lördag 7 november 2020

SnowdenTitel: Snowden
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA/Storbritannien/Frankrike/Tyskland
År: 2016
Regi: Oliver Stone
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Rhys Ifans, Nicolas Cage

Handling: Historien om Edward Snowden och hur han läckte tusentals av den amerikanska statens hemligstämplade dokument till massmedia i juni 2013.

Omdöme: Efter ett par lyckade filmer under 80- och 90-talet var det inte samma nivå på Oliver Stones filmer. Kunde denna verklighetsbaserade film om visselblåsaren Edward Snowden ändra på formkurvan?Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) har tagit kontakt med dokumentärfilmaren Laura (Melissa Leo) och de båda reportrarna Glenn (Zachary Quinto) och Ewan (Tom Wilkinson) som träffar honom på hans hotellrum i Hong Kong. Han berättar och delar med sig av sin historia. Hur han träffade flickvännen Lindsay (Shailene Woodley) och hur han efter militärtjänstgöring hamnade hos CIA som dataexpert.Vad vi får är en relativt tempostark film som berättar Edward Snowdens historia. Om hans relation med fotografen/exotiska dansösen/liberalen Lindsay, hans rekrytering till CIA och hans inblick i övervakningen och insamlingen av material om miljontals människor. Allt från terroriststämplade måltavlor till vanliga medborgare, inklusive Lindsay.Snowden målas upp som något av en högintelligent kille och ett datageni som inte alltid lyder order. Han lägger ibland näsan i blöt och ifrågasätter alltmer vad det är han egentligen håller på med, och inte minst vad hans regering håller på med. Det spelar ingen roll vem som sitter i Vita huset, spaning och övervakning av miljontals människor världen över är ett faktum. Problemet är att Snowden inte ser helhetsbilden utan istället att det de gör är oetiskt.Även om filmen är välgjord och vi får en rad bra prestationer som startas av Joseph Gordon-Levitt i huvudrollen, lyfter aldrig filmen. Det hela hade potential att bli något i stil med Michael Manns klassfilm The Insider (1999) som också är en verklighetsbaserad visselblåsarhistoria. Här blir det på en bra nivå, men inte något extra. Dessutom avslutas det hela på ett lite väl tillrättalagt sätt när Snowden ska hyllas. För vilken sida man än står på hade man kunnat vara utan denna avslutning som drar ner filmen en del.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Är nog på din sida här, filmen lider av den vanliga BOATS-sjukan: mer intressant än bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är inte alls dum, men kunde fått till det bättre och tätare.

      Radera