fredag 8 maj 2020

Evil Under the SunTitel: Evil Under the Sun / Mord på ljusa dagen
Genre: Mysterium/Drama/Kriminalare
Land: Storbritannien
År: 1982
Regi: Guy Hamilton
I rollerna: Peter Ustinov, Jane Birkin, Colin Blakely, Nicholas Clay, James Mason, Roddy McDowall, Sylvia Miles, Denis Quilley, Diana Rigg, Maggie Smith

Handling: För att försöka ta reda på hur en miljonär kommit över en falsk diamant tar sig Hercule Poirot till en exklusiv ö-resort som besöks av de berömda och rika. När ett mord begås på ön har alla ett alibi.

Omdöme: Hercule Poirot har aldrig varit en favorit, men uppskattar alltid mordmysterium och visst blir det kul med flera misstänkta som det blir i Agatha Christie-berättelser. Detta blev den tredje filmen om Poirot och följer Murder on the Orient Express (1974) och Death on the Nile (1978). För regin står kul nog den gamle Bond-regissören Guy Hamilton som gjorde Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971), Live and Let Die (1973) och The Man with the Golden Gun (1974)Det är inte en lika namnkunnig lista skådespelare vi har i denna film som inte heller blev särskilt framgångsrik (förmodligen mycket tack vare avsaknaden av fler stjärnor). Maggie Smith och Jane Birkin var tillbaka från föregående filmen Death on the Nile (1978), precis som Peter Ustinov i rollen som Hercule Poirot. Men visst känner man bl.a. även igen James Mason, Roddy McDowall och Diana Rigg.Skådeplatsen är en privat liten ö någonstans i Adriatiska havet (inspelad på Mallorca) och Poirot (Ustinov) har kommit dit för att utreda en miljonär som lämnat in en falsk diamant i ett försäkringsärende. Men miljonären anländer senare. Under tiden bekantar sig Poirot med de övriga gästerna och har lite trevligt i solen och de fina omgivningarna.Filmen tycker jag går lite på halvfart under första halvan av filmen. Ingen av karaktärerna sticker direkt ut som särskilt sympatisk eller rolig att följa. Det visar sig också att den självupptagna och nyligen gifta skådespelerskan Arlena (Diana Rigg) är den alla har en anledning att vilja mörda. Och visst blir det genast trevligare när mordet skett och Poirot måste få igång sina små grå.Andra halvan av filmen blir klart trevligare och det blir kul att se hur de misstänkta berättar om var de var och hur Poirot försöker pussla ihop allt. Alla har de ju alibi. När det hela sedan presenteras och vi får lösningen kan jag tycka att det är lite väl mycket som dels måste gå rätt och dels blir lite väl otroligt. Men det är ändå ganska charmigt och den andra halvan tillfredsställer tillräckligt för att man ska bli nöjd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar