
Titel: Greyhound
Genre: Krig/Action/Drama
Land: USA/Kanada/Kina
År: 2020
Regi: Aaron Schneider
I rollerna: Tom Hanks, Stephen Graham, Elisabeth Shue, Matt Helm
Handling: I en berättelse inspirerad av verkliga händelser från slaget om Atlanten, leder kaptenen Ernest Krause en konvoj av allierade skepp med tusentals soldater till andra världskrigets frontlinjer. Helt utan flygskydd i fem dagar måste kaptenen och hans konvoj strida mot fiendens ubåtar för att kunna ge de allierade en chans att vinna kriget.
Omdöme: Året är 1942 och en stor konvoj med allierade skepp i Atlanten på väg från Nordamerika till Storbritannien eskorteras bl.a. av det amerikanska krigsfartyget Greyhound. Kapten Ernest Krause (Tom Hanks) är ute på sitt första uppdrag och stöter på ett gäng tyska ubåtar som ger sig på konvojen. Det är upp till inte minst Greyhound att skydda konvojen från attackerna, vilket försvåras av det faktum att de inte kommer ha något flygunderstöd på flera dagar.

Filmen bygger på en bok från 1955 av C. S. Forester och ett manus av Tom Hanks. Det är en film och ett manus som går rakt på sak utan att ge oss tid att bli varma i kläderna. Nästan per omgående kastas vi in i hetluften när Greyhound och de övriga blir varse om en tysk ubåt. Snart visar det sig att det är fler än så där ute som likt hajar jagar sina byten på öppet hav.

Vad filmen lyckas bra med är att inte krångla till det. Att gå rakt på sak och sedan pumpa på med den ena attacken efter den andra. Kaptenen och hans besättning får inte en lugn stund. I synnerhet kaptenen får det hett om öronen då han hela tiden måste vara på alerten och ta kommandot. De övriga kan byta av varandra, men det finns endast en kapten och han måste vara igång 24-timmar om dygnet. Allt går via kaptenen. De flesta i besättningen är unga grabbar, så kaptenens bestämdhet är avgörande för effektiviteten i kritiska lägen.

Om man ska peka på något som är mindre bra så är det det faktum att filmen till stor del använt sig av dataeffekter för att skapa det öppna havet, skeppen och slagen. Överlag funkar det bra, men den pålagda gråa tonen känns just pålagd och är ett klassiskt exempel på dataeffekter. Det blir liksom inte så levande och känns lite tillgjort p.g.a. det. Det är en baksida med att använda sig av dataeffekter för att skapa illusionen av att vi har ett slagfält där ute på havet.

Filmens knappa 90 minuter ger en relativt intensiv upplevelse där Greyhound attackeras och går till attack gång på gång. Kanske lite upprepande efter ett tag, men tycker det funkar bra ändå. Ett smart grepp är att bygga upp de tyska ubåtarna som slags spöken när de visas till kuslig musik. Även röstmeddelandena de skickar emellanåt för att psyka sina motståndare är effektiva. Synd bara att filmen inte väljer att vara mer balanserad och även visa det hela från tyskarnas sida, kanske med deras motsvarighet till kapten Krause på Greyhound. Då hade det kunnat lyfta ännu ett snäpp.
3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar