onsdag 4 mars 2020

Prince of DarknessTitel: Prince of Darkness / Mörkrets furste
Genre: Skräck/Sci-Fi/Fantasy
Land: USA
År: 1987
Regi: John Carpenter
I rollerna: Donald Pleasence, Jameson Parker, Victor Wong, Dennis Dun

Handling: Ett forskarteam finner en mystisk cylinder i en gammal kyrka. På något sätt har cylindern något med Djävulen att göra.

Omdöme: Nej, detta är inte någon av John Carpenters främsta filmer. Han hade redan gjort sina bästa filmer vid det här laget. Med det sagt är det inte en helt bortkastad film och vissa gillar den mer än andra. Finns en del att ta med sig härifrån. Dessutom får man säga att effekterna och sminket är gjort med omtanke vilket gör att filmen håller i den bemärkelsen.Förutom Donald Pleasence är det ett gäng okända, svaga alternativt TV-skådisar som samlats. De flesta spelar studenter till professor Birack (Victor Wong) som tar med sina studenter till en kyrka. I kyrkan ska de studera, analysera och försöka komma fram till vad det är för kryptiska meddelanden som hittats och vad som förvaras nere i katakomberna under kyrkan.Med Carpenters typiskt stämningsfulla musik skapas genast en skön känsla i filmen. Det tar sedan inte särskilt lång tid för filmen att hamna i kyrkan där den, vi och studenterna fastnar. Utanför har nämligen uteliggarna anförda av Alice Cooper blivit till slags zombies som står och väntar som i trans utanför kyrkans alla utgångar.Det slår mig att den har likheter med Assault on Precinct 13 (1976) med gänget som barrikaderar sig och The Thing (1982) med gruppen forskare som isolerade från omvärlden måste ta itu med något övernaturligt väsen där inne som angriper en efter en. Likheterna finns absolut där. Däremot är detta en svagare film, även om den kommer igång bättre under slutfasen. Det räcker till slut till godkänt.2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. En av Carpenters bättre tycker jag så jag är väl en av de "vissa" ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, du hör till den gruppen :) Inte på min topp fem av JP, men inte heller någon av hans sämsta.

   Radera
 2. Jag är med Filmitch -- för min del är detta en av Carpenters allra bästa. Kanske för att han lät sig inspireras av Nigel Kneales fina The Stone Tape?

  https://bilderord.wordpress.com/2016/08/13/prince-of-darkness-1987/

  https://bilderord.wordpress.com/2019/10/22/the-stone-tape-1972/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte topp fem Carpenter för egen del, men visst har den något.

   Ok, The Stone Tape känner jag till men inte sett. Hade läst om den inne hos dig minns jag.

   Radera