torsdag 5 mars 2020

Mina favoritfilmer - 2019

Kan inte påstå att det är det starkaste filmåret vare sig man tittar på topplistan eller bredden. Men även om det saknas fler riktiga favoriter så är det inte särskilt svårt att plocka ut tio filmer. Med det sagt är de sista filmerna som kommer med långt ifrån givna och har viss konkurrens från ett par filmer precis utanför topp tio.

På topp tio återfinns filmer från:

4 USA
2 Frankrike
2 Storbritannien
1 Sydkorea
1 Danmark

Uppdatering: Plats #9 (Ford v Ferrari / Le Mans '66) tas bort från listan och ersätts med The Gentlemen (tidigare 2020-film) som tar sig in på plats #7. 27/4-21


#10 Uncut Gems (Benny & Josh Safdie)Guldsmedsbutiksägaren Howard Ratner måste snabbt hitta ett sätt att betala sina skulder innan det är för sent...

Bröderna Safdie följer upp sin Good Time med att låta Adam Sandler göra förmodligen sitt livs roll i denna film som sakta bygger upp något. När filmen blivit bekväm släpper den inte greppet.


#9 I Lost My Body (Jérémy Clapin)I det myllrande Paris faller Naoufel handlöst (både bildligen och bokstavligen) för Gabrielle. De två tillbringar timtal med att diskutera livet, kärleken och inte minst ödet. Samtidigt, på andra sidan stan, rymmer en avhuggen hand från ett laboratorium och påbörjar sin resa genom metropolens många och farliga skrymslen för att nå tillbaka till sin kropp. Under resans gång minns handen sin värdkropp Naoufel och deras liv ihop fram till olyckan som skiljde dem åt.

Stämningsfull, känslosam och oftast snygg och poetisk animerad film. Skapar tillräckligt med känslor och att man bryr sig för att det ska leda till ett par både obehagliga och vackra situationer. Ett stort plus för den smått magiska huvudmelodin.


#8 Dronningen / Queen of Hearts (May el-Toukhy)Anne driver en framgångsrik advokatfirma som specialiserat sig på barn och ungdomar som råkat illa ut. Hon och hennes man, läkaren Peter lever ett liv där deras lyckade karriärer samsas med tvillingarnas ridlektioner och sköna stunder i familjens enorma designhus i en lummig Köpenhamnsförort. Den på ytan perfekta fasaden krackelerar när Gustav, Peters tonårsson från ett tidigare förhållande, dyker upp. Peter har svårt att komma nära sin förlorade son, men Anne hittar ett sätt att få kontakt. I den varma sommaren utvecklas Anne och Gustavs relation mot något allt mer förbjudet som kan äventyra allt.

En duktig och övertygande Trine Dyrholm i huvudrollen i en film som vågar mer än väntat med gott resultat. Tar inte heller den enkla utvägen utan bjuder på en del överraskningar längs vägen som gör att man inte glömmer den i första taget.


#7 The Gentlemen (Guy Ritchie)Amerikanen Mickey Pearson har skapat ett mycket lönsamt marijuanaimperium i Storbritannien. När ryktet sprids att Pearson vill sälja sin lukrativa verksamhet till högstbjudande sparkar det igång intriger, planer, mutor och utpressning.

En av Guy Ritchies bästa filmer som är lite mognare än de flesta av hans tidigare gangsterfilmer, även om denna också har gott om humor.


#6 Marriage Story (Noah Baumbach)Berättelsen följer en skilsmässa som sträcker sig från New York till Los Angeles.

Välspelad och en både dramatisk som komisk inblick i en familj som går igenom en skilsmässa. Adam Driver övertygar, precis som de flesta andra. Sätter i nästa växel i Los Angeles när birollerna kliver fram och allt trappas upp ett snäpp.


#5 Waves (Trey Edward Schults)Historien följer en förortsfamiljs episka, känslomässiga resa - ledd av en välmenande men dominerande pappa - där de upplever kärlek, förlåtelse och att komma varandra närmare efter en förlust.

En film som lyckas dra in en i en familjs öden där man slängs mellan hopp och förtvivlan. En film som har ett intressant grepp på fler än ett sätt. Stämningsfull och känslosam, både gripande och vacker.


#4 Les Misérables (Ladj Ly)Stéphane Ruiz ansluter till polisstyrkan i Montfermeil, en förort till Paris. Hans nya kollegor Chris och Gwada använder vilka metoder som helst för att upprätthålla ordningen i området. Ruiz ser snabbt spänningarna som finns i området mellan de rivaliserande gängen. När gruppen under ett ingripande blir filmade av en drönare riskerar detta att vara gnistan till en betydligt större konflikt med konsekvenser för hela Frankrike.

