fredag 3 januari 2020

Star Wars: The Rise of SkywalkerTitel: Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker / Star Wars: The Rise of Skywalker
Genre: Äventyr/Action/Fantasy/Sci-Fi
Land: USA
År: 2019
Regi: J.J. Abrams
I rollerna: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac

Handling: Den avslutande delen som utspelar sig ett år efter händelserna i "The Last Jedi".

Omdöme: Originalfilmerna om Star Wars-sagan låg och ligger mig varmt om hjärtat. När J.J. Abrams gjorde den första filmen i denna trilogi, Star Wars: The Force Awakens (2015) var det en film som gav ett fan av originalfilmerna en hel del att glädjas över. Den andra filmen Star Wars: The Last Jedi (2017) regisserades av Rian Johnson och den var klart svagare. Nu var J.J. Abrams tillbaka för att avsluta trilogin och då hoppades man på något i nivå med den första filmen han gjorde.Redan från första scen öser man på där ondingen Kylo Ren (Adam Driver) slåss mot en hel armé i en skog och sedan fixar en ny mask innan han träffar kejsaren Palpatine (Ian McDiarmid). Ren får i order att döda skrotsamlaren Rey (Daisy Ridley) i utbyte mot att Ren ska få sitt eget imperium att härska över. Rey söker svaret på vem hon faktiskt är och får fortsatt hjälp av vännerna Poe (Oscar Isaac), Finn (John Boyega) och de övriga i kampen mot imperiet.Den lyckade Star Wars: The Force Awakens (2015) ser man inte mycket av i denna film och det är synd. Synd då det känns som filmen saknar en identitet som borde finnas där i och med en tredje del. Ren försöker föra över Rey till den mörka sidan, inget nytt under solen. Att Rey motsätter sig detta kommer inte heller överraskande. Deras möten blir något av en hjärnornas kamp utan så mycket finess eller spänning.Vid sidan av Ren saknas någon/några bra skurkar/rollfigurer. Ren är inte heller så framstående och bra som han var i den första filmen och då finns inte mycket mer att hämta. Dock kul att se Richard E. Grant som general Pryde och Zorii (Keri Russell) funkar också bra, men båda får för små roller. Kejsaren Palpatine är superelak och har krafterna att ta saken i egna händer (minst sagt) om han vill förgöra något eller någon. Men han har alltid varit lite intetsägande i mina ögon, ända sedan originaltrilogin. Sen kan jag inte låta bli att tycka att han ibland, speciellt i profil påminner om en likblek statsminister Olof Palme...Filmen är annars välgjord, det är det inget tvivel om. Men det saknas mer kärlek i hantverket vad gäller det mesta. Finns inte många scener som sticker ut som man tänker tillbaka på när filmen är slut. Inte heller några scener under filmens gång som känns som att de höjer filmen. Musiken är överarbetad på sina håll, men varvas med bra musik från de tidigare filmerna.Helt enkelt en film som man har svårt att känna något speciellt för. Hade hoppats på mer, samtidigt är det få saker som stör ordentligt. Lite för mycket fart och fläkt på sina håll och onödigt mycket fantasy istället för Star Wars-magi som man önskar sig och som alltså J.J. Abrams till stor del lyckades plocka fram i Star Wars: The Force Awakens (2015).

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Palpatine/Palme

4 kommentarer:

 1. Lika som bär :D

  Det känns som att det är ganska många som satt fingret på att The Rise... känns både anonym och hafsig rent storymässigt. Jag var ju aldrig uttråkad, men det kändes heller inte som en Star Wars-film som The Force... gjorde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte missa likheten där ;)

   Jo, visst är det så. Hade lyckats hålla mig undan allt om den och trodde faktiskt J.J. Abrams skulle lyckas som med The Force Awakens. Men icke sa Nicke.

   Nej, uttråkad blev man inte, men engagerad var man inte heller.

   Radera
 2. Håller med dig. Den var klart bättre än The Last Jedi men inte alls lika bra som The Force Awakens.

  Denna film var överfull av korta och dåligt genomarbetade sekvenser. Filmen fick aldrig andas eller få den där Star Wars-känslan som du nämner. De skulle givetvis ha utforskat Reys mörka sida i åttan och sedan gjort en enklare men mer fokuserad nia, fått till ett rejält slut på de nio filmerna, 42 år för tusan! Nu blev det en massa "fan service" men ingen själ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi är överens om att denna och The Last Jedi inte kom upp i klass med The Force Awakens. Så synd då det började så lovande för trilogin. Men, det är fortfarande bättre än förra trilogin (del 1-3).

   Håller med, det hände något mest hela tiden, men berättelsen fanns inte där eller de där ögonblicken man kan njuta av och tänka tillbaka till.

   Var främst besviken då J.J. Abrams ju lyckades med detta i The Force Awakens.

   Radera