onsdag 26 februari 2020

LifeguardTitel: Lifeguard
Genre: Drama
Land: USA
År: 1976
Regi: Daniel Petrie
I rollerna: Sam Elliott, Anne Archer, Kathleen Quinlan, Parker Stevenson

Handling: Rick jobbar som badvakt på stranden i Los Angeles och han trivs med det. Men omgivningen tycker att han är för gammal för det och att han bör göra något annat. När han går på en återträff med sin gamla skolklass händer det en del som får honom att fundera över sitt liv.

Omdöme: Regissören Daniel Petrie, som senare gjorde filmer som Resurrection (1980) och Fort Apache, the Bronx (1981) ska inte blandas ihop med sonen Daniel Petrie Jr. som skrev manuset till favoritfilmen Beverly Hills Cop (1984). Orsaken till varför man valde att se denna film var istället en ung Sam Elliott. En Sam Elliott som här ser ut som en ung Zeb Macahan, alltså James Arness.Rick (Sam Elliott) jobbar som badvakt på en strand i Los Angeles. Han är över 30 år och har god rutin från jobbet. Han är omtyckt av många, inte minst bland tjejerna. Han har en yngre kille att lära upp över sommarlovet i Chris (Parker Stevenson) och de två är med om både det ena och det andra där på stranden de vakar över.Under denna sommar får Rick ett och annat att tänka på. Den unga tjejen Wendy (Kathleen Quinlan) söker hans uppmärksamhet, den gamle skolkamraten Larry (Stephen Young) tipsar honom om att han kan tjäna bra med pengar genom att komma och jobba som Porsche-försäljare där han själv jobbar. Dessutom går Rick på en återträff med sin gamla skolklass efter 15 år och återförenas då med Cathy (Anne Archer) som han haft något på gång med.Även om det inte är en film med ett manus som alltid leder någonvart så är det en inblick i Ricks vardag och liv. Han har kommit till en punkt i sitt liv, ett vägskäl som ger honom ett par rejäla tankeställare. Vad vill han egentligen och vad vill människorna runt honom? Inga lätta frågor att ta ställning till. Ännu svårare att svara på då han måste känna efter vad han egentligen vill och känner, inte vad andra tycker. Just denna bit känns väldigt äkta, hur folk ser på någon som inte går efter status och pengar utan istället välmåendet och att leva i nuet.En film som alltså har mer att bjuda på än vad man kanske först tror. Till stor del är det här en föregångare till TV-serien "Baywatch" (kul nog kände man igen Parker Stevenson här som visar sig spela i nämnda TV-serie). Detta är dock seriösare, med en helskön Sam Elliott och en skönt avslappnad stil filmen igenom. För även om filmen inte bjuder på någon wow-faktor är det en trevlig och skön upplevelse att ta med sig. Växer också efter att filmen slutat.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

 1. Tack för tipset. Jag vet inte om jag sett en ung Sam Elliot någonsin. Har han inte varit en gammal silverrygg hela sitt liv? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen var han en gång i tiden ung ;)

   Orsaken till varför jag kollade upp honom och hittade denna film var faktiskt för att han dök upp i ett avsnitt av gamla TV-serien "The Streets of San Francisco" från 70-talet. Där dök han till och med upp utan mustasch (!).

   Radera