torsdag 4 juni 2020

Contact (Revisited)Titel: Contact / Kontakt
Genre: Drama/Mysterium/Sci-Fi
Land: USA
År: 1997
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Jodie Foster, Matthew McConaughey, James Woods, Tom Skerritt, John Hurt, William Fichtner, Angela Bassett, David Morse

Handling: Ellie Arroway har drömt om att få kontakt med andra civilisationer ända sedan hon var liten. Nu jobbar hon på SETI-projektet, ständigt hotat av budgetindragningar. Men plötsligt kommer en signal från stjärnan Vega.

Omdöme: Det är svårt att kalla sci-fi för "mysigt", men just denna film känns allt mysig. Den är gjord i stor skala, men känns ändå personlig. Det blir inte så pampigt som det oftast kan bli med sådana här filmer gjorda i Hollywood. En anledning till det kan vara att filmen bygger på en bok av Carl Sagan. Det är helt enkelt inte en Hollywood-story som resulterar i filmer som Independence Day (1996) eller liknande.Filmen kan läggas till de mer intelligenta filmerna i sci-fi genren. Den har t.ex. en del gemensamt med Arrival (2016) av Denis Villeneuve, men även Interstellar (2014) av Christopher Nolan. Här är det erkänt duktige Robert Zemeckis som elegant berättar Carl Sagans historia. En Carl Sagan som dog innan filmen hade premiär.Genom Ellie Arroway (Jodie Foster) följer vi jakten på att finna liv där ute i rymden. Hon har ända sedan barnsben varit nyfiken och fast besluten att få kontakt med något där ute. Hennes far Ted (David Morse) var en stark inspirationskälla då han fick uppfostra henne på egen hand då hennes mor dog under barnafödandet. Ellie kämpar och får en dag napp. Det blir så pass stort att hela USA, ja hela världen engageras i den historiska upptäckten.I mitt tycke är detta en bättre film än vad tidigare nämnda Arrival (2016) är. Åtminstone en föregångare till den helt klart. Konstruktionen av "transportmedlet" som de fått i meddelandet som skickats till Jorden är fascinerande och välgjort. Det övergår sedan till lite av vad man fick i Interstellar (2014), fast i lite mindre skala bör sägas. Inte heller lika imponerande överlag som den filmen är, men man får till det bra.Filmen har en speltid på 2.30 vilket på förhand känns för långt, men som visar sig vara ganska lagom. Kanske aningen för långt, men det behövs för den här historien om man inte vill stressa för mycket. Just tempot har man prickat ganska perfekt. Man ger det hela tid samtidigt som det rör sig framåt hela tiden. Resan vi gör tillsammans med Ellie startar redan när hon är liten. Det är inte slutet som gör filmen utan det är hela resan. En välgjord film som får ses som ett måste i sci-fi genren och tål att ses om, för det är den värd.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar