lördag 14 november 2020

GreenlandTitel: Greenland
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2020
Regi: Ric Roman Waugh
I rollerna: Gerard Butler, Morena Baccarin, Roger Dale Floyd, Scott Glenn

Handling: Familjen Garrity kämpar för att överleva samtidigt som en dödlig komet är på väg mot jorden. John, hans fru Allison och deras lilla son Nathan gör en riskfylld resa för att ta sig till en säker plats. När världen nås av skrämmande nyheter om kometens dödliga framfart upplever familjen Garrity både det bästa och värsta hos mänskligheten samtidigt som de kämpar mot den ökade paniken och laglösheten runt omkring dem.

Omdöme: Katastroffilmer brukar oftast regisseras av regissörer som har vana från andra storfilmer. Så är inte riktigt fallet med Ric Roman Waugh som inledde sin filmkarriär som stuntman på 80- och 90-talet innan han sadlade om och blev regissör. På sin resumé har han trevliga filmer som Felon (2008), Snitch (2013) och Shot Caller (2017). Men det här är alltså något annat, även om stilen känns igen.Det visar sig vara något av en liten och intim katastroffilm. En storskalig film men som endast följer en familj och ett fåtal personer istället för att blanda in presidenter, regeringar, diverse räddningsuppdrag osv. Det är John Garrity (Gerard Butler), frun Allison (Morena Baccarin) och 7-årige sonen Nathan (Roger Dale Floyd) vi får följa. När kometen Clarke är på väg mot jorden, visar det sig att de tre blivit utvalda att sättas i säkerhet.Katastroffilmer har en tendens att följa många karaktärer och hoppa mellan historierna. Det gör inte denna och på så vis blir det en mer personlig resa vi gör med familjen Garrity. Det är ett smart grepp som till stor del funkar och gör att det inte bara blir en film i mängden i genren. Det känns även överlag som en trovärdig titt på hur en sån här situation skulle kunna gå till och arta sig, även om man inte kan förutspå paniken och desperationen hos folk.Två saker filmen lyckats bra med är stämningen och effekterna. Man håller det jordnära och låter det inte gå till överdrift någon gång egentligen. När stenarna från kometen når jorden i omgångar och kan slå till var som helst, har man lyckats bra med känslan av osäkerhet och specialeffekterna, både när de syns på himlen och när de slår ner på marken.Det må inte vara den perfekta katastroffilmen då det sviktar i handlingen ibland där man valt att låta familjen gå igenom både det ena och det andra för att det ska hända lite mer. Kanske hade det varit bättre att låta det bli en överlevnadshistoria av det hela. Men vägen mot säkerhet och att hålla ihop familjen blir filmens tema. Det funkar bra så, inte alls tokigt och betyget blir godkänt till väl godkänt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

  1. Jag blev mycket missnöjd med denna. Blev mest klichéer från genren. Synd. Text kommer på min blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag var ändå ganska nöjd. Visst tappade den längs vägen och var långt ifrån perfekt, men överlag bättre än många andra katastroffilmer av det här slaget.

      Radera