måndag 18 maj 2020

Interstate 60: Episodes of the RoadTitel: Interstate 60: Episodes of the Road / Interstate 60
Genre: Komedi/Äventyr/Romantik
Land: Kanada/USA
År: 2002
Regi: Bob Gale
I rollerna: James Marsden, Gary Oldman, Chris Cooper, Amy Smart, Christopher Lloyd, Michael J. Fox, Kurt Russell, Ann-Margret

Handling: Neal Oliver, en förvirrad ung man och konstnär gör en resa på Interstate 60, en väg som inte finns på någon karta. Han åker till platser han aldrig hört talas om, letar efter ett svar och sin drömtjej.

Omdöme: Neal Oliver (James Marsden) är en ung man som har rika föräldrar och inte riktigt kan bestämma sig för vad han vill och ska gå efter. Han letar efter svar. Ska han följa i sin fars fotspår och läsa juridik på universitet pappan fixat in honom på, eller ska han fortsätta satsa på sina konstnärliga talanger? Flickvännen älskar han inte riktigt och han har drömt om sin drömtjej som han plötsligt ser på stora annonstavlor. Så träffar han på en underlig kypare och en om möjligt ännu underligare läkare som visar sig inte vara läkare. Det leder honom till att ta en resa med sin nya röda BMW han fått av sin far. En resa som tar honom till Interstate 60, en väg som inte finns på någon karta där han kommer uppleva konstiga saker och människor längs vägen mot målet.En långfilmsdebut och enda film av Bob Gale som regissör. Han hade flera år tidigare framgångsrikt samarbetat med Robert ZemeckisBack to the Future-trilogin (där han var med och skapade, skrev manus och producerade filmerna). Vad man får här är en film som på många sätt skiljer sig från mängden. Som känns förfriskande i att man inte vet vad som ska ske, vart filmen ska leda, hur människor kommer vara eller reagera. Filmen hade setts en gång tidigare och var då en positiv överraskning.Det är en skön skara skådespelare som samlats i birollerna, inte minst Gary Oldman som den mystiske O.W. Grant. Han är kapabel att uppfylla en önskning för varje person som ber om den. Men O.W. Grant är dock en lurig filur som gillar att jävlas med sina "offer", så det gäller att tänka sig för med vad man önskar sig. Chris Cooper är en annan som lämnar avtryck som en kostymklädd herre som är väldigt rak på sak och oerhört principfast, något som kommer till användning för Neal längre fram. Sen får man inte glömma Kurt Russell med hästsvans som endast dyker upp i en scen men som bjuder på ett kul inhopp.Neal tas på ett sant äventyr och en road movie där han träffar på en rad olika människor och besöker platser som inte är som vilken annan plats som helst. Har Neal hamnat i en parallell värld, drömmer han, har han gjort ett vad med djävulen eller har han dött? Ja, det finns många alternativ och Neal letar efter svar. Det blir en underhållande och lekfull liten film att ha trevligt med där allt är möjligt. Nästan som en saga för vuxna som behåller fötterna på jorden. Stark trea till svag fyra.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar