måndag 19 oktober 2020

El CidTitel: El Cid
Genre: Drama/Äventyr/Romantik/Krig
Land: USA/Italien
År: 1961
Regi: Anthony Mann
I rollerna: Charlton Heston, Sophia Loren, Raf Vallone, Geneviève Page, Herbert Lom

Handling: Han blev oskyldigt anklagad för förräderi. Han måste strida för sin heder och bevisa sin oskuld för sin blivande hustru. Han segrade och blev känd som en krigare utan fruktan. Och han utses till härförare över de kristnas arméer.

Omdöme: Två år efter episka mastodontklassikern Ben-Hur (1959) var det dags för Charlton Heston att gestalta ännu en historisk figur, denna gång El Cid. Och visst är detta ännu en episk film. En sådan man länge känt till och varit nyfiken på. En 3-timmars film med både Overture och Intermission, precis som man förväntar sig av en sån här matiné.Det är i slutet av 1000-talet när Rodrigo (Charlton Heston) är på väg till sin blivande hustru Jimena (Sophia Loren). Han tvingas ta sig an ett gäng morer, men släpper emirerna och anklagas då för förräderi mot kungen av Spanien. Från denna stund kallas han för El Cid och blir den naturlige ledaren av Spanien mot morerna.Någon ny Ben-Hur (1959) är det inte, åtminstone inte lika bra. Allt finns annars med här med intriger, fäktning, storslagna slag och allt annat som hör till denna typ av episka film. Dåligt är det inte heller, men de tre timmarna flyger inte direkt fram, snarare tvärtom. Det känns istället som en film utan den riktiga passionen. Man går heller aldrig riktigt på djupet på karaktärerna. El Cid till viss del, men inte på ett sätt så att Heston får göra skäl för sin lön. Det saknas lite känslor och intrigerna väcker därför inte ens intresse nämnvärt.
En av filmens huvudaktörer blir musiken av Miklós Rózsa som även Oscarsnominerades, tillsammans med filmens scenografi. Scenografin och fotot håller bra klass. Musiken, inte lika mycket. Ojämn nivå, om man ska vara helt ärlig. Bättre under mellanspelen och som bakgrundsmusik. Inte särskilt bra under krigsscenerna och de mer spännande scenerna.Det tar emot att kritisera en sån här film då det inte är något fel på produktionen och man får en dos av vad man är ute efter med en episk film. Det är dock svårt att inte jämföra med nämnda Ben-Hur (1959). Tycker personligen även en mindre känd film som The War Lord (1965), även den med Charlton Heston i en medeltidshistoria, är att föredra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar