onsdag 12 augusti 2020

Bloody Sunday



Titel: Bloody Sunday
Genre: Drama/Krig
Land: Storbritannien/Irland
År: 2002
Regi: Paul Greengrass
I rollerna: James Nesbitt, Christopher Villiers, Nicholas Farrell, Tim Pigott-Smith

Handling: Söndagen den 30/1 1972 kom senare att kallas Bloody Sunday. Dagen då engelska trupper öppnade eld mot irländare som demonstrerade för medborgerliga rättigheter.

Omdöme: Innan Paul Greengrass fick i uppdrag att göra The Bourne Supremacy (2004) och The Bourne Ultimatum (2007) gjorde han denna verklighetsbaserade film som lär ha gett honom det kommande uppdraget. Det är en film som synar händelserna som ägde rum den 30:e januari 1972 i Derry, Nordirland. Rörelsen "Civil Rights Association", ledda av parlamentsledamoten Ivan Cooper (James Nesbitt) ska marschera genom gatorna i en fredlig protest. Samtidigt har brittiska styrkor förstärkt sin närvaro runt staden och tänker ta till med hårdhandskarna för att statuera exempel.



Det är en högst realistisk film vi får från början till slut, med en fulländad dokumentärstil Greengrass använt sig av som funkar perfekt för filmen och ämnet. Det betyder endast skakig handhållen kamera, naturligt ljus, ingen musik (förutom U2:s passande "Sunday Bloody Sunday" under eftertexterna) och skådespelare som är långt ifrån några Hollywood-skönheter och känns istället som äkta vara. Man har dessutom lyckats ypperligt med att återskapa 70-talet vad gäller frisyrerna, vilket inte är helt enkelt att få det att se naturligt ut.



En sak som till en början stör en del är klippningen som liksom tonar ut scenerna och hoppar till nästa innan de avslutats. Det är en del av den dokumentära stilen man vill fånga, men kanske hade det varit bättre med rena övergångar istället för de lite mjukare. Detta stör inte längre fram och det känns som de också försvinner när sammandrabbningarna är ett faktum. Här blir filmen riktigt dramatiskt och gripande då kaoset och förvirringen är total på båda sidor.



Vad som gör att det hela eskalerar till att bli en blodig sammandrabbning är dels att de brittiska soldaterna, ledda av hårdföra s.k. "paras" fått order om att gå in hårt. Dels att den fredliga marschen innehåller en del bråkstakar som provocerar de brittiska soldaterna och inte följer den planerade rutten. Båda sidor får ses som skyldiga i vad som följer, men så som filmen berättar historien är det de brittiska trupperna som går över gränsen vilket gör denna söndag till en historiskt mörk dag i Nordirlands historia.



Trots att filmen hade setts tidigare är det en stark filmupplevelse man bjuds på. Det känns rejält när Ivan Cooper och de övriga som försöker hålla en fredlig marsch blir vittnen till de blodiga sammandrabbningarna. De kan bara se på i fasa och känna sig totalt maktlösa. Vad som skulle vara en väg mot fred blir det omvända och häller bensin på elden. Om britterna ville slå ner IRA så blev det istället det omvända. Det var helt enkelt inte rätt tillfälle eller metoder som användes denna dag.

4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar