söndag 17 maj 2020

Den som dræber - Fortidens skyggeTitel: Den som dræber - Fortidens skygge / Those Who Kill - Shadow of the Past / Den som dräper - Forntidens skugga / Den som dräper - I skuggan av ett mord
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Danmark
År: 2011
Regi: Birger Larsen
I rollerna: Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Simon Kvamm

Handling: Thomas Schaeffer säger upp sig från sitt jobb som psykiater hos polisen för att satsa på ett liv med sin före detta fru som han hittat tillbaka till. Men ett gammalt fall dyker upp och hemsöker hans sista dagar hos polisen. Som ung psykiater vägrade Thomas att tvångsinta en patient med svåra trauman från Irak-kriget. Nu uppdagas det att den tidigare patienten har börjat omsätta sina makabra mordfantasier till verklighet.

Omdöme: Utan att ha sett den tio delar långa TV-serien som filmen bygger på så är det inte särskilt svårt att komma in i denna film. Förvisso har man inte någon koll på bakgrunden till våra huvudpersoner, men man kan i flera fall läsa mellan raderna och förstå förhållandena mellan dem. Vad de får på sitt bord börjar med en masskjutning ombord en buss i Köpenhamn. En ensam gärningsman har iskallt hjälpt en kvinna av bussen med hennes barnvagn innan han åter stigit på och skjutit ihjäl flera personer, inklusive bussföraren.Polisutredaren Katrine (Laura Bach) sätts på fallet med hjälp av psykiatern Thomas (Jakob Cedergren). Han tycker sig känna igen något med brottsplatsen, hur det ena offret är placerat. Det visar sig vara en patient från hans förflutna som ritade skrämmande teckningar som nu börjat sätta sina mordfantasier i verket.Att vi och polisen vet identiteten på mördaren i princip med en gång gör inte så mycket. Han är inte så lätt att få tag på och han kommer att slå till igen. Frågan är var och vilken av hans många teckningar som kommer uppfyllas. Eftersom fallet blir personligt för Thomas innebär det att hans och familjens säkerhet inte kan garanteras. Detta samtidigt som Thomas ska sluta hos polisen och gå vidare, något Katrine tar hårt. Kan bara förmoda att de haft en relation på en mer personlig nivå, alternativt att hon är förälskad i honom.Vad vi får är en stabil kriminalfilm med en psykopatisk mördare som lämnar flera brottsplatser och lik efter sig. Med tillräckligt med personliga aspekter för Katrine och Thomas, både i deras privatliv och från inte minst Thomas förflutna som gör sig påmint. Det hela artar sig inte riktigt som man skulle tro. Det blir inte så simpelt då vi får en till aktör som blandar sig in i leken, något som gör det intressantare och tätare mot slutet. Det höjer liksom insatserna ytterligare ett snäpp. Hamnar därför på mellan en trea och stark trea. En film som blir bättre allt eftersom.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar