fredag 3 april 2020

The FlyTitel: The Fly / Flugan
Genre: Drama/Sci-Fi/Skräck
Land: USA
År: 1958
Regi: Kurt Neumann
I rollerna: Patricia Owens, Vincent Price, David Hedison, Herbert Marshall

Handling: En smågalen vetenskapsman har kommit på hur man förflyttar objekt från en plats till en annan genom en hemmabyggd teleporteringsmaskin. Han testar naturligtvis på sig själv, och av misstag så råkar en spyfluga följa med vid överföringen vilket leder till att flugans gener sammanblandas med vetenskapsmannen egna, och sakta börjar han förvandlas till en fluga.

Omdöme: The Fly (1986) av David Cronenberg med Jeff Goldblum är en härlig film och en av de främsta i sin genre. Redan på 50-talet kom trevliga filmer i genren, inte minst detta original. När man nu ser detta original är det skönt att kunna konstatera två saker. Det ena är att det inte är någon B-film och det andra är att filmerna skiljer sig åt tillräckligt mycket för att man ska kunna ha trevligt med båda utan att känna att man ser samma film.Historien inleds med att Helene Delambre (Patricia Owens) anklagas för och erkänner att ha dödat sin make Andre (David Hedison). Hennes svåger François (Vincent Price) kan inte tro att det är sant, men förstår snart att hans brors dödsfall kan ha kopplingar till de experiment Andre genomförde nere i källaren. Polisutredaren Charas (Herbert Marshall) vill ge Helene en chans att återhämta sig och ge sin version av vad som hände. Men hennes förklaring får honom att konstatera att hon helt enkelt är sinnessjuk.Intressant nog är det inte maken Andre som blir huvudpersonen utan istället är det frun Helene som genomgående är huvudperson. Det mesta är berättat av henne och ur hennes synvinkel, något lite överraskande men som funkar bra. Det gör inte minst att det blir lite mer mysterium kring experimenten. Annars är Vincent Price skön. Det är något med hans röst och stil som gör att han passar bra. Tyvärr får han kliva åt sidan under en längre flashbacksekvens, men filmen har en hel del andra godsaker att visa och berätta runt teleporteringen.Vad filmen gör bra, smart är att inte använda sig av några taffliga specialeffekter. Eller rättare sagt, till stor del. För när Andre experimenterar med teleporteringen och frun Helene för det mesta får bevittna det hela så är det bra. Detsamma kan sägas om makeupen som är klanderfri. Mycket skönt att de gjort som de gjort efter att experimentet gått snett. Det blir ganska kusligt på det här viset.Vad som däremot är synd är scenerna mot slutet med flugan som är gjorda med hjälp av svaga visuella effekter. Slutet förstör överhuvudtaget en del av upplevelsen måste sägas. Ett slut som för övrigt inte följde originalberättelsen eller manuset som filmstudion valde att ändra på. Förutom detta är det en trevlig och stämningsfull klassiker.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Älskar Price i den här filmen. Men inte var man väl inne på datoreffekter så här tidigt? Måste väl snarare handla om någon slags inklipningseffekt? Håller dock med om att just den sista "vändningen" blir lite fjantig. Inte så mkt läskig som lätt skrattretande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Price är verkligen passande.

   Kanske inte dataeffekter i dagens bemärkelse, men åtminstone visuella effekter med den där flugan mot slutet. Det blir som du skriver skrattretande vilket jag tycker förstör mer än den gör nytta. Hade inte alls behövt visa det.

   Radera