söndag 23 augusti 2020

AvaTitel: Ava
Genre: Action/Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA
År: 2020
Regi: Tate Taylor
I rollerna: Jessica Chastain, John Malkovich, Colin Farrell, Common, Geena Davis

Handling: Ava är en lönnmördare som arbetar för en organisation och skickas runt om i världen med specialisering i högprofilerade mord. När ett jobb går helt fel tvingas hon kämpa för sin egen överlevnad.

Omdöme: Detta är en typ av film man sett många gånger förr. Att det är en kvinnlig lönnmördare är inte heller något nytt. I det här fallet ses Jessica Chastain (som även varit med och producerat filmen) i rollen som Ava. Hon har efter ett tumultartat förflutet gått igenom både det ena och det andra missbruket. Till slut tar hon värvning i armén och får ordning på sitt liv. Hon rekryteras till en organisation som utför lönnmord och tränas upp av Duke (John Malkovich) som är hennes kontakt nu när hon får sina uppdrag.Mellan sina uppdrag varvar Ava ner med att besöka Boston där hennes syster Judy (Jess Weixler) och mamma Bobbi (Genna Davis) bor, men även hennes ex-pojkvän Michael (Common) som numera är ihop med systern. Avas närmaste vet inte vad hon jobbar med då hon lite kryptiskt berättar att hon jobbar för FN. Men när någon är ute efter henne och ett uppdrag utomlands går väldigt snett, misstänker hon att organisationen vill "avsluta" henne. Duke försäkrar henne om att så inte är fallet, men Simon (Colin Farrell) sköter organisationen nu för tiden och kan ha andra planer.Regissören Tate Taylor hade tidigare bl.a. gjort The Help (2011) och The Girl on the Train (2016). Detta är dock något lite annorlunda, desto mer actionbetonat. Det blir tyvärr tydligt att det är en regissör som inte behärskar actionscenerna särskilt väl, vilket bidrar till att sänka filmen. Det är nämligen gott om actionscener och även om de inte alltid är dåliga så saknas finess. Det känns och ser inte alltid direkt proffsigt ut. Dessutom är ljudeffekterna uppenbart pålagda under slagsmålen, när knivar svingas osv. Lite B-känsla över vissa actionscener med andra ord, och det är synd.Vad gäller prestationerna så funkar Jessica Chastain helt ok i huvudrollen. Hon klarar av det fysiska och det mer dramatiska utan större problem. Däremot känner man väl inte så mycket för hennes karaktär då hon inte direkt är någon sympatisk person. John Malkovich är bra som vanligt och är komfortabel i sin roll. Colin Farrell får mer utrymme längre in och funkar, även om man kan få ut mer av honom. Desto svagare är det på annat håll, inte minst Jess Weixler som är direkt svag och Common som känns något malplacerad och hamnar någonstans mittemellan.En film med gott om action och en del underhållning för stunden, men där actionscenerna alltså sänks av en regissör som inte klarar av att filma action på en hög nivå. Annars finns det bra detaljer på sina håll runt uppdragen Ava får. Man märker även att regissören föredrar dramabitarna då det läggs ner mer tid på dessa mellan actionscenerna än vad som hade behövts, utan att de lyckas höja filmen. Vad som däremot genomgående funkar bra är musiken av Bear McCreary som ger det hela lite puls.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.5

2 kommentarer:

  1. Hade sett fram emot den här filmen ett tag, men såg tidigt på IMDB-betygen hur den dalade. Att pålitliga Chastain och Malkovich, anständiga Farrell och en regissör som ändå gjort stabila The Help (2011) inte kunde få det här att funka bättre? Vilken besvikelse! //CF

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant som du säger, det funkar inte riktigt. Tycker ändå inte det är ett bottennapp, men kanske är jag lite snäll mot den. Hade iofs inga förväntningar. Som jag skrev var det actionscenerna som inte fick till det.

      Radera