din/er första långfilm som jag förstått det. Hur har responsen varit på filmfestivaler runt om i världen? Och kan du berätta något eller några reaktioner från festivalpubliken?

CARL: Responsen på filmfestivaler har varit underbar och en riktig "confidence boost" för mig själv. De mest minnesvärda reaktionerna jag fått är när folk lämnat salongen skräckslagna med tårar i ögonen. Jag har fått berättat slutet för dem. Givetvis så förstår jag dem då filmen är en dokumentär och inte en typisk spelfilm. Man måste absolut se slutet för att förstå vad det egentligen är som dokumenteras.

Finns det något projekt, kanske ett drömprojekt du skulle vilja ta dig an? 

CARL: Jag gör mina drömprojekt varje gång jag går på ett nytt projekt. Om jag inte brinner för vad jag gör är det inget jag tar på mig. Det jag arbetar med nu är en långfilm i skräckgenren vid namn Reportage November. Inspelningen avslutades den 10e november och nu sitter vi vid klippbordet. Jag har stora förhoppningar att den kommer släppas på streamingtjänster nu under 2020.

Har du någon/några regissör(er) du gillar lite extra och/eller som inspirerat dig?

CARL: Min absoluta favoritregissör är Lars von Trier. Sedan så har inte mina filmer någon liknelse alls med hans verk. Men fantastiska är hans filmer!



Filmen kan ses på iTunes.
Eller köpas via Microsoft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar