torsdag 13 augusti 2020

The Bourne... TrilogyDet kändes dags för att se om Bourne-trilogin. En trilogi som uppskattas och ger en tre bra, actionfyllda filmer med Jason Bourne som förlorat minnet och tar sig runt hela världen. Det börjar med The Bourne Identity (2002) med regi av Doug Liman där Bourne fiskas upp ur Medelhavet. Hans karaktär byggs upp och vi tar oss runt Europa.

Sen är det dags för The Bourne Supremacy (2004) där Paul Greengrass tar över regin. Det blir nu mer skakig kamera, snabbare klippning vilket ger en intensivare stil. Bourne måste rentvå sitt namn och tar sig till slut till Moskva. En mer actionfylld film men fortfarande med bra story.

Detta följs upp med The Bourne Ultimatum (2007) som åter ser Paul Greengrass regissera och tar vid direkt där föregående film slutade. På så vis kastas man rakt in i hetluften och filmen blir en ren actionfilm från början till slut. Bourne är på väg hem för att en gång för alla komma till botten med sitt förflutna och försöka stoppa högt uppsatta inom CIA som vill se honom död. Förenklas lite på sina håll genom att det går lite väl enkelt för Bourne att lyckas, men bjuder samtidigt på gott om action och puls filmen igenom.

Man kan konstatera att det är en väldigt jämn och hög nivå på samtliga tre filmer där alltså actioninslagen ökar med varje film. Det blir inte bara en massa upprepningar och det vinner denna trilogi mycket på. Något som också är viktigt är att vi får en rad bra skådespelare som agerar mot Matt Damon. Det börjar med Chris Cooper, Brian Cox och Franka Potente. Det fortsätter med Joan Allen, Brian Cox (igen) och Franka Potente (igen). Och avslutas med Joan Allen (igen), David Strathairn, Scott Glenn och Albert Finney, för att nämna några.

Har alltid gillat de två första delarna mest, men nu kunde jag konstatera att jag även uppskattar den tredje delen trots att den alltså är mer actionbetonad. Den hade även setts minst så den kom man också ihåg minst av. Sammantaget är det en trio filmer som håller en jämnbra nivå där det är en smaksak som avgör vilken man gillar mest. Det är filmer som funkar klart bra att se om och tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar