torsdag 24 september 2020

The Dirty Dozen (Revisited)Titel: The Dirty Dozen / Tolv fördömda män
Genre: Action/Äventyr/Krig
Land: USA/Storbritannien
År: 1967
Regi: Robert Aldrich
I rollerna: Lee Marvin, John Cassavetes, Charles Bronson, Telly Savalas, Donald Sutherland, Ernest Borgnine, Clint Walker, Richard Jaeckel, Ralph Meeker, Jim Brown, George Kennedy, Robert Ryan, Robert Webber

Handling: En amerikansk major får i uppdrag att träna ett dussin straffångar för ett uppdrag under andra världskriget. Lyckas man genomföra operationen benådas fångarna.

Omdöme: Ibland känner man för att damma av en gammal klassiker. För även om man sett den flera gånger så är det en film man kan återvända till, speciellt när man är på humör för god underhållning. Det är en film som till stor del kan ses som en föregångare till Inglourious Basterds (2009). Tolv fördömda män (vissa dömda till döden, vissa till 20 eller 30 års fängelse) rekryteras för ett dödsdömt uppdrag. De ska tränas och drillas i ett par veckor innan de ska slå till mot en herrgård full med högt uppsatta tyska befäl i slutet av andra världskriget.Det är en härlig skara skådespelare som samlats i den här filmen, i stora som små roller. Lee Marvin leder "trupperna" som major Reisman som får i uppdrag att träna de tolv udda, farliga och galna soldaterna. Han vinner så småningom deras respekt och får dem alla att dra åt ett och samma håll. För om en av dem försöker rymma eller gör något annat dumt, betyder det att samtliga tolv skickas tillbaka till sina celler för att få sina domar verkställda. Det gör att de håller koll på varandra. Nu har de en chans att bli benådade och göra nytta. Oddsen är minst sagt låga för överlevnad, men alternativet är inte mycket bättre. Ja, för flera av dem är alternativet ändå lika med en dödsdom.Det går inte att säga något annat än att detta är en klassiker. Visst har man en speltid på 150 minuter så man ska inte förvänta sig en fartfylld actionfilm rakt igenom. Har man lite tålamod blir det gott om action under den explosionsartade sista delen av filmen. Innan dess gör filmen ett bra jobb med att introducera karaktärerna och låta oss ha lite skoj med gänget. För de kommer att gå igenom både det ena och det andra innan det riktiga allvaret drar igång.Ett äkta actionäventyr som både funkar som söndagsmatiné eller kvällsfilm. En film man har kul med samtidigt som man lär sig gilla flera av männen i gänget, även om vissa av dem är kallblodiga mördare och annat. John Cassavetes som Franco sticker kanske ut mest och är bäst bland de tolv. Men Charles Bronson som Wladislaw, Donald Sutherland som Pinkley och Telly Savalas som Maggott, den galnaste och farligaste av dem alla, är alla minnesvärda i sina respektive roller. En klassiker och klassfilm som tål att ses med jämna mellanrum, även om man vet ungefär vad som händer och hur det går. Både lättsam och underhållande, men även hård och tuff.


Charles Bronson som Wladislaw


John Cassavetes som Franco


Donald Sutherland som Pinkley


Telly Savalas som Maggott

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Mycket trevlig film med en massa minnesvärda karaktärer. Kul med en "Bronson Approved"-film lite då och då. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du håller med! Det är en gammal goding. Och visst blir man glad av att plocka fram en Bronson-film lite då och då ;)

      Radera