torsdag 14 maj 2020

La grande vadrouilleTitel: La grande vadrouille / The Big Runaround / Don't Look Now... We're Being Shot At! / Den stora kalabaliken
Genre: Komedi/Äventyr/Krig
Land: Frankrike/Storbritannien
År: 1966
Regi: Gérard Oury
I rollerna: Louis de Funès, Bourvil, Marie Dubois, Terry-Thomas

Handling: Ett allierat bombplan skjuts ner över Paris. Besättningen hoppar fallskärm och klarar sig. Med hjälp av några fransmän startar nu flykten tillbaks till England.

Omdöme: Det var en gång ett par fransmän, britter och tyskar... Det låter som en dålig historia, men i det ockuperade Frankrike under andra världskriget får två relativt ordinära fransmän en del att stå i. Augustin Bouvet (Bourvil) är en målare som tvingas fly undan tyskarna efter att han hjälpt en brittisk soldat som hoppat fallskärm och landat på hans ställning. Stanislas Lefort (Louis de Funès) å sin sida är en känd dirigent som är i full färd med de sista förberedelserna inför en konsert när han får en annan fallskärmshoppande britt på nacken.Louis de Funès och Bourvil var stora franska komiker på den här tiden och filmen blev den största framgången inom fransk film någonsin med 17 miljoner besökare i Frankrike. Ett rekord som stod sig i över 30 år (!) fram till en viss Titanic (1997) slog det. Man kan förstå varför det blev en succé och omtyckt film. Det är inte bara en rolig film utan även en välgjord sådan. Det är också mer än en komedi då den är tillräckligt seriös med gott om äventyr som vi och våra vänner tas med på.Säga vad man vill, men Louis de Funès kan få en att skratta ordentligt. Han är så där smågrinig och irriterad mest hela tiden på ett komiskt sätt. Hans Stanislas hamnar också i mest trubbel vilket ger ett par riktigt roliga scener. En av favoritsekvenserna kommer när Stanislas och Augustin ska övernatta på ett hotell där de ska få hjälp att fly mot neutral mark. Det blir härliga förvecklingar där på rummen och scenen med Louis de Funès som försöker få tyst på den snarkande tysken i sängen är otroligt rolig. En klassisk scen i sig.Det här är en typ av film som man kan kalla för en klassisk matiné. En sån där film som man helt enkelt har kul med. Ett äventyr som är ordentligt gjort utan genvägar. Visst är humorn central och viktig, men det märks att det är en genomgående välgjord produktion. Blir även kul med blandningen av de olika kulturerna som fransmännen, britterna och tyskarna har när de drabbar samman. Alla klagar på alla. Det är inte på blodigt allvar, men skönt nog är det allvarligt nog för att filmen ska bli lite spännande när tyskarna tar upp jakten på våra vänner.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar