söndag 15 mars 2020

Return to Horror High



Titel: Return to Horror High
Genre: Skräck/Komedi
Land: USA
År: 1987
Regi: Bill Froehlich
I rollerna: Lori Lethin, Brendan Hughes, Alex Rocco, George Clooney

Handling: För några år sedan härjade en mystisk seriemördare på Crippen High School. Mördaren åkte aldrig fast. Ett filmbolag, Cosmic Pictures, bestämmer sig för att göra en film om detta - på plats, i den stängda skolan. När filmteamet och skådespelare försvinner en efter en verkar det som om historien upprepar sig.

Omdöme: 80-tals slashers/skräckfilmer bjuder oftast på god underhållning och stämning. Men oftast betyder inte alltid. Det här visar sig vara undantaget som bevisar motsatsen. En film som försöker vara både rolig och skrämmande, men misslyckas fatalt med, ja i princip allt. Det finns en sak filmen lyckas någorlunda väl med och det är fotot. För med tanke på vilken kalkon det här är till stora delar så är den inte sunkig vad gäller produktionskvalitén. Det går liksom inte riktigt ihop. Nu är det inte strålande foto, men då resten håller en låg nivå höjer man ändå på ögonbrynen att man faktiskt kan plocka ut något som funkar.



På sina håll har filmen jämförts med, eller åtminstone nämnts som en föregångare till Wes Cravens Scream (1996). Men särskilt mycket har de inte gemensamt i ärlighetens namn. Här har man ett filmteam som spelar in en film på skolan där en seriemördare härjade och fortfarande går lös.



En ung George Clooney dyker upp tidigt som skådespelare på filmen, vilket så klart är kul att skåda. Den andra man känner igen, som dock har en större roll är Alex Rocco som filmens producent. Han är halvrolig och en av få som man kan skratta åt i filmen, det får man säga.



Filmens största problem? Ja, var ska man egentligen börja? Handlingen är en stor gåta och förvirrar trots att det inte borde vara så krångligt. Man vet till slut inte om det vi får se är en filminspelning eller "verklighet". Det är liksom en kombination av de två mest hela tiden utan att ge något överhuvudtaget. En hel del har inte heller någon poäng. Dessutom blir det oerhört utdraget när man närmar sig slutet så det kryper under skinnet på en för att man vill att de ska avsluta eländet.



Sen har vi den fruktansvärda musiken som är en stämningsdödare i sig. Ofattbart att någon godkände musiken. Däremot bör det sägas att de få låtarna som dyker upp är ok, speciellt i jämförelse med filmmusiken som är usel. Nej, detta var 90 minuter man aldrig får tillbaka...

1 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
1 - Musik
3 - Foto
--------------
8 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 3.0
IMDb: 4.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar