fredag 17 januari 2020

The GentlemenTitel: The Gentlemen
Genre: Kriminalare/Drama/Action/Komedi
Land: Storbritannien/USA
År: 2019
Regi: Guy Ritchie
I rollerna: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Colin Farrell, Hugh Grant, Eddie Marsan

Handling: Amerikanen Mickey Pearson har skapat ett mycket lönsamt marijuanaimperium i Storbritannien. När ryktet sprids att Pearson vill sälja sin lukrativa verksamhet till högstbjudande sparkar det igång intriger, planer, mutor och utpressning.

Omdöme: Amerikanen Mickey Pearson (Matthew McConaughey) bor i Storbritannien och är gift med brittiskan Rosalind (Michelle Dockery). Han är en framgångsrik affärsman med landets största (?) marijuanaimperium. Hon är en framgångsrik affärskvinna som driver en custom bilverkstad endast för kvinnor. När Mickey överväger att sälja hela sin verksamhet startar det en våldsam kedjereaktion.Mickeys närmaste man, Ray (Charlie Hunnam) har fått besök av Fletcher (Hugh Grant) som är en sliskig man som gör allt han kan för att tjäna sig en rejäl hacka på att sälja information - och möjligtvis ett filmmanus som han själv har skrivit om hela historien. Det är denna historia vi får ta del av när Fletcher berättar det hela med inslag av sin egen fantasi.Guy Ritchie har gjort sig känd för sina fartfyllda kriminella historier med gott om action och humor. Har man sett hans tidigare filmer vet man vad som väntar. Eller? Nu backar vi bandet lite grann för det är här det blir intressant. Vi har en Guy Ritchie-film som är typisk för honom, men ändå känns den något annorlunda. Den känns lite mer seriös, lite mer vuxen kanske. Samtidigt med komiska inslag och den lättsamma stilen han alltid haft i sina filmer.Bara titeln får en att tro att det ska vara en slags film i stil med The Kingsman: The Secret Service (2015), men så är alltså inte fallet. Och det är faktiskt skönt. Det här är en rejäl film och skulle vilja påstå att den har mer än bara en del känsla av Quentin Tarantino över sig, på ett bra sätt. Det är nämligen dialogdrivet samtidigt som vi bjuds på en berättarstil som hoppar i historien och har mycket på gång.Det ska sägas att filmen väl inte inleder så där jättespektakulärt när Hugh Grant sitter ner med Charlie Hunnam och börjar berätta sin historia. Men sakta men säkert glider det in på ett spår som leder till något som man känner sig alltmer komfortabel med. Sen är det mest bara att njuta av intrigerna, de olika karaktärerna och vändningarna.Detta är inte alls tokigt, bland det bästa Guy Ritchie gjort. Det är nämligen klart bra och det känns som Guy Ritchie hittat rätt balans med ett seriöst och välberättat kriminaldrama med lagom mängd humor.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.1

---

Om visningen: Då det väntades bli fullsatt satte jag mig bredvid en man i salongen. Mannen sa att han hade varit på visningen innan och inte hunnit äta något så han slängde i sig en liten Kit Kat som man fick ta vid insläppet. Hans vän kom strax efteråt och satte sig bredvid honom. Runt halvvägs in i filmen snarkar plötsligt någon, högt. Det är vännen till mannen som sitter bredvid mig. Folk vänder sig om och undrar vem det är. Mannen bredvid mig armbågar då sin vän som vaknar upp och tystnar.

Mannen bredvid mig kommer igång med att först slänga upp benet på sitt andra ben så att skon snuddar mitt ben så jag får flytta benet inåt. Efter ett tag tar han av sig skorna. Då börjar jag givetvis andas genom munnen. Som om det inte vore nog rapar mannen ordentligt två gånger, trevligt. Han avslutar med att helt plötsligt attacknysa rakt framåt utan någon förvarning och håller självklart inte för munnen. Känns helt klart ohyfsat.

Filmen har svensk premiär den 28:e februari.

4 kommentarer:

 1. Helt klart en mycket njutbar film. Maxad underhållning. Bra spaning där om att det påminner om Tarantino och att det är en litet annorlunda Ritchie vi får här, mer vuxet, smartare humor också. Jag har inte varit överdrivet förtjust i hans filmer tidigare men detta gillar jag mycket. Den får till och med plats på min topp 10 från 2019!

  Mina tankar om filmen:
  https://fripp21.blogspot.com/2020/02/the-gentlemen-2019.html

  Min topp 10 för 2019:
  https://fripp21.blogspot.com/2020/02/top-10-films-of-2019.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att den uppskattades! Själv gillar jag även några av hans tidigare filmer och stil, även om denna alltså är vuxnare. Positivt överraskad i den bemärkelsen.

   Svårt det här om det är en 2019 eller 2020 film. När den sågs var det en 2020 film, men ser att de ändrat det till 2019 på IMDb. Filmen hade trots allt officiell brittisk premiär 1:a januari 2020, så jag kör på 2020.

   Radera
  2. ja svårt med årtalet ibland. Jag kör uteslutande med imdb och de kör med när filmen visades första gången. Den visades i England i december, på nån filmfestival samt hade premiär i London den 3/12.

   Radera
  3. Ja, samma här. Men ibland dyker det upp datum (och andra år) i efterhand och då blir jag lite fundersam. När filmen sågs var det alltså en 2020 film. Det var premiär 1 januari 2020 i Storbritannien. Men sedan dyker det upp andra uppgifter. Småsaker, men då jag såg en brittisk trailer för filmen där det just stod 1 januari är det vad jag kör på. Tror jag.

   Radera