söndag 4 oktober 2020

AloneTitel: Alone
Genre: Thriller
Land: USA
År: 2020
Regi: John Hyams
I rollerna: Jules Willcox, Marc Menchaca, Anthony Heald, Jonathan Rosenthal

Handling: En kvinna blir kidnappad och förd till en stuga i skogen. Hon lyckas snart fly men förövaren jagar henne tätt inpå.

Omdöme: Jessica (Jules Willcox) tar sitt pick och pack och ger sig ut på vägen för att starta om. En tragedi har gjort att hon inte längre har något som håller henne kvar och en ny början någon annanstans verkar vara vettigast. Hennes resa kommer ta ett par dagar i hennes gamla Volvo med hyrsläp. På vägen råkar hon dock ut för problem. Föraren till en SUV som hon kör om kommer att börja följa efter henne. Mannen heter Sam (Marc Menchaca) och ber om ursäkt. Allt verkar ok. Men så dyker han upp igen och Jessica är helt ensam på de ödsliga vägarna i natten.Med regi av John Hyams, som kul nog är son till Peter Hyams som gjorde filmer som bl.a. Capricorn One (1977), Outland (1981), The Star Chamber (1983), 2010: The Year We Make Contact (1984) och Running Scared (1986). Filmen bygger för övrigt på Försvunnen (2011).Filmen inleder lite långsamt när Jessica glider runt i sin ruttna Volvo (väntar bara på krock) och man undrar om det kommer vara en lågbudgetfilm med svagt skådespeleri och inte så mycket mer. När så Sam, mannen som kommer att terrorisera henne dyker upp, kan det hela sakta men säkert ta fart. Den första delen av filmen (som består av fem delar) håller på en halvtimme och sätter fint tonen. Känns som en blandning mellan The Hitcher (1986) och Spoorloos (1988), eller för den delen den amerikanska remaken The Vanishing (1993). Kul nog påminner Sam en del om en elak Kiefer Sutherland.Med få skådespelare och små medel tycker jag att man får ut en hel del. Det blir till en överlevnadsfilm när Jessica försöker hålla sig levande och fly om hon får chansen. Men Sam verkar hela tiden ligga steget före, eller åtminstone ha en förmåga att dyka upp om och om igen. Vad som inleder lite tveksamt, där man är osäker på om det hela kommer bli direkt spännande, lyckas skapa god spänning och stämning där i skogarna i Oregon.Är det något som är synd så är det att man inte vet när man ska sluta. Man försöker mjölka ut ytterligare 8-10 minuter som inte hade behövts. Det blir även lite för overkligt här, åtminstone på gränsen till att bli för mycket. Som helhet är detta klart sevärt i runt 85 minuter, men det hade kunnat bli något ännu bättre med en bättre avslutning alternativt sluta vid rätt tillfälle.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Hittar inte filmen på någon streamingtjänst i Sverige, var hittade du den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen finns tillgänglig via bl.a. Amazon/Prime Video. Däremot kan jag inte svara på var/när den finns tillgänglig på någon streamingtjänst i Sverige.

   Radera
 2. Totalt värdelös film som inte på något sätt beskriver någonting sanningsenligt. Den är så uselt gjord att man förstår att endast en med kontakter inom filmvärlden har fått en "räkmacka" för att komma in i jobbet. En riktig kalkonfilm. Av mig får den 1,2 i betyg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns den som lite underhållning för stunden som bjöd på en del spänning med gammal hederlig katt och råtta-lek. Till slut blev det för mycket, men överlag funkade det.

   Men det var synd att du inte fann mycket av värde med den. Så är det ibland och det kan hända med hyllade filmer också.

   Radera