söndag 5 april 2020

I Love You to DeathTitel: I Love You to Death / Jag älskar dig till döds
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 1990
Regi: Lawrence Kasdan
I rollerna: Kevin Kline, Tracey Ullman, River Phoenix, Joan Plowright, William Hurt, Keanu Reeves

Handling: Sann historia om en notoriskt vänsterprasslande italiensk pizzabagare från Tacoma. Hans lidande fru tänker först ta livet av sig men kommer istället på att det är bättre att mörda sin vandrande Casanova...

Omdöme: Joey Boca (Kevin Kline) är en italiensk pizzabagare som driver en pizzeria i Tacoma, Washington. Han är lyckligt gift med Rosalie (Tracey Ullman) och har två barn. Han är även stans värsta kvinnotjusare och vänsterprasslar med i princip halva stan. Rosalie är glatt ovetandes och vet att hennes Joey tittar på kvinnor och de på honom, men han skulle aldrig vara otrogen. Inte hennes Joey...


Kevin Kline (som Joey) i baren med sin riktiga fru Phoebe Cates.

Devo (River Phoenix) jobbar i pizzerian och förtjust i Rosalie som han är försöker han göra henne uppmärksam på vad som försiggår. Detsamma gör Rosalies inneboende mamma Nadja (Joan Plowright) som har lärt sig att ogilla Joey som är en mansgris där hemma. En vacker dag upptäcker Rosalie vad som faktiskt sker bakom ryggen (och framför ögonen) på henne. Det är då Devo plockar in två lokala pundare, kusinerna Harlan (William Hurt) och Marlon (Keanu Reeves) för att hjälpa Rosalie och Nadja med "ohyran" Joey.


William Hurt och Keanu Reeves som de oslipade pundarna.

Lawrence Kasdan och Kevin Kline hade tidigare gjort The Big Chill (1983) och Silverado (1985) ihop. En Kline som nyligen hade vunnit en Oscar för sin minnesvärda roll i komedin A Wish Called Wanda (1988). En Kline som iklär sig rollen som kvinnotjusande italienaren Joey Boca som om han inte gjort något annat. Han var duktig i dessa komiska roller, det var han.


Joey tycker hans svärmor Nadja har en skruv lös.

Filmen, som bygger på verkliga händelser är något av en svart komedi där man valt att inte göra det till en renodlad komedi utan istället försökt filma det mesta på ett seriöst sätt. Men det är komiska situationer som uppstår och man kan inte låta bli att skratta ibland. Frågan är dock om filmen inte tappar när Rosalie upptäcker Joeys otrohet. Nu plockas fler karaktärer in i leken, men Kevin Kline får kliva åt sidan. Det är trots allt han som är behållningen med filmen så när han inte får dominera som han tidigare fått göra tappar filmen en del.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar