måndag 5 oktober 2020

Old SchoolTitel: Old School
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2003
Regi: Todd Phillips
I rollerna: Luke Wilson, Will Ferrell, Vince Vaughn, Jeremy Piven, Juliette Lewis, Elisha Cuthbert

Handling: Tre vuxna män försöker återskapa sina glada dagar i college genom att starta en studentförening utan karaktärsdanande syfte.

Omdöme: Mitch (Luke Wilson) påträffar sin flickvän Heidi (Juliette Lewis) med att vara otrogen med diverse orgier, så han flyttar ut och skaffar sig ett hus intill universitetet. Hans vän Frank (Will Ferrell) har precis gift sig, men äktenskapet är tidigt i farozonen vilket gör att han flyttar in hos Mitch. Den tredje vännen i gänget, Beanie (Vince Vaughn) äger sex elektronikbutiker och kommer med idén att göra om Mitchs nya hus till en studentförening då deras inflyttningsfest är en stor succé.Det är egentligen otroligt att Todd Phillips efter filmer som denna, Starsky & Hutch (2004), The Hangover (2009), Due Date (2010) och War Dogs (2016) gick och regisserade klassfilmen Joker (2019). Men så kan det vara ibland då man inte förväntar sig att en komiker eller som i det här fallet en regissör som endast är känd för komedier ska gå och göra något seriöst och riktigt bra.Trion Luke Wilson, Will Ferrell och Vince Vaughn funkar bra. Luke Wilson spelar mest seriöst av de tre medan Will Ferrell får ta ut svängarna som man är van vid. Vince Vaughn är som vanligt stabil och passar bra i roller som dessa där han är lite kaxig och arrogant. Men detta är ingen komedi i klass med t.ex. Wedding Crashers (2005) där ju Vince Vaughn parades ihop med Luke Wilsons bror, Owen Wilson. Det är en klasskomedi i jämförelse med denna som mer känns som en i mängden.Filmen har ett par roliga scener, främst när Will Ferrell är i farten. Men det är verkligen "hit-and-miss" med skämten där det oftare inte funkar än att det blir roligt. En sån där överdriven humor som kanske funkar bäst för de som är alkohol- eller drogpåverkade när de ser filmen. Som sagt, en film som ibland inbringar skratt men det är alltför ofta som det inte funkar. Tycker även scenerna med studenterna och deras invigningsritualer inte ger så mycket. Men det är klart att om man normalt sett gillar collegefilmer med fylla och festande så är detta säkert desto trevligare.
3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Mycket rolig film, klar 5/5. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppbetyg alltså, och inget snack? ;) Tyckte den hade en del roliga scener, men ingen favoritkomedi för egen del.

   Radera
  2. Hehe, lite halvt på skämt det där med betyget... Men det är en favoritkomedi. :-D

   Radera
  3. Ok, kunde läsa det mellan raderna :) Men jag vet hur det är när man blir förtjust i en komedi. Det är en skön känsla när humorn prickar rätt i ens ögon.

   Radera