
Titel: About a Boy / Om en pojke
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: Storbritannien/USA/Frankrike/Tyskland
År: 2002
Regi: Chris Weitz, Paul Weitz
I rollerna: Hugh Grant, Nicholas Hoult, Toni Collette, Rachel Weisz
Handling: Will lever ett tillbakalutat ungkarlsliv. Eftersom han är ekonomiskt oberoende tillbringar han sina dagar med att shoppa, se på TV och lyssna på musik. Hans avslappnade vardag vänds dock upp och ner när han lär känna den tolv år gamla Marcus, en pojke med ett minst sagt annorlunda hemmaliv.
Omdöme: Efter succén med High Fidelity (2000) var det kort efter det dags med en ny filmatisering av en Nick Hornby roman. Denna gång lät man det hela utspela sig i Storbritannien istället för att förflytta handlingen till USA som man gjorde med föregående film. Man hade dock amerikanska regissörer i bröderna Chris Weitz och Paul Weitz.

Will (Hugh Grant) lever ett bekymmerslöst ungkarlsliv i London. Han är en egoist som gärna ljuger för kvinnorna han träffar och bryr sig föga om att de gör slut och kallar honom otrevligheter. Han förväntar sig det och kan på så vis snabbt gå vidare och träffa nästa kvinna. Han upptäcker att ensamstående mammor är något han inte utforskat tidigare och börjar träffa Suzie (Victoria Smurfit) som har en liten dotter. Will utger sig för att själv vara en ensamstående pappa, men ogillar i själva verket barn. När Suzie tar med sig 12-åriga pojken Marcus (Nicholas Hoult), vänds Wills liv upp-och-ner. Marcus visar sig vara son till Fiona (Toni Collette) som är en självmordsbenägen och instabil kvinna vars uppfostran av sin son gett en minst sagt annorlunda pojke.

Detta är en film som funkar, varken mer eller mindre. Den är inte på något sätt strålande, men inte heller dålig. En film som puttrar på och där man inte direkt sympatiserar med någon, men där det blir lite småintressant att följa personerna i fråga. Eftersom man inte känner för någon, blir det lite svårt att engagera sig i dessa människors liv. De flesta vill väl, men är något småjobbiga om man ska vara ärlig. Will är dock ganska skön att följa som ekonomiskt oberoende och som inte bryr sig om vad folk tycker om honom. Visst är han något av ett svin med hur han behandlar kvinnor med sina lögner, men det är liksom hans grej. Däremot är han lite tråkig, något som också tas upp under filmens gång. Han lever ett inrutat liv och får dagarna att gå med diverse aktiviteter medan andra är och jobbar. Han undrar också hur folk har tid att jobba, något han inte kan tänka sig att han skulle hinna med.

På sätt och vis känns det som vi kan ha att göra med ett klassiskt exempel där materialet, i det här fallet boken, är bättre än vad filmen visar upp. Det faller därför på regissören, eller regissörerna i det här fallet. De får liksom inte ut det mesta vilket gör att filmen blir ok, men kanske lite för medelmåttig för att bli något mer. Trots invändningarna är det en film som man inte har några problem att titta på. Den funkar för stunden och är småtrevlig utan att nå upp i närheten av tidigare nämnda High Fidelity (2000) där bitarna faller på plats på ett helt annat sätt.
3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar