måndag 20 april 2020

Don't Say a WordTitel: Don't Say a Word
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2001
Regi: Gary Fleder
I rollerna: Michael Douglas, Sean Bean, Brittany Murphy, Famke Janssen, Jennifer Esposito, Oliver Platt

Handling: En "hjärnskrynklares" dotter blir kidnappad. Kidnapparna vill åt en viktig kod som en av hans patienter sitter inne med. Patienten är en mycket störd ung kvinna. Ska han få fram informationen innan något händer hans dotter?

Omdöme: Det är dags för psykiatrikern Nathan Conrad (Michael Douglas) att spendera Thanksgiving med sin fru Aggie (Famke Janssen) som är sängliggandes då hon brutit benet och dottern Jessie (Skye McCole Bartusiak). Då slängs han in i sin värsta mardröm. Ett kriminellt gäng ledda av Patrick Koster (Sean Bean) kidnappar dottern och kräver att han får fram ett sexsiffrigt nummer från en mentalpatient, och han har endast ett par timmar på sig. Patienten är 18-åriga Elisabeth (Brittany Murphy) som vid 8-års ålder såg sin far bli dödad mitt framför ögonen.Gary Fleder hade tidigare gjort den klart dugliga thrillern Kiss the Girls (1997) och denna är också skaplig överlag. Michael Douglas är ju alltid stabil och även om han inte känns lika pigg som han gjorde ett par år tidigare så är det en trygghet att ha honom i förarsätet. Sean Bean fick ofta spela dessa skurkroller och han är väl varken den bästa skurken eller främsta skådespelaren, men han funkar. Brittany Murphy är inte heller tokig som mentalpatienten även om det är en tacksam roll att spela.
En aspekt med filmen som inte riktigt får det att stämma är sidohistorien med mordutredaren Cassidy (Jennifer Esposito). Lite konstigt att hon hela tiden jobbar ensam och det hade nog varit bättre om hon haft en kollega. Hennes karaktär och sidohistorien lär ha skrivits in senare i manuset, och det märks. Nu bygger det hela på en bok så är osäker på om hon och sidohistorien är med där. Sen hjälper det inte att Jennifer Esposito inte är särskilt övertygande i rollen. Faktiskt ganska svag och det sänker så klart.Filmen funkar ganska väl under stora delar av filmens speltid, men som det ofta blir så tappar filmen när man närmar sig upplösningen. Det är alltför ofta filmer som dessa klarar av att vara någorlunda spännande och mystiska, men när hjälten och huvudskurken ska träffas och göra upp blir det många gånger som här - platt. Skurken blir ofta dum/svag medan hjälten får nya krafter och överlistar den tidigare smarta skurken. Inte alltid så, men standardmallen funkar så och tyvärr blir det lite av den varan här. Allt som allt ändå ganska ok, men ingen nervkittlande thriller att minnas.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar