lördag 9 maj 2020

Vera DrakeTitel: Vera Drake
Genre: Drama
Land: Storbritannien/Frankrike
År: 2004
Regi: Mike Leigh
I rollerna: Imelda Staunton, Philip Davis, Eddie Marsan, Daniel Mays, Alex Kelly, Lesley Manville, Sally Hawkins, Ruth Sheen, Jim Broadbent

Handling: Vera Drake är en vänlig och omtänksam kvinna i efterkrigstidens England. Hon tar sig an alla i området som har behov av hjälp och uppmuntran och hon ger sin familj ett kärleksfullt hem trots knappa resurser. Men Vera har en hemlighet. I sin iver att hjälpa utför hon också illegala aborter på kvinnor som hamnat i svårigheter.

Omdöme: Ibland kan det vara bra och skönt att se en film utan att veta vad den handlar om. Visst kände jag till denna film, inte minst då den var trefaldigt Oscarsnominerad (bästa kvinnliga huvudroll, regi och manus). Vad den går ut på blir man snart varse om. Men det är oklart vad för slags film det kommer bli. En varm och fin film om en vänligt sinnad och omtänksam kvinna eller något djupare? Det visar sig att i princip första halvan har mer värme medan andra halvan blir mer allvarlig, deppig och tung.Mike Leigh är främst känd för sina lättsammare filmer med udda karaktärer. Har är det desto mer jordnära i efterkrigets London, närmare bestämt 1950. Manuset lär ha skrivits under filmens gång och ingen av skådespelarna förutom Imelda Staunton i huvudrollen visste att det skulle handla om abort. Leigh lär även ha gått på djupet med de olika karaktärerna och dess bakgrunder för att ge familjen och de övriga en autentisk känsla, och det har man lyckats med. Klart välspelat från huvudroll till mindre biroller.Under filmens första hälft följer vi Vera Drake (Imelda Staunton) i hennes vardag, hur hon gör hushållssysslor hemma, hos människor hon jobbar för och även hjälper unga kvinnor när de blivit gravida och inte kan vända sig till någon annan. Hon gör det inte för egen vinnings skull utan för att hon vill hjälpa till. Hennes familj vet inget och livet har sin gilla gång. Men vad händer om något går fel? Under den andra halvan blir det alltså desto deppigare och tyngre.Det är utan tvekan en välspelad och dramatisk film, kanske den starkaste Mike Leigh-filmen vad jag kan minnas. Föredrar dock när det är lite mer humor och värme, även om det är en del av den varan (värme) under filmens inledning.Sen undrar jag vad tanken var med Sally Hawkins roll som förvisso har en poäng, men som försvinner helt från handlingen ungefär halvvägs in. Kunde åtminstone ha avslutat hennes historia. Kan det ha varit så att de bestämde sig för att ta filmen i en annan riktning och helt fokusera på Vera Drake och hennes familj som man alltså gör under andra halvan? Kan vara så. Inget som direkt stör, men lite fundersamt är det allt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar