måndag 27 april 2020

Lawrence of Arabia (Revisited)Titel: Lawrence of Arabia / Lawrence av Arabien
Genre: Äventyr/Drama/Krig
Land: Storbritannien
År: 1962
Regi: David Lean
I rollerna: Peter O'Toole, Omar Sharif, Anthony Quinn, Alec Guinness, Anthony Quayle, Claude Rains, Jack Hawkins, José Ferrer, Arthur Kennedy

Handling: Under första världskriget skickas den unge löjtnanten T.E. Lawrence till Arabien för att undersöka den arabiska revolten mot turkarna. Han bestämmer sig för att stanna och organisera en gerilla-armé bestående av flera normalt sett motstridiga arabiska stammar.

Omdöme: T.E. Lawrence (Peter O'Toole) är en ung brittisk löjtnant stationerad i Kairo, Egypten. Han anses lite konstig och gör saker på sitt sätt. Han är bildad och beläst, men lyder inte alltid order och är inte direkt punktlig. När han så rekryteras till ett uppdrag och skickas ut i den arabiska öknen, verkar han ha funnit sitt kall. Lawrence träffar prins Faisal (Alec Guinness) och tillsammans med hans högra hand Sherif Ali (Omar Sharif) ger de sig ut för att erövra land från turkarna. Men för att göra det måste de slå sig ihop med rebelliska trupper som leds av Auda (Anthony Quinn).Detta är en klassisk episk mastodontfilm man inte ser längre. En berättelse om en man som blir som en gud. Som inte slåss för ett land men ett folk. Det är svårt att inte se Lawrence som något konstig och som gillar att stå i centrum. Sen är frågan om det hela övergår till galenskap eller om han inser vad det är han har för sig. För han går utan tvekan sin egen väg och araberna följer honom då han gång på gång visar att det omöjliga är möjligt.Filmen belönades med 7 Oscars av sina 10 nomineringar, inklusive för bästa film. En film på nästan fyra timmar uppdelad i två delar (första runt 2.20, andra runt 1.20). När filmen nu ses känns den långa speltiden helt klart av. Inte till en början under Lawrences äventyr. Den första delen flyter för det mesta på bra och det blir fascinerande att följa Lawrences framfart och hur han vinner arabernas respekt.Under den andra delen blir det mer krig och slag, Lawrence blir galnare och även om filmen fortfarande är bra och storslagen så ändras tonen en aning. Det blir en ganska mörk och dyster historia istället för den mer äventyrliga och utforskande historien. Det man inte kan säga något emot är det genomgående fina fotot som självklart Oscarsbelönades. Det är inte många bildrutor som inte är högklassiga.Gillar Peter O'Toole här där han gör en av sina mest minnesvärda prestationer. En prestation som skulle ge honom hans första av åtta Oscarsnomineringar. Kanske borde han ha vunnit, även om han i mitt tycke absolut borde ha vunnit för The Lion in Winter (1968). Istället kom han aldrig att vinna. Finns inte några som helst invändningar mot de övriga prestationerna där inte minst Omar Sharif, Anthony Quinn och Alec Guinness sticker ut lite extra. Något som annars är högst anmärkningsvärt är att filmen inte har en enda kvinnlig roll.

Mina tankar om filmen från förra titten visar sig vara snarlika.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
5 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar