måndag 3 februari 2020

Apollo 11Titel: Apollo 11
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2019
Regi: Todd Douglas Miller

Handling: Utformad från en nyupptäckt trave av 65mm film, och mer än 11.000 timmar ljudinspelningar tar Apollo 11 oss direkt till NASA:s mest berömda uppdrag - det som satte första människan på månen och för alltid gjorde Neil Armstrong och Buzz Aldrin till välkända namn. Sedd från astronauternas perspektiv, teamet i Mission Control och de miljontals åskådarna på marken får vi uppleva de dagar och timmar under 1969 när mänskligheten tog ett av de största stegen i vår historia.

Omdöme: Genom åren har man sett en del dokumentärer om månen och annat som har med rymden att göra. Det är givetvis fascinerande och lockar. I början av 1960-talet satte president John F. Kennedy upp som mål att sätta människan på månen och återvända helskinnad till jorden. 1969 besannades det och denna dokumentär synar det så framgångsrika Apollo 11-uppdraget.Vad som gör denna dokumentär lite speciell är att allt material är taget från NASA:s arkiv med både bild och ljud. Det betyder att det inte förekommer några nyinspelade intervjuer, ljudupptagningar eller liknande. Dessutom skulle materialet som användes vara från de dagar som uppdraget pågick, allt skulle matcha. Några få undantag görs men överlag är det denna linje man utformat dokumentären efter och det funkar klart bra.När man ser hur många som är inblandade och hur mycket som krävs, som måste stämma så är det fortfarande helt sjukt att förstå vilken bedrift det är. Och detta var alltså 1969 långt innan den tekniken som kommit. Fast å andra sidan kan man se det som så att man inte förlitade sig på att maskinerna skulle fixa allt och räkna ut allt. Det var många hjärnor som jobbade på högvarv och gjorde det omöjliga möjligt.Det känns som en dokumentär som är viktig ur en historisk synpunkt, och även i utbildningssyfte för nya generationer som nog inte vet detaljerna. Det är även spännande att följa, men tycker ändå att värdet ligger i att bevara materialet ihopsatt på det här viset. Som dokumentär är den därför viktig och intressant snarare än att den imponerar som gripande och stark som vissa dokumentärer lyckas med.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 8.2

4 kommentarer:

 1. Jag blev faktiskt berörd av den här dokumentären. Just det faktum att man lyckades ro i land projektet, att så många är inblandade, vilken insats som krävdes etc. Mm, mäktigt.

  https://jojjenito.com/2020/01/15/apollo-11-2019/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäktigt är det allt och det är intressant att se lite mer av helheten och inte bara astronauterna. Fortfarande en enorm bedrift och ett stycke historia.

   Radera
 2. Helt klart en dokumentär som borde ha allmänintresse. Jag gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt, och med tanke på att det var 50-års jubileum är det inte mer än rätt att hylla bedriften genom en sån här dokumentär.

   Radera