onsdag 30 september 2020

Identity (Revisited)Titel: Identity
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2003
Regi: James Mangold
I rollerna: John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet, John Hawkes, Alfred Molina, Clea DuVall, John C. McGinley, Rebecca De Mornay, Jake Busey, Pruitt Taylor Vince

Handling: Ett våldsamt regnoväder tvingar tio främlingar, alla med varsin hemlighet, att söka skydd på ett nedgånget och isolerat motell. En limousinförare, en tv-stjärna från 80-talet, en polis med ansvar för en medförd fånge, en call girl, ett nygift par och en familj som hamnat i kris söker skydd hos en nervöst lagd motellchef. Medan stormen härjar tar skräcken över när en efter en av resenärerna mördas. För att överleva måste de tillsammans avslöja hemligheten som tvingat ihop dem.

Omdöme: Det är en trevlig film det här. För även om man sett den tidigare och vet ungefär hur det ligger till, har den tillräckligt mycket på gång för att ge en underhållande och spännande filmstund. Det inleds kanske något klichéfyllt då karaktärerna introduceras genom att frysa bilden och via flashbacks ge en kort tillbakablick till hur de hamnade på motellet. Kanske gör det att man släpper garden lite grann då det snart blir gott om mystik och spänning där på motellet.Det roliga är att vi i grund och botten får ett klassiskt mysterium likt Agatha Christie. För vem är egentligen skyldig? Och vem kommer att överleva? Det är kul nog inte det enda vi kommer att reda ut då filmen har någon twist på det hela när allt är sagt och gjort. Vi får god stämning där på motellet när främlingarna samlas då regnovädret där ute gjort att översvämningar blockerat vägarna och telefonlinjerna är nere. När så det första dödsfallet sker är alla misstänkta och alla döljer de hemligheter...Man har samlat en skara gedigna skådespelare där John Cusack som limousinföraren Ed, Ray Liotta som polisen Rhodes, Amanda Peet som call girlen Paris samt John Hawkes som motellägaren Larry är roligast att skåda. De får också mest att jobba med bör sägas. Pruitt Taylor Vince, som James Mangold samarbetade med på regidebuten Heavy (1995) bör också nämnas i en minnesvärd roll, även om han inte är med så mycket.Det ihärdiga regnandet är ett trevligt inslag och gör sig bra i en sån här film. Tycker också man fångat det hela bra med fotot och alltså att skapa god stämning där på motellet. Hemligheterna kommer sakta men säkert fram och ingen kan känna sig säker. När man kommer till upplösningen är det både bra och mindre bra. Utan att gå in på detaljer så är det ett smart manus som inte bara förlitar sig på en twist, utan där filmen rakt igenom funkar som god underhållning och med spänning.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Har sett den ett par tre gånger och den håller fortfarande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, trevlig mysteriethriller som funkar att se om.

      Radera