lördag 19 september 2020

El practicante / The ParamedicTitel: El practicante / The Paramedic / Dödlig medicin
Genre: Drama/Thriller/Skräck
Land: Spanien
År: 2020
Regi: Carles Torras
I rollerna: Mario Casas, Déborah François, Guillermo Pfening, Celso Bugallo

Handling: En man som har svårt att acceptera sitt nya liv i rullstol blir besatt av kvinnan som lämnade honom och sätter en mörk hämndplan i verket.

Omdöme: Ambulansföraren Ángel (Mario Casas) lever ihop med flickvännen Vane (Déborah François) och de vill ha barn. Ángel är något av en bad boy som håller stenkoll på sin flickvän. Svartsjuk som han är börjar han spionera på henne med hjälp av en spionapp på hennes mobil. En dag är olyckan framme då ambulansen är inblandad i en krock och Ángel hamnar i rullstol. Förhållandet förändras och Ángel blir i princip helt beroende av Vane. Hans besatthet av henne övergår till en farlig lek när han inser att han håller på att förlora henne.I princip med en gång etablerar man att Ángel är en otrevlig typ. Visst kan han charma ibland med att laga mat och vara kärleksfull, men man känner hela tiden att han är en elak jäkel som vill kontrollera och manipulera. Svårt att förstå vad en tjej som Vane ser i honom, men när hon börjar inse situationen är skadan redan skedd. Inte gör olyckan saken bättre. Det triggar istället Ángel till att inte längre ha någon spärr. Innan olyckan gjorde han småsaker som var mer harmlösa, även om de inte var bra. Efteråt går det snabbt utför. Nu vill han förstöra andras liv.Eftersom man alltså tidigt ogillar huvudpersonen Ángel, blir det lite svårt att komma in i filmen fullt ut. En sån här film funkar i mina ögon bäst om man åtminstone kan sympatisera med huvudpersonen eller alternativt att man förstår om han ogillar någon och vill hämnas. Visst kan man väl förstå om han blir irriterad på grannhunden som ständigt skäller och har sig, men som det kommer visa sig är en psykopat som Ángel villig att gå hur långt som helst.En annan spansk film där också stora delar av handlingen utspelar sig i en lägenhet och ett hyreshus är den desto bättre Mientras duermes / Sleep Tight (2011). Även där har vi att göra med en ond man med en djävulsk plan, men i det fallet blir man mer nyfiken och ogillar honom inte som i det här fallet. En helt annan typ av film som kommer upp i tankarna, men även den med en rullstolsburen man, är annars argentinska At the End of the Tunnel (2016) som lyckas göra desto mer med konceptet "rullstols-thriller".

Avslutningsvis en "kul" notering när Ángel sitter i en taxi och radion är på. Nyheterna handlar om Corona-utbrottet i Kina där de spekulerar i varifrån det kom osv.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar