torsdag 10 september 2020

The Real McCoyTitel: The Real McCoy / McCoy
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Russell Mulcahy
I rollerna: Kim Basinger, Val Kilmer, Terence Stamp, Gailard Sartain

Handling: Karen McCoy är en mycket skicklig inbrottstjuv som blir villkorligt frigiven efter sex år i fängelse. Hon vill leva hederligt men hennes son kidnappas för att tvinga henne att delta i en sista storkupp.

Omdöme: Regissören Russell Mulcahy kan man inte påstå skulle vara ett känt hushållsnamn. Men om namnet ringer några klockor så är det nog för att han gjorde uppskattade Highlander (1986). Han gjorde inte heller bort sig med Ricochet (1991) och Resurrection (1999). Däremot var väl Dolph Lundgren-filmen Silent Trigger (1996) inget att hänga i julgranen. Precis som med denna blir det inte helt bortkastad tid, även om man sett bättre.Oscarsvinnaren Kim Basinger (för L.A. Confidential (1997)) axlar här huvudrollen som Karen McCoy. Hon blir villkorligt frigiven efter att ha avtjänat sex år i fängelse när en kupp lik den vi ser i inledningen av The Return of the Pink Panther (1975) gått snett. Det enda hon tänkt på och som stärkt henne är tanken av att få återförenas med sin son Patrick (Zach English) som dock var för liten för att komma ihåg henne och dessutom tror att hans mamma är död.Karen måste stå ut med den sliskige övervakaren Gary Buckner (Gailard Sartain). Han är kul nog en kopia av John Candy, fast utan humorn, även om det blir småroligt varje gång man ser honom och dessutom kör han en riktigt skruttig gammal Volvo 142 (se bilderna längst ner). Buckner är på henne att hon måste följa reglerna han satt upp och bo på ett utslussningshem tills hon skaffat sig ett jobb.


Är det inte John Candy trots allt?

Buckner visar sig ha kopplingar till rike storbrottslingen Jack Schmidt (Terence Stamp) som nu vill ha med Karen på en bankkupp. Det var nämligen han som låg bakom kuppen som fick Karen i fängelse för sex år sedan. Karen får hjälp av småbrottslingen J.T. Barker (Val Kilmer) som är en släkting till Schmidt och som är en sjuhelsikes förare. Eftersom Schmidt kidnappar Karens son, har hon inget annat val än att planera och genomföra kuppen mot högsäkerhetsbanken för att komma åt $18m.Efter att ha sett brittiska Bellman and True (1987) kollades Desmond Lowden upp som hade skrivit boken den filmen var baserad på. Denna film visade sig även bygga på samma bok, så det var lite kul att jämföra originalet med remaken. Eller vad den amerikanska versionen skulle göra med materialet. Skillnaderna är till stor del som dag och natt, men vissa partier är exakt likadana. Den stora skillnaden ligger i filmens första trekvart där vi följer Karen när hon blir villkorligt frigiven. Själva kuppen har sedan en hel del likheter där många scener är i princip identiska och med samma dialog. Men, här slutar likheterna. För där det brittiska originalet kändes realistisk och hade en mörkare ton, väljer denna att gå en annan väg och även ha en genomgående lättsammare ton filmen igenom.Det som funkar bäst i denna film är när man håller sig till att kopiera originalet, alltså stora delar av själva kuppen. Kim Basinger funkar även bra i huvudrollen och det är ju lite kul att byta ut en alkoholiserad avdankad programmerare mot en snygg, professionell tjuv. Otroligt nog var Bernard Hill i den brittiska filmen i princip lika gammal som Basinger är här. Fast han kändes snarare runt 50 och hon runt 30 (han var runt 43, hon 40). Det blir givetvis en helt annan film när man ändrar grundläggande detaljer som dessa. Dessutom är sonen i originalet hans styvson medan det här är hennes riktiga son, men som inte vet att det är hans mamma.Kortfattat så är originalet utan tvekan att föredra, men vill man se en lättsammare film som gör något helt annat med storyn så kan denna vara värd en titt. Man ska dock inte förvänta sig en direkt trovärdig film som originalet lyckades med. Sen vet jag inte om man ska kalla detta för en renodlad remake då man alltså valt att endast plocka med en del av originalmaterialet. Förändringarna är i de flesta fallen sämre här, men en bra sak är att låta mer av handlingen innan kuppen utspela sig utomhus och bjuda på lite mer action istället för att de trycker i en stor övergiven byggnad som det är i originalet. Fast det har sin poäng och funkar det också.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.5

---

En stackars Volvo råkar ut för en liten olycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar