lördag 7 mars 2020

House on the Edge of the ParkTitel: La casa sperduta nel parco / House on the Edge of the Park / Huset i ändan av parken
Genre: Skräck/Thriller
Land: Italien
År: 1980
Regi: Ruggero Deodato
I rollerna: David Hess, Giovanni Lombardo Radice, Annie Belle, Christian Boromero

Handling: Våldtäktsmannen Alex och hans lätt efterblivna medhjälpare Ricky följer med till en liten fest som några yuppies ska ha i ett hus i utkanterna av stan. Festen börjar lugnt men när Ricky blir lurad på pengar blir Alex galen och ger sig på alla.

Omdöme: Denna italienska exploitation- och sleaze-film kom samma år som Ruggero Deodatos andra omtalade film Cannibal Holocaust (1980). I båda fallen märker man att regissören velat chocka med psykologisk skräck. Skräck som väljer att visa mycket och dra ut på det hela så mycket det bara går.Sleazefesten utspelar sig i en villa utanför New York. Fem vänner ska ha en lugn fest och lite trevligt. Men två män bjuder in sig själva och till en början går det ganska lugnt till. Alex (David Hess) är den dominante av de två och Ricky (Giovanni Lombardo Radice) är den vekare följeslagaren. När de båda känner att de fem rika vännerna lurar dem, får Alex nog och helvetet bryter löst.Lite som österrikiska Funny Games (1997) och spanska Kidnapped (2010) med extra mycket nakenhet och exploatering. Med en minnesvärd David Hess som äcklar loss ordentligt blir det här en småfascinerande film. En film som inte direkt har så mycket till handling och där de sliskiga scenerna avlöser varandra för att kunna frossa i nakenhet. Detta till musik som för det mesta består av barnvisor som liksom romantiserar det hela.På många sätt undrar man vad poängen är och vart det ska leda. Alex härjar nämligen fritt och terroriserar de fem vännerna bestående av tre kvinnor och två män. Det visar sig till slut att filmen har något mer att bjuda på. Slutet blir därför trevligt och gör att filmen som helhet ändå ger något. Däremot är det lite si och så med trovärdigheten med twisten med tanke på hur långt det hela går. Inte särskilt trovärdigt, men man får ta det lite för vad det är.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

 1. Ja, "sleazefest" är ett rimligt omdöme på filmen. Jag såg inga som helst försonande drag med den...

  https://bilderord.wordpress.com/2018/10/24/la-casa-sperduta-nel-parco-1980/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja den vill verkligen provocera och tar till varje knep och möjlighet att göra så. Tyckte ändå den hade något, precis som Cannibal Holocaust som inte heller var direkt bra, men som jag inte direkt glömmer i första taget.

   Radera