Det är inte så enkelt som svart eller vitt. Vi följer tre poliser i en Paris-förort där ett felsteg kan leda till extrema situationer. En tickande bomb som inte kan sluta väl. En film som berättar sin historia och inte förskönar situationen. Stark, engagerande och tankeväckande.


#3 1917 (Sam Mendes)Två unga brittiska soldater under första världskriget får ett omöjligt uppdrag: leverera ett meddelande djupt i fiendens territorium som kommer att hindra 1600 män, och en av soldatens bror, från att gå rakt in i en dödlig fälla.

Filmens format och genomförande är något man tar med sig och som lyfter det hela. Själva handlingen är i sig inte så speciell, utan det är helhetsupplevelsen den vinner på. Uppskattas på olika plan. Det är en fröjd att följa kameraarbetet, tekniskt imponerande och engagerande.


#2 Parasite (Bong Joon-ho)Historien kretsar kring Kim Ki-taek och hans familj. De får ett märkligt intresse i den glamourösa familjen Park som kommer från en helt annan social bakgrund och steg för steg försöker de infiltrera familjen Parks liv.

Regissörens bästa film efter Memories of Murder funkar fint på flera plan. På typiskt koreanskt vis blandas genrer smärtfritt och tar med oss på en familjs resa från botten till toppen, och allt där emellan. Snyggt, roligt, välspelat och mycket mer. En film att se och avnjuta flera gånger.


#1 Joker (Todd Phillips)Berättelsen om hur en misslyckad komiker från Gotham City blir skurken Jokern.

Inte bara en utmärkt prestation utöver det vanliga av Joaquin Phoenix, utan även en riktigt bra film. En film med rejäl puls som skapar tät stämning tack vare ett bra manus, mycket passande musik och så mycket mer. Klart mörkare än väntat, på ett bra sätt.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Apollo 11
The Art of Self-Defense
Calm with Horses
Cold Case Hammarskjöld
The Collini Case
Crown Vic
Ford v Ferrari / Le Mans '66
The Gangster, the Cop, the Devil
The Highwaymen
I See You
In Search of Darkness
The Irishman
Jojo Rabbit
Knives Out
Only the Animals
Richard Jewell
Sound of Metal
Those Who Remained

---

Sämsta filmen: Scary Stories to Tell in the Dark

Inget att hänga i julgranen här inte. En fantasyskräckis för ungdomar som inte funkar.


Största besvikelsen: The Lighthouse

När förväntningarna är stora med en hyllad film som inte alls går hem hos en blir det en stor besvikelse.

10 kommentarer:

 1. MY TOP 10

  01) - Parasite - 5/5
  02) - Joker - 4,5/5
  03) - The Irishman - 4,5/5
  04) - 1917 - 4,5/5
  05) - Once Upon a Time in Hollywood - 4/5
  06) - Toy Story 4 - 4/5
  07) - Uncut Gems - 4/5
  08) - Knives Out - 4/5
  09) - Pain and Glory - 4/5
  10) - Portrait of a Lady on Fire - 4/5

  Haven't Seen
  Ford v Ferrari
  Waves
  Apollo 11
  The Art of Self-Defense
  The Gangster, the Cop, the Devil
  Those Who Remained

  SvaraRadera
  Svar
  1. No real surprises, but also some things I agree and disagree with ;)

   The Irishman I was not overwhelmed with. Good, but not a favorite.

   Same with Once Upon a Time... in Hollywood. I was a bit disappointed with it to be honest. Not bad, but not one of QT's better ones.

   Toy Story 4 wasn't on the same level as the previous three. Ok, but nothing special for me.

   Portrait of a Lady on Fire had something, but overall no more than ok for me.

   Haven't seen Pain and Glory.

   I have a couple of films from 2019 I'd still like to watch, but felt I had seen the ones I really wanted to see.

   Radera
 2. Var en hel del jag inte sett på din lista men jag har gjort klart min (ovanligt tidigt) och vi har åtminstone två överlapp. Om du fann Scary stories vara årets sämsta anar jag att du inte sett Hellboy ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ville också vänta, men som vanligt skulle man kunna vänta i all evighet känns det som :)

   Nej, Hellboy har jag inte sett. Har för mig att jag såg den från 2004 en gång i tiden och gillade inte vad jag såg ;)

   Radera
 3. Jag har ju både poddat och bloggat om min topplista redan. Det känns som att vi har tillgång till alla sena Q4-filmer snabbare nu för tiden, så jag tror att man inte behöver vänta lika länge helt enkelt.

