tisdag 17 november 2020

The Heineken KidnappingTitel: De Heineken ontvoering / The Heineken Kidnapping
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: Holland
År: 2011
Regi: Maarten Treurniet
I rollerna: Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat, Gijs Naber, Sallie Harmsen

Handling: Fyra unga män bestämmer sig för att kidnappa affärsmannen Freddy Heineken och utkräva lösensumma. Bygger på verkliga händelser.

Omdöme: År 1983 kidnappades ölmagnaten Alfred "Freddy" Heineken och hans chaufför av ett par unga män. I filmen är det fyra män, i verkligheten var de fem men två av dem har slagits ihop till en och namnet har ändrats. Vad vi får är en kidnappningshistoria som skulle kunna liknas en del vid All the Money in the World (2017) där oljemagnaten J. Paul Gettys barnbarn kidnappas i Rom 1973. Här är det alltså Heineken själv som kidnappas i Amsterdam 1983.Heineken (Rutger Hauer) kidnappas utanför sitt kontor av fyra maskerade män som även tar chauffören till fånga. De förs till en industrilokal där kidnapparna byggt ljudisolerade rum längst in i lokalen. Lokalen används sedan som vanligt där arbetarna som kommer och går är ovetandes om att de två männen hela landet talar om befinner sig i det bakre, dolda utrymmet i lokalen.Kidnappningen verkar gå bra och kidnapparna har tänkt på det mesta verkar det som. Men under de veckor som Heineken hålls fången är en av kidnapparna, Rem (Reinout Scholten van Aschat) ute efter att psyka Heineken. Det visar sig ligga mer bakom för Rems del vilket kommer fram i efterspelet.Det är en film som lyckas bra med musiken som håller en hög nivå rakt igenom. Filmen lyckas dock inte ta vara på materialet fullt ut och förklarar en del saker dåligt, vilket gör att man saknar en bättre helhetsbild av hela historien. Det är dock en stabil film som inte är så tokig, men den kommer inte upp i klass med nämnda All the Money in the World (2017). Filmen fick för övrigt en engelskspråkig remake med Kidnapping Mr. Heineken (2015) regisserad av Daniel Alfredson och med Anthony Hopkins i rollen som Heineken.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Gillar Rutger Hauer och samlar på filmerna med han, och denna rulle är väldigt bra tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att höra. Har också alltid gillat Rutger Hauer och även om långt ifrån alla filmer är bra så är det en hel del värt att se, inklusive denna.

   Här är min Rutger Hauer-lista för övrigt.

   Radera