
Titel: Runaway Jury / De utvalda
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA
År: 2003
Regi: Gary Fleder
I rollerna: Gene Hackman, Dustin Hoffman, John Cusack, Rachel Weisz
Handling: En änka anklagar ett stort vapenföretag för sin mans död efter att han blivit skjuten på sin arbetsplats av en galning. Stora summor står på spel och vapenföretaget gör allt i sin makt för att "rätt" personer skall sitta i juryn, men det verkar som att någon annan har möjlighet att påverka juryn...
Omdöme: Författaren John Grisham hade skrivit förlagor till filmer som The Firm (1993), The Pelican Brief (1993), The Client (1994), A Time to Kill (1996), The Chamber (1996) och The Rainmaker (1997) innan det var dags för denna. Kan inte påstå att hans filmer "gör det" för mig. Oftast handlar det om någon eller några unga advokater som dras in i maktspel och konspirationer. Låter bra på ytan men brukar inte funka fullt ut. Vissa av filmerna funkar bättre än andra, men ingen är en favorit.

När en uppmärksammad rättegång ska hållas i New Orleans, är det dags att välja ut juryn. Åklagarsidan leds av Wendell Rohr (Dustin Hoffman) medan försvarssidan leds av den fruktade Rankin Fitch (Gene Hackman). Tillsammans med sina team ska de välja ut jurymedlemmarna som de tycker är mest lämpade. Men även de som de kan manipulera och vinna över till sin sida för att juryn ska ta "rätt" beslut. Med hjälp av bakgrundskontroller, övervakning och hemliga kameror kan inte minst försvarssidan analysera allt in i minsta detalj.

En av de utvalda jurymedlemmarna visar sig vara en slags mullvad. Nicholas Easter (John Cusack) är jurymedlem #9 och han samarbetar med sin flickvän Marlee (Rachel Weisz) på utsidan. De spelar ett högt spel där de informerar de båda sidorna om deras makt och möjlighet att påverka juryns beslut åt båda hållen. Vad de vill? $10m från någon av sidorna kommer köpa dem segern. Försvarssidan, som har en stor vapentillverkare att försvara är angelägna att ta reda på vilka de har att göra med och vad deras agenda är. Är det bara pengar som driver dem eller något annat?

Hade jag hejat på de "goda" så hade filmen kanske funkat ännu bättre, men trots att jag hejar på de "onda" med Gene Hackman i spetsen så är det här nog den John Grisham-filmatisering som jag gillar mest. Den är regisserad av Gary Fleder som inte må vara lika känd som flera andra regissörer av Grisham-filmer, men han gjorde t.ex. den lyckade thrillern Kiss the Girls (1997). Här tycker jag han får ut ganska mycket och det är inte helt självklart hur det ska gå (jo, det är det egentligen om man sett andra Grisham-filmer).

Favoriten Gene Hackman är en stor anledning till varför filmen funkar bra. Han behöver kanske inte förta sig i vilket skulle visa sig bli hans näst sista roll, men absolut bra är han. Det lite roliga är att han här för första gången ställdes mot Dustin Hoffman i en film, trots att de känt varandra och varit vänner sedan 1956. Kanske inte lika stort som när Robert De Niro och Al Pacino ställdes mot varandra för första gången i Heat (1995), men trots allt anmärkningsvärt. Båda är de bra, men Hackman är alltså en favorit. John Cusack, Rachel Weisz och de övriga gör alla stabila insatser och ingen man direkt stör sig på eller liknande. En sevärd film och god underhållning för stunden.
4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1
Iofs en petitess, men Kiss the Girls är väl en James Patterson-thriller och inte Grisham?
SvaraRaderaDet stämmer bra det. Kiss the Girls är inte en Grisham, men det har jag inte heller skrivit att det skulle vara. Noterade bara att Fleder inte hör till de mer kända regissörerna, men att han tidigare hade gjort den trevliga thrillern Kiss the Girls.
Radera