  Ok, låt oss se:

  10. Uncut gems - skrikig och jobbig, men den har ett starkt slut! 2+/5

  9. Ford v Ferrari - inte sett, inte sugen

  8. I lost my body - inte sett men den verkar lustig. Tackar för tipset.

  7. Drottningen - inte sett, inte sugen

  6. Marriage story - bra skådisar, bra gjord men jag gillade den inte i form av en favoritfilm. Jag brukar älska Baumbachs filmer men denna var svagare än filmer som Frances Ha, Mistress America och The squid and the whale. 3/5

  5. Waves - intressant film, första halvan hysterisk och ganska ordinär handling, tämligen ointressant. Andra halvan poetisk och gripande, mycket bra. Totalen blir en mixad bag. 3/5

  4. Les Miserables - inte sett, inte sugen.

  3. 1917 - häftig filmupplevelse. Slår Dunkirk ganska klart för mig. Min Nummer 7!

  2. Parasite - kraftigt överskattad film. 2/5

  1. Joker - häftig film, tung och tät stämning och otroligt skådespeleri av Phoenix, men filmen lämnade mig trots allt det ganska oberörd. Var inte intresserad av den snubben helt enkelt. 3/5


  Hehe, inte mycket överlapp, bara en enda (1917). Däremot gillar jag flera av de du har som bubblare; Jojo rabbit (min nr 3), Knives out (min nr 4), Apollo 11 och The art of self-defence.

  Jag saknar Avengers: Endgame på din lista! ;-)

  Min topplista:
  http://fripp21.blogspot.com/2020/02/top-10-films-of-2019.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för utförlig kommentar!

   Vad gäller Marriage Story och en del av Baumbachs andra filmer så är jag inte lika såld på filmerna du räknar upp, förutom The Squid and the Whale som jag också gillade.

   Parasite är av dig överskattad, men de flesta verkar gilla den :) Kan själv bli så ibland med vissa tokhyllade filmer, men gillar denna. Funkade även vid omtitt och då var den given.

   Avengers, ja dessa filmer kanske dyker upp en vacker dag. Har endast sett den första och tyckte den inte var så tokig. Det fick räcka så. Men kanske faller jag för trycket och tar mig igenom serien :) Betoning på kanske ;)

   Radera
 4. Ah. Kul med en ny årsbästalista!

  10. Uncut Gems - Min nummer 6.

  9. Ford v Ferrari - Oväntat bra och en av mina bubblare.

  8. I Lost My Body - Udda och trevlig. En av mina bubblare.

  7. Dronningen - Oj, kanske något av en överraskning. Jag har hört om den men den har smygit under min radar.

  6. Marriage Story - Stark film med härliga skådisar. Både sorglig och rolig. Min nummer 3!

  5. Waves - Den här tog mig med storm. det känns lite som en film som man antingen blir totalt indragen i eller så blir det taggarna ut. Min nummer 2!

  4. Les Misérables - Inte sett men verkar intressant. Visst var detta Frankrikes Oscarsbidrag?

  3. 1917 - Med tanke på hur mycket du gnällde efter visningen är det lite överraskande att se den så högt. ;) Bubblare hos mig. Sämre än Dunkirk.

  2. Parasite - Mycket bra och min nummer 8!

  1. Joker - Kul att se fler som hyllar den här filmen. Min nummer 1!

  Hela fem överlapp. Det var inte illa. :) Dessutom har du en hel del av mina bubblare på din lista samt att några dina bubblare är på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul med dessa listor.

   Häftigt att samtliga är med på din lista, bubblare eller så har du inte sett dem. Alltså ingen du ogillade.

   Waves gillade jag också en hel del. Kul att du gillade den så pass mycket.

   Ja, det stämmer. Det var Frankrikes Oscarsbidrag och Oscarsnominerad.

   Haha, gnällde och gnällde ;) Det var saker som gjorde att jag inte kunde hylla den som alla verkade göra. Men jag såg sedan om den och störde mig inte på det så mycket. Bra film helt klart. Sämre än Dunkirk? Jo, kan vara så. Båda bra dock. Och helt olika :)

   Parasite såg jag också om och den gillade jag lite mer vid omtitt, speciellt den första halvan av filmen.

   Jag blev klart tagen av Joker när den sågs på bio och fann det vara en stark filmupplevelse. Phoenix är suverän i den.

   Radera
 5. Jättekul att du uppmärksammar Dronningen på din lista! Och Joker är en rimlig förstapristagare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ofta ett gott öga till dansk film och Dronningen gick till stor del hem. Den var mer grafisk än väntat (visste inte exakt vad den gick ut på på förhand), men det funkade till filmens fördel.

   Radera