onsdag 15 april 2020

The Thin ManTitel: The Thin Man / Den gäckande skuggan
Genre: Komedi/Mysterium/Kriminalare
Land: USA
År: 1934
Regi: W.S. Van Dyke
I rollerna: William Powell, Myrna Loy, Maureen O'Sullivan, Nat Pendleton

Handling: Den f.d. privatdetektiven Nick Charles och hans fru Nora undersöker försvinnandet av en uppfinnare och ett flertal mord i denna klassiska blandning av deckare och komedi.

Omdöme: Detta är en klassiker, inget snack om saken. Det var något av ett kärt återseende att efter flera år se paret Nick och Nora Charles igen spelade av William Powell och Myrna Loy. Nick är en f.d. känd privatdetektiv som numera dragit sig tillbaka efter att hans fru fått ärva sin rike far.När dottern (Maureen O'Sullivan) till en gammal vän ber honom om hjälp med att hitta hennes försvunne far, en uppfinnare som varit försvunnen i tre månader, väcks Nicks nyfikenhet. När även polisutredaren Guild (Nat Pendleton) ber Nick att hjälpa till med utredningen gör han det som en kul grej. Vid sin sida har han frun Nora och mysteriet kan börja lösas.Tonen i filmen är väldigt väl balanserad där vi inte bara bjuds på ett försvinnande utan även flera mordmysterium som dyker upp längs vägen. Detta kombineras med härlig humor som Nick och Nora tillsammans med hunden Asta står för. Lite av en screwball-komedi. Nick och Nora gillar att underhålla med fester, men framförallt gillar de att dricka. I synnerhet Nick verkar ha ett glas martini eller liknande i handen mest hela tiden, vilken tid på dygnet som helst.Den lättsamma tonen i kombination med mysteriet och det faktum att det finns en mördare där ute gör detta till ett högst underhållande och trevligt mordmysterium. William Powell, Myrna Loy och hunden Asta bjuder på gott om humor mitt i mordmysteriet. Vi har även flera misstänkta som i klassiska Agatha Christie-historier och vem som är mördaren är inte lätt att lista ut. Det blir till för Nick Charles att samla alla under en middagsbjudning för att försöka röka ut mördaren.Filmen blev en succé när den kom och håller alltså fint än idag. Den blev fyrfaldigt Oscarsnominerad för bästa film, regi, manus och William Powell. Den fick även fem uppföljare, bl.a. After the Thin Man (1936) med en ung James Stewart.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

 1. Det här verkar vara en riktigt kul och mysig film. Blir sugen på att se den. Har ju hört om det där radarparet tidigare.

  En annan sak. Jag loggade in på Filmsnack.se för första gången på tio (!) år.

  https://www.filmsnack.se/index.php?/topic/26291-nya-filmsnackse-%C3%A4r-h%C3%A4r/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är faktiskt både mysig, rolig och lite småmystisk. De är ett charmigt radarpar, Powell & Loy.

   Ah intressant. Tack för info.

   Radera