måndag 12 oktober 2020

Logan LuckyTitel: Logan Lucky
Genre: Kriminaldrama/Komedi
Land: USA/Kina
År: 2017
Regi: Steven Soderbergh
I rollerna: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Katherine Waterston, Hilary Swank, Dwight Yoakam

Handling: De otursförföljda bröderna Logan bestämmer sig för att ändra familjelyckan och genomföra årtiondets kupp under en av de största NASCAR-tävlingarna: det legendariska Coca Cola 600-racet på den världsberömda Charlotte Motor Speedway i North Carolina.

Omdöme: Aldrig fel med en heistfilm. I detta fall får vi regi av Steven Soderbergh som kan vara något ojämn. Vi följer bröderna Jimmy (Channing Tatum) och Clyde Logan (Adam Driver). Jimmy spåddes en lysande framtid som quarterback i amerikansk fotboll ända tills en knäskada satte stopp för hans karriär och istället fick han jobba i gruvor. Clyde gjorde två vändor i Afghanistan, miste underarmen och jobbar numera som bartender. De planerar nu en kupp mot en racingbana mitt under ett NASCAR-race. Allt de behöver är hjälp av bombexperten Joe Bang (Daniel Craig). Problemet är bara att han sitter i fängelse...Har lite svårt att få grepp om filmen som har en lite konstig ton. Den försöker vara seriös samtidigt som den ska vara rolig, tror jag. Men direkt rolig känns den inte och även om den är tillräckligt seriös för att hålla uppe intresset, är det hela lite väl otroligt. Frågan är om det inte ska vara lite av en blinkning till serietidningen Lucky Luke och bröderna Dalton, tror nästan det. Joe Bang har nämligen två bröder som inte är de skarpaste knivarna i lådan. Dessutom är fängelsekläderna så där klassiskt överdrivna med stora ränder. Det enda som saknas är det svarta klotet fastkedjat runt fotleden...Här finns en hel del karaktärer som kommer och går, men som inte alltid tillför så mycket. Katie Holmes som Jimmys ex är t.ex. ganska onödig. Likaså är scenerna med Jimmys dotter Sadie (Farrah Mackenzie) halvjobbiga då lilla Sadie håller på med skönhetstävlingar och känns allmänt plastig och tillgjord. Katherine Waterston dyker upp i en liten roll som gammal skolkamrat till Jimmy, men även hon och hennes historia känns blek. Desto bättre funkar Seth MacFarlane som excentriskt brittiskt svin. Hilary Swank dyker även oväntat upp på ett hörn, och Dwight Yoakam funkar kanske bäst som fängelsedirektören Burns. Visst, en blonderad Daniel Craig är lite smårolig som kåkfararen Joe Bang, men tycker han funkar bättre i Knives Out (2019) där han också spelar sydstatare.Vi får en film som har det klassiska puttrar på-syndromet. Det är inte tokigt, men det händer inte så värst mycket som får det att bli roligt eller en tät filmupplevelse. Det blir bättre när själva stöten drar igång och de inblandade måste försöka lyckas och komma undan med pengarna. Det bjuds på några vändningar och tillbakablickar som funkar relativt bra. Det gör att man ändå är lite halvnöjd när eftertexterna börjar rulla. Men överlag är det en ganska medioker film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Jag tyckte att den överraskade positivt och dessutom faktiskt var ganska rolig. Möjligen att det kan bero på att jag inte hade några som helst förhoppningar på Adam Driver. Men visst, rollen som sydstatsdetektiv passade Craig betydligt bättre än Joe Bang

  https://bilderord.wordpress.com/2018/01/29/logan-lucky-2017/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag inte direkt var något fan av humorn i Oceans Eleven av Soderbergh, tyckte jag inte heller detta var så värst roligt. Men dåligt var det inte heller. En ok film i mina ögon, varken mer eller mindre.

   Radera