onsdag 15 april 2020

Autumn Leaves



Titel: Autumn Leaves / När skymningen faller
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1956
Regi: Robert Aldrich
I rollerna: Joan Crawford, Cliff Robertson, Vera Miles, Lorne Greene

Handling: Milly, en ensam kvinna, gifter sig med Burt Hanson, en ensam yngre man. Efter bröllopet upptäcker hon att Burt inte talat sanning om saker och att det kan ha att göra med hans förflutna.

Omdöme: Oscarsvinnaren Joan Crawford för Mildred Pierce (1945) och framtida Oscarsvinnaren Cliff Robertson för Charly (1968) spelar två ensamma själar. Milly (Crawford) är en frilansare som jobbar hemifrån på sin skrivmaskin och renskriver manuskript åt sina klienter. Efter att ha fått biljetter till en musikföreställning går hon ensam och unnar sig att gå på restaurang efteråt, ensam. Då det är fullsatt ber en ung man, Burt (Robertson) om att få slå sig ner vid hennes bord.



Milly och Burt hittar varandra, trots att hon är äldre än vad han är. Hon visar motstånd till det hela och känner att de båda endast fördriver tiden med varandra då de varit ensamma. Men Burt övertygar henne om att han faktiskt älskar henne och att de kan ha en framtid tillsammans. Men vem är han egentligen? Hon upptäcker att han inte talat sanningen om sig själv, vad han tidigare gjort, om sin far osv. Vad har han för anledning till det och kan de lösa problemet tillsammans? Kan det vara så att han är en psykiskt störd man eller är det något i hans förflutna som han behöver bearbeta?



Tycker filmen funkar bäst under första halvan då Milly och Burt träffas och lär känna varandra. Ett romantiskt drama som man vill se mer av och undrar hur det ska gå. Burt är en charmig ung man och Milly lyser upp runt honom. Man önskar dem väl. Andra halvan blir lite mörkare, ett melodrama där folk från Burts förflutna dyker upp och gräver upp saker han helst vill glömma.



Det finns saker här som inte alls är tokiga och det har potential att bli till en smaskig historia. Men det kommer av sig en del och man väljer istället att lägga det mesta krutet på Burts tillstånd och deras ansträngda relation på grund av detta. Hade önskat mig mer av det vi fick under första halvan, en fin romantisk historia istället för den mer deppiga och allvarliga historien som följer.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar