onsdag 1 januari 2020

The Poseidon AdventureTitel: The Poseidon Adventure / SOS Poseidon
Genre: Äventyr/Drama/Action
Land: USA
År: 1972
Regi: Ronald Neame
I rollerna: Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Shelley Winters, Stella Stevens, Leslie Nielsen

Handling: Precis efter tolvslaget på nyårsafton kapsejsar lyxkryssaren Poseidon när den kommer i vägen för en jättevåg. Kraften från vågen får kryssaren att snurra runt. De fåtal överlevande kämpar för att ta sig upp till kölen innan det är för sent.

Omdöme: I en av de tidigaste katastroffilmerna ses Leslie Nielsen som kapten på S.S. Poseidon. Bara här fångar en sån här film mitt intresse. Nu hade jag sett den en gång tidigare, men hade helt glömt bort att han var med. Tänker direkt på Airplane! (1980) och The Naked Gun (1988) när jag ser och hör honom. Nu har han inte en så stor roll, men kul att se. Borde fått en större roll bara.Efter att en jordbävning skett drabbas S.S. Poseidon av en tsunamivåg mitt ute till havs. Katastrofläget är ett faktum när båten vänds upp och ner. Då olyckan är framme just som passagerarna samlats för nyårsfirandet, måste de överlevande samarbeta för att försöka ta sig ut. De är anförda av två starka röster i prästen Mr. Scott (Gene Hackman) och polisdetektiven Mr. Rogo (Ernest Borgnine) som inte ser på saker på samma sätt.Filmen ser hela fem Oscarsvinnare där Gene Hackman var den senaste för The French Connection (1971) och den mest lysande stjärnan. Man känner av energin han kommer med och känns klart övertygande som Mr. Scott. Detsamma kan egentligen sägas om de flesta. En stabil skara skådespelare som samlats. Även den lilla pojken funkar och blir skönt nog inte en faktor som befarat när man kommer längre in.Det må inte vara den bästa katastroffilmen eller en favorit, men den är klart habil i sitt genomförande. Inga taffliga specialeffekter att tala om (även om man i vissa fall kan ana en båtminiatyr) och genomgående välgjort och välspelat. Vilka ska dö och vilka överlever?Kanske blir det något utdraget och upprepande på sina håll, men definitivt en katastroffilm att se. En film som var med och banade vägen för en våg av filmer i genren under inte minst resten av 70-talet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Haha, ja, båtmodellen var nåt som vi båda noterade. Det blir mest charmigt än nåt annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja jag noterade att vi båda nämnde det :) Hade varit värre om det vore en återkommande grej. Nu är det som du säger lite charmigt. Trevlig (nyårs)katastroffilm.

      Radera