fredag 2 oktober 2020

Crown VicTitel: Crown Vic
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2019
Regi: Joel Souza
I rollerna: Thomas Jane, Luke Kleintank, Josh Hopkins, Bridget Moynahan

Handling: Följer Los Angeles-poliserna Ray Mandel och Nick Holland under en natts patrullering på Los Angeles-gator där två polismördare är på fri fot.

Omdöme: Ray Mandel (Thomas Jane) har jobbat inom LAPD i 25 år. Nattpasset på Los Angeles-gator ska han spendera tillsammans med rookiepolisen Nick Holland (Luke Kleintank) som är på sitt första pass någonsin. De patrullerar Los Angeles gator i sin Crown Victoria-polisbil med att lära känna varandra, lära upp Nick och tillsammans lösa den ena situationen efter den andra. Vissa ingripanden är ren rutin, andra får adrenalinet att pumpa.Denna natt patrullerar de i distriktet tillsammans med civiluniformerade polisen Jack VanZandt (Josh Hopkins) och hans kollega Stroke Adams (David Krumholtz). VanZandt har rykte om sig att vara en lös kanon, vilket han visar med råge. Samtidigt som Ray och Nick måste försöka hålla ordning på gatorna, har de VanZandt att hålla ett vaksamt öga på. Som om det inte vore nog har två kallblodiga rånare skjutit ner poliser i Los Angeles-natten och är inte klara med sina vansinnesdåd.Det här är en bra film. En film jag snabbt kommer in i och som både lyckas bra med de rutinmässiga uppdragen, mellanspelen där Ray och Nick lär känna varandra i polisbilen och de mer svettiga situationerna de kommer att hamna i. Precis som Ray och Nick är vi ovetandes om vad som väntar runt hörnet. Ett rutinuppdrag kan spåra ur totalt eller så skrattar de gott åt det hela på väg till nästa. På så vis hålls vi hela tiden på alerten, precis som poliserna vi följer måste vara. Minsta snedsteg kan visa sig vara förödande.När filmen inleds känner man att Ray Mandel och de övriga kan vara otrevliga jäklar som kommer göra livet surt för nykomlingen Nick Holland. Skönt nog kommer det inte bli en film där vi får en oskyldig nykomling som ska leka Rickard Rättrådig. Nick Holland kommer att tvivla på yrket och vad han ställs inför, speciellt som hans fru där hemma väntar parets första barn. Är detta verkligen för honom? Ray Mandel är en härdad veteran, så han ser på saker med helt andra ögon. Och även om de två ser olika på saker och ting, är de kollegor och då har du din kollegas rygg.
Thomas Jane har man sett förr, men frågan är om man sett honom lika bra som här. Från första till sista scen är han Ray Mandel. Han har något som kan liknas vid en Hitler-mustasch och känns lite som Viggo Mortensen i sitt agerande. Helt enkelt klart bra med andra ord. Detta är till stor del hans film. Luke Kleintank var en ny bekantskap och han gör vad han ska som nykomlingen Nick Holland. Nervös som han är första dagen på jobbet gör han en del dumheter, men kommer snart in i det hela. Josh Hopkins bör också nämnas som den smått galne civilpolisen VanZandt. VanZandt får man säga är i det galnaste laget, som kör sin grej långt utanför vad som är lagligt. Tveksamt om han hade kunnat hålla på så som han gör, men det ger en del skratt då han är så extrem i sitt tillvägagångssätt. Han bryr sig föga om något annat än att få tag i buset denna natt och lära dem en läxa.Det är svårt att inte tänka på End of Watch (2012) som ju också handlar om två poliser som glider runt. Men även trevliga bulgariska polisfilmen Rounds (2019) måste nämnas där vi inte har en utan tre patrullerande polisbilar att följa under en natt. Ja, man skulle kunna likna denna film som en blandning av de två. Och jag gillar det här. Till stor del känns det trovärdigt och inte så tillrättalagt eller där det går efter en mall. Vad som helst kan hända denna natt, vid nästa insats. Håller en hela tiden på tårna. Är det en sak som är lite konstig så är det ibland opassande musik mellan insatserna som liksom ska lätta upp stämningen. Annars är det absolut inget fel på vare sig musiken eller stämningen som håller en hög nivå filmen igenom.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar