lördag 21 mars 2020

Grosse Pointe BlankTitel: Grosse Pointe Blank / Grosse Pointe Blank - Även en lönnmördare behöver en träff ibland
Genre: Komedi/Kriminalare/Action/Romantik
Land: USA
År: 1997
Regi: George Armitage
I rollerna: John Cusack, Minnie Driver, Dan Aykroyd, Alan Arkin, Jeremy Piven, Joan Cusack

Handling: Martin Blank är en frilansande yrkesmördare. När han får en inbjudan till 10-årsjubiléet från sin gamla high school övertalas han att åka dit. Han kan kombinera resan med ett uppdrag - att mörda ett federalt vittne.

Omdöme: Vad gör man om man blir inbjuden till en återträff med sin gamla skolklass och måste/känner sig tvingad att gå, men inte vill prata om vad man gör? Det dilemmat står Martin Blank (John Cusack) inför. Han väljer att säga att han är yrkesmördare, något som råkar vara sant. Men vem skulle tro på det?Martin vill egentligen inte gå och har ingen direkt avsikt att gå. Men hans skolkärlek Debi (Minnie Driver) kommer vara där och han har inte kunnat släppa henne ur sina tankar på alla dessa år. Dessutom får han av sin sekreterare Marcella (Joan Cusack) reda på att hans nästa uppdrag av en slump är precis i närheten av Grosse Pointe. Det gör att han slår två flugor i en smäll. Men inget visar sig vara enkelt, särskilt som han upptäcker att andra skumma typer dyker upp i Grosse Pointe.Regin står George Armitage för som ett par år tidigare gjorde en mindre känd film lite i samma stil, nämligen trevliga Miami Blues (1990) med Alec Baldwin i huvudrollen. Det är två svarta komedier som oftast lyckas bra med blandningen av att vara lättsamma och lite mörkare på sina håll.Man får kalla det för lite lättsam och lättsmält underhållning som inte gör någon skada att se. Sen är frågan om den utmärker sig tillräckligt mycket för att uppskattas fullt ut. För egen del blir väl svaret nej, men filmen hade setts tidigare och kommer säkert ses igen. Helt enkelt en sådan film som man kan ha på i bakgrunden eller avnjuta på lite större allvar. Den lyckas kombinera humor, romantik och lite action utan att kännas spretig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Minns också den här som mycket bra. Men jag har alltid gillat Minnie Driver

    SvaraRadera
    Svar
    1. John och Minnie funkar bra ihop och filmen är inte alls tokig. Underhållning, humor, lite kärlek och en del pang pang. Tarantino lär vara ett fan av Armitages filmer.

      Radera