lördag 26 september 2020

Cop Land - Director's CutTitel: Cop Land
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: James Mangold
I rollerna: Sylvester Stallone, Ray Liotta, Harvey Keitel, Robert De Niro, Robert Patrick, Annabella Sciorra, Michael Rapaport, Peter Berg, Noah Emmerich, Cathy Moriarty, Janeane Garofalo, John Spencer

Handling: När en poliskonstapel hålls ansvarig för en våldsam olycka börjar den lokale sheriffen Heflin själv undersöka fallet, och han upptäcker att allt inte är som det först ser ut.

Omdöme: Garrison, New Jersey ligger precis över George Washington-bron från New York. Här är Freddy Heflin (Sylvester Stallone) sheriff i det lilla samhället som kallas för Cop Land eftersom många New York-poliser valt att bosätta sig där med sina familjer. Garrison är lugnt och städat p.g.a. detta, men under ytan är korruption ett stort problem.New York-polisen Ray Donlan (Harvey Keitel) har kontakter som sträcker sig över hela New York, från borgmästaren till maffian. När så en olycka med dödlig utgång inträffar på George Washington-bron mellan New York och New Jersey, sätts internutredaren Moe Tilden (Robert De Niro) på fallet. Han har varit ute efter Ray Donlan i flera års tid. Nu behöver han sheriff Heflins hjälp som har svårt att bryta sin lojalitet mot Ray och hans män som alltid behandlat honom väl.Filmen har setts ett par gånger, men denna gång var det Director's Cut som såg. Den är runt tio minuter längre och har uppenbarligen en del extra scener och andra som är längre. Utan att ha bioversionen färsk i minnet så känns det som att denna Director's Cut-version nog ger en lite mer kött på benen. Men vissa scener blir kanske lite mer utdragna utan att det behövs. Som vanligt en smaksak, men det var aldrig en film som var känd för action och högt tempo. Istället är det ett kriminaldrama som har en hel del på gång, där lager på lager läggs på innan vi får ett explosivt slut.Vi får genomgående bra prestationer med duktiga skådespelare i samtliga roller. Sylvester Stallone sticker dock ut mest som sheriffen Heflin vars bakgrund utforskas mest. Han gick upp nästan 20 kilo och känns och ser ut att vara en sheriff som tar det mesta med ro och inte behöver jobba ihjäl sig. Man skulle kunna nämna samtliga inblandade, vilket är ett gott betyg till skådespelarna, rollsättningen och filmens manus som regissören James Mangold själv skrev. Han växte för övrigt upp i en stad utanför New York där många poliser bodde med sina familjer.Filmen får ses som något underskattad i mitt tycke. Visst är det inte på något vis en perfekt film, men det är en film som växer och växer under filmtitten. Den har god stämning mest hela tiden, mycket tack vare att man väljer att låta det hela byggas upp istället för att stressa för mycket. På så vis kommer vi närmare inte minst Heflin och förstår varför han gör de val han gör.Något som är intressant är att när Heflin till slut gör sitt val, får man ett västernliknande upplägg likt 3:10 to Yuma (1957). Kul nog spelades hjälten i den filmen av Van Heflin, och James Mangold skulle tio år senare regissera remaken 3:10 to Yuma (2007).

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

 1. Jodå en av Stallones bästa rullar tycker jag. Tror den tjänar på dircut då jag ville veta mer om många av personerna
  https://filmitch.wordpress.com/2015/07/03/cop-land-1997-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, han är bra här och filmen håller bra klass den med.

   Sant, det är en typ av film med många inblandade och då är några extra minuter välkomna.

   Radera