söndag 26 april 2020

Brief EncounterTitel: Brief Encounter / Kort möte
Genre: Drama/Romantik
Land: Storbritannien
År: 1945
Regi: David Lean
I rollerna: Celia Johnson, Trevor Howard, Cyril Raymond, Joyce Carey

Handling: Hemmafrun Laura Jesson och läkaren Alec Harvey träffas av en slump på en järnvägsstation när båda väntar på sina tåg hem. Båda är gifta men när de lärt känna varandra upptäcker de att de har blivit förälskade i varandra. De slits mellan starka skuldkänslor under dagarna mellan deras möten och den lycka de känner de korta tillfällen då de kan träffas.

Omdöme: Omöjlig kärlek, eller snarare olycklig kärlek är vad vi får i David Leans klassiker. Ett oskyldigt möte den där eftermiddagen på tågstationen när båda väntar på sitt tåg hem. Hon åt ena hållet, han åt andra. Båda lyckligt gifta, men ändå leder det ena till det andra. Ett första möte blir till ett andra. En lunch, en film på bio, en fika. Det var väl inte så farligt? Men när känslor uppstår blir det plötsligt desto svårare att hantera.Laura (Celia Johnson) är en hemmafru som åker till stationen varje torsdag för att handla, äta lunch och gå på bio. Alec (Trevord Howard) är en läkare som en gång i veckan jobbar på sjukhuset vid samma station. De söker inte kärlek och de har inte tänkt vara otrogna mot sina där hemma. Otrohet är aldrig ok och historien visar mycket bra upp hur det leder till lögner och olycka. För det är det värt, eller? Det är inte lätt att ignorera kärleken.Vad som gör att historien funkar, trots att det handlar om otrohet är att det är berättat på ett mänskligt sätt. Laura och Alec är två sympatiska personer och man vill dem väl. Det är svårt att inte falla för deras möten och hur speciellt Laura slits mellan lyckan hon känner och ångesten och skuldkänslorna det medför. Det är också smart hur historien är berättad. Smart och enkelt. Laura pratar hela tiden med oss, eller egentligen sin make. Vi går igenom historien tillsammans med henne.Det är inte bara en vacker och sorglig historia som berättas utan det är även en fint ihopsatt historia. Ett elegant och snyggt svartvitt foto som inte minst fångar tågstationen och mötena där på ett charmigt sätt. Sammansättningen ger ett smått poetiskt resultat. Det är enkelt, men huvudsakligen är det den där mänskliga aspekten som fångats så väl. Det gör att man fattar tycke för de två och deras relation, trots omständigheterna.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

 1. Älskar denna film. Blev helt blown away när jag såg den. En femma för mig. :-)

  http://fripp21.blogspot.com/2013/12/brief-encounter-1945.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns gott och väl att du var lyrisk. Jag hade sett den för länge sen och var osäker på om jag skulle gilla den lika mycket, men det är en sann klassiker. Mycket fin film.

   Radera