torsdag 2 juli 2020

ElectionTitel: Election
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1999
Regi: Alexander Payne
I rollerna: Matthew Broderick, Reese Witherspoon, Chris Klein, Jessica Campbell

Handling: Den målmedvetna Tracy Flick är fast besluten att bli ordförande för Carvers studentkår. Den populäre läraren Jim McAllister beslutar sig för att omkullkasta Tracys planer genom att värva en motkandidat. Något som visar sig vara omöjligt.

Omdöme: På ytan kan detta verka vara ytterligare en i mängden high school-komedier. Men snart märker man att det i själva verket är något annat, något mer. Matthew Broderick spelade en gång i tiden, ja 13 år tidigare, Ferris Bueller i Ferris Bueller's Day Off (1986) där han och några vänner skippar skolan och får rektorn efter sig. Här spelar han den omtyckta läraren Jim McAllister på en skola i Omaha, Nebraska.Reese Witherspoon är sistaårseleven Tracy Flick, en av de duktigaste eleverna på skolan. Hon är även den som jobbar hårdast för att komma någonstans, vare sig det är med studierna, att photoshopa klassfotona eller som nu bli ordförande för skolans studentkår. Hon är också den enda kandidaten. Men Jim, som egentligen inte borde bry sig, har svårt för Tracy och vill lära henne en läxa. Därför rekryterar han den populäre Paul Metzler (Chris Klein) att vara med i omröstningen. Paul är en idrottskille och en enkel match för Tracy, tror hon.Det är ett bra manus som bygger på en bok av Tom Perrotta. Ett manus som blev Oscarsnominerat, skrivet av regissören Alexander Payne. Det skapar flera intriger och sidohistorier för de inblandade som gör att detta blir mer än en ordinär high school-film. På många sätt påminner det om Todd Solondz med den mörka humorn. För det är gott om mörk humor även om det inte blir lika spektakulärt som i Happiness (1998). Men det är en ganska bra film att jämföra med på sina håll. Även en film som American Beauty (1999) kommer upp i tankarna.Både Matthew Broderick och Reese Witherspoon är duktiga i sina roller och blir roliga att skåda när de ställs öga mot öga som läraren och studenten som försöker bräcka varandra. En intressant aspekt med filmen blir lärarens privatliv som blir något av en soppa när allt är sagt och gjort. Han får även mardrömmar om Tracy som man verkligen kan säga tar sig in i hans huvud. Till stor del är det Jims eget fel då hon inte gjort honom något, ja förutom att gå honom på nerverna. Det skapar en del roliga ögonblick och man får sig en trevlig filmstund i princip från början till slut.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

 1. En toppenfilm enligt min mening, kanske för att jag har betydligt lättare för Payne än Solondz. Tycker nog att den känns mer nyskapande och överraskande än American Beauty. Men filmern är ju väldigt olika...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns att du pratat gott om denna. Själv var jag glad över att se om den då jag inte mindes något från den, även om jag vet att jag gav den icke godkänt för länge sen. Klart trevlig.

   Solondz lyckades med Happiness, annars har Payne lyckats med fler filmer. Vet inte vilken av denna och American Beauty som är/var mer nyskapande och överraskande, men American Beauty gillar jag mer. Även om de som du nämner är olika och kanske inte bör jämföras på det sättet.

   Radera